Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Uskok detaljno opisao kako je Šegota sređivao milijunske poslove pokojnom poduzetniku

USKOK je tražio istražni zatvor za četvero uhićenih

USKOK je objavio detalje višemjesečnih izvida koje su proveli u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave, a koji su jučer doveli do uhićenja Patrika Šegote, njegove sestre i dvije zaposlenice Općinskog suda u Sesvetama.

Kako smo jučer doznali jedna od službenica je i Ana Marija Končić, kći prvog predsjednika Ustavnog suda Jadranka Crnića. USKOK danas javlja kako su donesena dva rješenja o provođenju istrage zbog koruptivnih djela. Jedno rješenje se odnosi na Patrika Šegotu i njegovu sestru Tamaru Šegotu, dok se drugo odnosi na preminulog poduzetnika Nenada Bukovca i dvije zaposlenice Općinskog suda u Sesvetama.

Šegota Bukovcu sredio poslove i kuće, on njemu novac i radove na kući

USKOK piše kako je prvo rješenje o provođenju istrage doneseno zbog osnovane sumnje da su Šegota i njegova sestra počinili kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju i pomaganja u primanju mita u gospodarskom poslovanju.

Sumnjaju da je on od prosinca 2019. do 8. srpnja 2021. u Zagrebu, nakon što je imenovan za voditelja podružnice Zagrebačkog holdinga d.o.o. Gradska groblja Zagreb, dogovorio sa sada pokojnim poduzetnikom da će mu pogodovati tako što će njegovim tvrtkama omogućiti dodjelu poslova izvođenja radova za potrebe podružnice Gradskih groblja Zagreb, kao i dodjelu zemljišta za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća.

Pokojni poduzetnik bio je vlasnik dva trgovačka društva, a zauzvrat je Šegotu trebao novčano nagraditi što je, piše USKOK i napravio, kroz isplate trgovačkom društvu u vlasniku Šegotine sestre, ali i besplatnim izvođenjem radova izgradnje Šegotine obiteljske kuće.

Šegotina sestra Bukovcu ispostavila račun za savjetodavne usluge

USKOK javlja i kako je tada dogovoreno da će trgovačko društvo u kojemu je kao vlasnica i direktorica formalno bila upisana Šegotina sestra Bukovčevoj tvrtki ispostaviti račune za pružene savjetodavne usluge, iako one zapravo nisu bile obavljene.

Stoga je ona, kako javlja USKOK, na traženje svog brata i Bukovca, u ime svoje tvrtke s Bukovčevom tvrtkom potpisala fiktivni Ugovor o savjetodavnim uslugama i poslovnoj suradnji, a za usluge koje nisu izvršene je ispostavila više računa na temelju kojih je Bukovčeva tvrtka njenoj tvrtki isplatila najmanje 673.050 kuna, iako za to nije bilo osnove.

Bukovčeva tvrtka je pak sve do kraja svibnja 2021. vršila radove izgradnje za koje nije ispostavljala račune, a nije tražila ni plaćanja. Šegota je pak direktno ili preko trećih tvrtki u više slučajeva osigurao da Bukovčeva tvrtka obavlja radove za Gradska groblja Zagreb.

Šegota pokretao jednostavne nabave, poslove dobivale Bukovčeve tvrtke

USKOK je priopćio i kako je Šegota prvo pokrenuo više postupaka jednostavne nabave znajući da će Bukovčeva tvrtka dati najpovoljniju ponudu. Nakon toga su njegove tvrtke dobile razne radove na objektima kojima upravljaju Gradska groblja Zagreb, između ostalog i konzervatorske radove na objektima zaštićenog kulturnog dobra, kao i radove popravaka i zaštite od urušavanja nakon potresa, za koje su poduzetnikova društva ispostavljala račune Gradskim grobljima Zagreb.

Dio tih radova je i plaćen prema Šegotinom nalogu, piše USKOK, iako uz pojedine račune nije priložena vjerodostojna dokumentacija o izvršenim radovima. USKOK piše i kako je Šegota u kolovozu i rujnu 2020. u dogovoru s poduzetnikom pokrenuo postupak nabave za dodjelu zemljišta u vlasništvu Gradskih groblja Zagreb u zakup za postavljanje četiri montažna objekta radi prodaje cvijeća, svijeća, cvjetnih aranžmana i suvenira.

Pri tome je, kako bi onemogućio da ostali ponuditelji prikupe cijelu natječajnu dokumentaciju, odredio kratak rok javnog poziva. Poduzetnik je pritom, kako bi prikrio da je on stvarni zakupac, dogovorio s povezanim osobama da na svoja imena osnuju četiri trgovačka društva s kojima će pristupiti postupku po pozivu Gradskih groblja Zagreb za zakup navedenog zemljišta.

Dobio poslove na grobljima u vrijednosti gotovo 4 milijuna kuna

Društva koja su osnovana su prema uputama poduzetnika, koje je njem pak dao Šegota, dostavila ponude s identičnom cijenom zakupa , nakon čega je Šegota Povjerenstvu za provedbu postupka i odabir najpovoljnije ponude predstavio ponude tako da je Povjerenstvo odabralo baš ponude društava osoba povezanih s poduzetnikom.

Ispostavilo se kako oni nisu bili sposobni početi s prodajom prije blagdana Svih svetih pa je Šegota angažirao vlasnicu jednog uslužnog obrta da organizira poslovanje u tim objektima tijekom sljedeća tri mjeseca. Tako je, piše USKOK, poduzetnikovim društvima omogućio dobivanje posla izvođenja radova na grobljima u Gradu Zagrebu u vrijednosti od 3.944.195 kuna, od čega su ista naplatila 2.883.262 kuna.

Omogućio je i dobivanje u zakup zemljišta za objekte za prodaju, za što je kao obećanu nagradu primio najmanje 673.050 kuna i to preko isplata u korist društva njegove sestre te besplatno izvođenje radova na izgradnji građevine u vlasništvu navedenog društva, čiji je stvarni vlasnik Šegota. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Drugo rješenje protiv dviju djelatnica suda

Drugo rješenje o provođenju istrage USKOK je donio protiv dvije djelatnice suda i trećeg okrivljenika, a i u ovom rješenju se spominje poduzetnik Nenad Bukovec. Osnovano se sumnja na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita. USKOK sumnja da je voditeljica zemljišnoknjižnog odjela u Općinskom sudu u Sesvetama te ovlaštena zemljišnoknjižna referentica, za koju je Telegram jučer doznao da je Ana Marija Končić, kći prvog predsjednika Ustavnog suda, 8. veljače 2021. u Sesvetama dogovorila sa sada pokojnim poduzetnikom žurni upis kupoprodaje, pozajmice i uknjižba prava vlasništva.

To je trebalo obaviti u korist njegove supruge na temelju darovnog ugovora na nekretnini koja je upisana u zemljišnim knjigama tog suda. On joj je po dogovoru kao nagradu za izvršene radnje trebao predati 4000 kuna, tvrde istražitelji. Sumnjaju da je ona s drugom ovlaštenom zemljišnoknjižnom referenticom u zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Sesvetama, koja joj je bila podređena, dogovorila da provede te upise.

Za to je drugoj djelatnici poduzetnik trebao isplatiti naknadu. Ta djelatnica je izvršila upis, a poduzetnik joj je po svojem zaposleniku prvo dostavio dokumentaciju koja je trebala za upis u zemljišnim knjigama, a onda i kuvertu s novcem, tvrdi se. Poduzetnikov zaposlenik je tu kuvertu odnio u sud, a dvije okrivljene su navodno podijelile iznos.

Žurno izvršile upis brisanja založnog prava Ministarstva financija

USKOK javlja i kako se sumnja da su njih dvije od 1. do 13. ožujka 2021. godine, u Sesvetama i Zagrebu, dogovorile s poduzetnikom da se na nekretnini upisanoj u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Sesvetama, koja je u vlasništvu njegovog trgovačkog društva, odmah izvrši upis založnih prava u korist dva trgovačka društava i jedne privatne osobe. Dogovoreno je, tvrdi se, da im on kao nagradu za izvršene upise preda 4000 kuna. Drugookrivljena je izvršila te upise, a poduzetnik koji je preko svog suradnika predao iznos od 3000 kuna. Iznos je primila i podijelila s prvom okrivljenom, tvrde.

Osim toga se osnovano sumnja da su njih dvije 23. lipnja 2021. u Sesvetama i Zagrebu dogovorile da se na nekretnini u vlasništvu trgovačkog društva čiji je vlasnik i odgovorna osoba sin trećeg okrivljenika žurno izvrši upis brisanja založnog prava Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva financija, te uknjižba založnog prava na temelju Ugovora o založnom pravu radi osiguranja novčane tražbine od 449.982,76 kuna u korist Republike Hrvatske, Porezne uprave, Područnog ureda Zagreb.

Zauzvrat im je, kao nagradu za izvršene upise, treći okrivljenik trebao predati 500,00 kuna. Nakon toga je druga okrivljena provela tražene upise, za što joj je treći okrivljeni predao 500 kuna za nju i za prvu okrivljenu, koji iznos su također međusobno podijelile, navodi se. USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv dvije okrivljenice. Dodajmo ovome kako je Večernji list jučer pisao da je u ovom dijelu istrage trećeokrivljeni Alen Peruško, vlasnik tvrtke Natura Team.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više