Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Uskok širi istragu: Pronašli dokaze u rokovniku Kreše Peteka, Kovačević dobio još 6,2 milijuna kuna mita

Proširena je istraga protiv bivšeg čelnika JANAF-a i dvojice njegovih direktora, te dvojice poduzetnika

FOTO: Pixsell/Telegram

USKOK je proširio istragu u aferi JANAF te sada bivšeg predsjednika te kompanije Dragana Kovačevića tereti za namještanje još gotovo 65 milijuna kuna vrijednih poslova Kreši Peteku, kao i primanje 6,2 milijuna kuna mita. Od ranije se sumnja da je Kovačević od Peteka dobio nešto manje od dva milijuna kuna mita gotovine, dok je od drugih poduzetnika, prema tvrdnjama USKOK-a, kao mito dobio dva stana i automobile vrijedne nešto manje od tri milijuna kuna.

Rješenjem o proširenju istrage obuhvaćeno je razdoblje od srpnja 2019. do rujna 2020. kada je Petek, prema sumnjama istražitelja, činio sve da u Plan investicija JANAF-a ubaci brojne poslove za koje je bio zainteresiran, te da osigura da upravo njegov Elektrocentar Petek na tim natječajima pobijedi. Novi dokazi, kako doznajemo, pronađeni su među dokumentacijom koja je oduzeta nakon uhićenja Peteka i Kovačevića u rujnu 2020. godine. Među ostalim kod Peteka je pronađen rokovnik u kojem su bili navedeni iznosi koji su, ispostavit će se kasnije, predstavljali mito i vrijednost ugovorenih poslova.

Dogovor o milijunima mita

USKOK zato sada tvrdi da je Petek s Kovačevićem, te Vladom Zorićem, direktorom Sektora zaštite i Damirom Vrbancom, direktorom Sektora transporta nafte, navodno dogovorio da će ih novčano nagrađivati sve dok mu budu osiguravali unosne poslove.

Plan je bio da se u natječajnoj dokumentaciji navedu specifikacije koje su odgovarale upravo Petekovoj tvrtki. Sada USKOK tvrdi da je na osnovu tog dogovora Petek Kovačeviću u više navrata predao najmanje 6,2 milijuna kuna u gotovini. Ovoga puta istražitelji tvrde da imaju dokaze da su mito dobivali i Zorić i Vrbanc. Sumnja se da je Zorić dobio 550 tisuća kuna, a Vrbanc najmanje 600 tisuća kuna. Nakon toga oni su osiguravali da upravo Petek dobije poslove s JANAF-om za koje je bio zainteresiran.

Tko je sve dobio poslove?

Petek je poslove dijelio sa svojim poslovnim partnerima, a dio ih je, prema rješenju o proširenju istrage dobio i Vatroslav Sablić, odnosno njegov Luvis projekt. Sada se sumnja da su u zamjenu za ukupno 7.350.000 kuna mita dobili poslove vrijedne 64.465.191,50 kuna

Vrbanc je dodatno povezan s namještanjem JANAF-ovih IT poslova. Sumnja se da je natječaje prilagodio Sabliću pa je tako njegova tvrtka, prema navodima istražitelja, redovito bila jedini ponuditelj. Namješteni su mu poslovi nabave IT usluga u vrijednosti od 5.860.000 kuna, navodi USKOK. Kovačevića i suosumnjičene sada se tereti za nova kaznena djela primanja mita i davanja mita, nezakonitog pogodovanja, te pomaganja u nezakonitom pogodovanju i poticanja na nezakonito pogodovanje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više