Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vanđelić kaže da se ne boji otkaza: 'Trebali bi imati zaista jake argumente da se moj mandat prekine'

Šef Fonda za obnovu nje oduševljen izmjenama Zakona o obnovi

Ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić komentirao je danas informacije o mogućnosti da ga smijene te novi Zakon za obnovu, a iznio je i neke detalje rada Fonda koji vodi.

Govoreći o svojoj smjeni i tvrdnjama ministra graditeljstva Darka Horvata da o njemu samom ovisi hoće li ostati na čelu Fonda, Vanđelić je kazao kako je on dobio mandat na četiri godine, te da bi za njegovu smjenu trebali “postojati zaista jaki argumenti.” “Dakle na meni je da ga prekinem”, dodao je.

Rad Fonda

Osvrćući se na svoj rad i rad djelatnika Fonda, Vanđelić je kazao kako ondje nema dovoljno zaposlenih za obavljanje potrebnih poslova te da su svjesni da “neke stvari možemo brže”. “Ne smatram da smo savršeni i trudimo se poboljšati”, dodao je. Istaknuo je kako je njegov interes bio da se obnova pokrene i da se program mjera pokrene. Pritom je istaknuo kako je program Vlada mogla promijeniti za 14 dana “a nama se dogodilo da je to za šest mjeseci”.

Vanđelić je kazao i kako je Fond tražio da se Zakon o obnovi izmjeni te da su to tražili na nizu sastanaka što je “bilo dosta iscrpljujuće”. “Mislim da je to dobar potez, jer tisuću ljudi čeka, a novca imamo”, kazao je te dodao kako izmjene Zakona ne smatra zaslugom samo Fonda.

O novom Zakonu

Komentirajući novi prijedlog Zakona rekao je kako ne vidi da će on baš sve ubrzati. “Nije mi jasno da ćemo ubrzati baš sve, vidim indikatore”, kazao je Vanđelić te dodao kako bi trebalo provesti kvalitetniju javnu raspravu kojom bi se utvrdilo što se konkretno i koliko ubrzava. Također je rekao kako u Fondu imaju dodatnih prijedloga te da bi javnu raspravu trebalo produžiti.

Na pitanje o tome koliko dugo treba Fondu da odgovori na zahtjev za isplatu novca, Vanđelić je rekao da je to u prosjeku 4,6 dana. Pojasnio je i kako su imali situaciju kada je to trajalo 14 dana ali da su tada imali jako malo ljudi, a da je dio onih koji su zaposleni bio bolestan. “Imate preko 12 tisuća zahtjeva u Ministarstvu koji tamo stoje mjesecima, ja za to ne mogu biti odgovoran”, dodao je.

Također je kazao kako je jučer zaprimljena prva odluka o izgradnji zamjenske obiteljske kuće. “Ja sam se čuo s gospodinom koji je vlasnik i on u roku 10 do 12 mjeseci mora preuzeti svoju kuću”, kazao je te dodao kako bi trebali imati projekte za tipske kuće, uz napomenu da ti projekti ovise o terenima. “Kako je teren za ovu kuću težak”, dodao je, “do izgradnje nove trebat će oko 11 mjeseci.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više