USKOK je odbio sve žalbe, stoji kod ocjene da premijer i ministrica nisu pogriješili s Agrokorom

Kolegij USKOK-a upravo je potvrdio raniju odluku o odbacivanju kaznene prijave

ZADNJA IZMJENA: ruj 4, 2018

U lipnju ove godine USKOK je odbacio kazenene prijave koje su Živi zid i Slobodna Hrvatska podigli protiv premijera Plenkovića, Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zdravka Marića nakon afere Hotmail. Živi zid i Slobodna Hrvatska na to su se žalili, a danas je objavljeno da im je kolegij USKOK-a odbacio i tu žalbu. Sada stranke, ako žele, imaju još pravo podnijeti prigovor tijelu koje se zove Odjel za unutarnji nadzor Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Kaznene prijave koje je USKOK odbacio teretile su Plenkovića, Martinu Dalić, Ramljaka i Marića za zlouporabu položaja i ovlasti, trgovinu utjecajem i zloporabu povlaštenih informacija. Svim prijavljenima na teret je bilo stavljeno da su iskoristili svoje službene dužnosti te da su namjerno obmanuli hrvatsku javnost informacijama o stanju u Agrokoru d.d. Uz to, sumnjalo se i da su neovlašteno otkrivali povlaštene informacije, posebno Ramaljak i bivša potpredsjednica Dalić, te konzultantskim firmama, koje su kasnije i dobile poslove s Agrokorom, omogućili da na tome zarade.

Ispitivanje Martine Dalić, Ramljaka i Besaka

USKOK je za nešto više od mjesec dana proveo izvide, te prikupio, kako tvrde, svu relevantnu dokumentaciju tvrtki koje surađuju s Agrokorom. Ispitani su Martina Dalić, čiji je iskaz nedavno i javno objavljen, Ramljak i Zoran Besak, te je nakon toga zaključeno kako ni premijer i njegova donedavno najbliža suradnica, ni ministar financija ni bivši vladin povjerenik za Agrokor nisu napravili bilo što nezakonito.

Sasvim precizno, u rješenju o odbačaju kaznenih prijava, stajalo je kako nije bilo trgovine utjecajem ni zlouporabe povlaštenih informacija, niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se postupak vodi po službenoj dužnosti.

Novi zaključak USKOK-a u aferi Hotmail

Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijeli su prigovore na tu odluku, međutim, njih je sada kolegij USKOK-a odbio kao neosnovane.

“Nakon provedene rasprave, Kolegij Ureda je utvrdio da su izvidima u ovom predmetu cjelovito obuhvaćeni svi segmenti prijavljenih događaja te je rješenjem o odbačaju ispravno utvrđen izostanak obilježja kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, pa stoga navodi prigovora kao i njima priložena dokumentacija niti na jedan način ne dovode u pitanje osnovanost pobijanog rješenja o odbačaju”, priopćeno je iz USKOK-a.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1992 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program