Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ustavni sud nakon presude za Madinu: "Uvažavamo stajališta Europskog suda, konačne odluke ugradit ćemo u svoje'

Sud u Strasbourgu utvrdio je odgovornost Hrvatske u slučaju smrti male Afganistanke. Presuda još nije konačna

Ustavni sud u petak je priopćio da stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u konačnim odlukama ugrađuje u svoje odluke i rješenja, nakon što je sud u Strasbourgu utvrdio odgovornost Hrvatske za povrede ljudskih prava u slučaju pogibije šestogodišnje migrantice Madine Hosseini.

Sud za ljudska prava u Strasbourgu u četvrtak je objavio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

Presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna stranka u postupku u roku od tri mjeseca od donošenja presude ne podnese zahtjev velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava.

Različita stajališta nisu neuobičajena

“Ustavni sud rješava između ostalog ustavne tužbe zbog povrede ljudskih prava i temeljnih sloboda propisanih Ustavom i svoja stajališta izražava u svojim presudama i rješenjima koja su obvezatna i koja je dužna poštivati svaka pravna i fizička osoba.

Europski sud za ljudska prava utvrđuje odgovornost države za povrede konvencijskih prava propisanih Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Nije ništa neobično da se stajališta ustavnih sudova država članica Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava u pojedinim slučajevima razlikuju”, priopćio je Ustavni sud.

Utvrđena odgovornost Hrvatske za niz povreda prava

Ističu da Ustavni sud “uvažava i prihvaća stajališta Europskog suda za ljudska prava iznijeta u njegovim konačnim odlukama te ih ugrađuje u svoje odluke i rješenja pa će tako biti i u konkretnom slučaju”.

ESLJP je presudom utvrdio odgovornost Hrvatske za niz povreda prava iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda – prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više