Zatvorenici iz šest zatvora u Ekvadoru taocima drže 57 čuvara i policajaca

Narko bande vode borbu za vlast u zatvorima

Members of the Ecuadorean Armed Forces stand guard outside the Zonal Penitentiary No. 8 as inmates protest, demanding the return to this prison of the leader of the "Los Choneros" gang, alias Fito, in Guayaquil, Ecuador, on August 14, 2023. Alias Fito was transferred on Saturday, August 12 to La Roca, a maximum-security prison within the same penitentiary complex. (Photo by STRINGER / AFP)
FOTO: AFP

Zatvorenici iz šest kaznionica u Ekvadoru drže 57 čuvara i policajaca kao taoce u znak osvete zbog operacije državnih oružanih snaga u zatvorima, priopćila je u četvrtak ekvadorska zatvorska agencija (SNAI) o najnovijem poglavlju zatvorskog nasilja u toj južnoameričkoj državi. Usred jednodnevnog nasilja uzrokovanog eksplozijom dviju automobila-bombi u Quitu, SNAI navodi da je sedam policajaca i 50 zatvorskih čuvara “zatvoreno u šest centara za lišavanje slobode”, ne navodeći više detalja.

Ministar unutarnjih poslova Juan Zapata rekao je ranije da su svi čuvari uzeti kao taoci u kaznionici Cuenca (na jugozapadu), gdje zatvorenici od srijede prosvjeduju protiv pritiska policije u zatvoru. Uzimanje talaca “bio bi odgovor kriminalnih skupina na intervencije policije u kaznenim centrima u zemlji, čija je svrha otkrivanje zabranjenih predmeta koje se koristi tijekom nasilja”, precizirao je SNAI.

U srijedu su stotine vojnika i policajaca izvele operaciju potrage za oružjem, streljivom i eksplozivom u zatvoru u Latacungi (jug), jednom od najvećih u zemlji i poprištu čestih smrtonosnih sukoba među zatvorenicima. Prema SNAI-u, “poduzima se niz akcija za uspostavu reda u zatvorskom sustavu” uz pomoć vojske i policije.

Od 2021. u nemirima poginulo 430 zatvorenika

Ekvador je zahvaćen zatvorskim nemirima od 2021., koji su rezultirali smrću 430 zatvorenika. Vlada ih pripisuje sukobima između narko bandi koje vode rat za vlast u kaznionicama u zemlji i koriste ih kao baze za svoje operacije.

Predsjednik Guillermo Lasso bori se s rastućim nasiljem u zemlji koju se koristi kao tranzitnu tačku za kokain koji se kreće prema Europi i SAD-u.

Suočen s valovima stalnog nasilja u zatvoru u koje su uključene bande povezane s meksičkim ili kolumbijskim kartelima, predsjednik Lasso proglasio je 24. srpnja izvanredno stanje u cijelom sustavu na 60 dana. Riječ je o mjeri koja omogućuje posebno slanje vojske u zatvore.