Velika Britanija će se protiv radikalizacije u zatvorima boriti osnivanjem specijalnih odjela, no ne misle svi da je to dobra ideja

Neki podsjećaju da sličan pokušaj za sukoba u Sjevernoj Irskoj nije dobro završio

ZADNJA IZMJENA: lis. 8, 2016
Foto: AFP

Krajem prošlog mjeseca, islamski ekstremist Tanveer Ahmed objavio je video snimku u kojoj poziva na džihad i nasilje. Ahmed se u tom trenutku nalazio iza rešetaka, u zatvoru Barlinnie u Glasgowu, gdje služi doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubojstva Ahmadi muslimana Asada Shaha zbog iskazivanja nepoštovanja prema proroku Muhamedu.

U videu objavljenom na YouTubeu Ahmed slavi brutalni čin ubojstva te poziva druge da slijede njegov primjer i pobiju još pripadnika muslimanske zajednice Ahmada; pritom vičući: “Skinite im glave!” Ovaj događaj ponovno je otvorio pitanja o trendovima islamske radikalizacije koji se odvijaju unutar britanskih zatvora, piše Vice.

Odvajanje ekstremista u specijalni odjel

Iako vlasti ne mogu učinkovito zaustaviti širenje mržnje putem interneta, odlučili su poduzeti određene mjere kojim bi se smanjio prostor za radikalizaciju drugih zatvorenika. Prošlog je mjeseca objavljeno da će najopasniji osuđeni ekstremisti u britanskim zatvorima biti odvojeni i smješteni u specijalne odjele rezervirane isključivo za njih i pod visokim mjerama sigurnosti.

Izolacija od ostatka zatvorske populacije trebala bi spriječiti širenje radikalne ideologije među zatvorenicima. Odluka, o kojoj se priča već duže vrijeme, izazvala je svakakve reakcije. Neki vjeruju da je riječ o nužnoj mjeri opreza, dok drugi ne vide smisao u izolaciji od negativnih utjecaja u zatvoru jer se ti ljudi, pa ionako već nalaze u zatvoru. Jedan dio kritičara tog plana ističe kako bi politika čuvanja terorista unutar jednog odjela mogla rezultirati stvaranjem opasnih organizacija unutar zatvora.

Naputak o izbjegavanju sukoba sa zatvorenicima

To se dogodilo u zatvoru Maze pokraj Belfasta, u koji su za vrijeme sukoba u Sjevernoj Irskoj odlazili osuđeni pripadnici paramilitarnih terorističkih organizacija i tamo bili smješteni svi na istom odjelu. Činjenica da svi zatvorenici imaju zajednički identitet i zalažu se za iste ideje, omogućila je da se mnogo bolje međusobno organiziraju i postanu mnogo opasniji od običnih kriminalaca.

U zatvoru su se često događale otmice, a stanje u tom zatvorskom krilu često je bilo potpuno kaotično. Upravo je zatvor Maze, na glasu kao zatvor najvišeg stupnja sigurnosti u Europi, bio poprište brojnih pobuna zatvorenika, otmica i spektakularnih pokušaja bijegova u kojima su nerijetko stradavali čuvari ili sami zatvorenici.

Situacije je postala toliko ozbiljna da su čuvari dobili naputak da se ne sukobljavaju sa zatvorenicima. Bivši pripadnik IRA-e Shane O’Doherty dobro je upoznat sa svim opasnostima koncepta, s obzirom da je i sam bio na odsluženju zatvorske kazne zbog svojeg terorističkog djelovanja.

Ne ostavlja s prostor za njihovu rehabilitaciju

“Odvojeno područje zatvora može brzo postati zabranjena zona za zatvorsko osoblje tijekom vremena koje zatvorenici provode izvan svojih ćelija i međusobno se druže”, kazao je za Vice. “Redovito se može događati da krene postavljanje barikada između odvojenog područja i ostatka zatvora, pa čak i do talačkih kriza sa zatvorskim čuvarima.”

Stručnjak za vjerski ekstremizam Syed Zaidi vjeruje da se izostanak bilo kakvog drugačijeg načina razmišljanja i uvjerenja u takvim odvojenim zatvorskim odjelima jača već postojeće radikalne stavove. Prema njegovom mišljenju, ekstremisti trebaju biti uključeni u organski dijalog s ljudima koji ne dijele njihov svjetonazor kako bi mogli drugačije sagledati stvari. Isto tako, Zaidi vjeruje da uviđanje kako postoji potencijal za uljuđenost i dostojanstvo u svakom ljudskom biću treba postati temelj za borbu protiv ekstremizma.

Ideja da se čak i najtvrdokorniji radikali mogu promijeniti potpuna je izostala iz rasprava o tome treba li uvesti odvojene zatvorske odjele za teroriste. Sudeći prema informacijama koje su dosad puštene u javnost, glavni naglasak je na sprečavanju širenja ekstremizma, a ne na rehabilitaciji onih koji su se već radikalizirali.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru