Velika je šansa da će se 1. ožujka otvoriti terase kafića i restorana

Unutarnji dijelovi restorana i kafića i dalje bi ostali zatvoreni, barem do travnja

FOTO: Vjekoslav Skledar

Nakon što je Istarski stožeru jučer najavio otvaranje terasa kafića i restorana 1. ožujka, pojavila se informacija kako će ta odluka biti donesena na nacionalnoj razini. Jedini preduvjet za to je da se nastavi pad broja zaraženih, javlja Jutarnji list.

To bi značilo da nam broj pozitivnih u odnosu na testirane treba biti četiri ili manje posto, dodaju i poručuju kako bi to značilo da je epidemija pod kontrolom. Podsjetimo, jučer smo na 6686 testiranih osoba imali 274 nova slučaja koronavirusa.

Unutarnji dijelovi restorana i kafića i dalje zatvoreni

Kako pak javlja Index, iako bi se od 1. ožujka otvorile terase kafića i restorana, unutarnji dijelovi tih objekata bi, prema izvoru bliskom Stožeru, ostali zatvoreni. Poručuju kako je realno njihovo otvaranje očekivati najranije u travnju.

Osim toga, dodaju kako gosti, nakon što se otvore terase, neće moći ući u unutrašnjost kafića i restorana, osim možda do toaleta. Naime, u Stožeru zatvorene prostore smatraju velikim rizikom za širenje koronavirusa.

Izvor blizak Stožeru: ‘Pritisak je velik’

Index dodaje i kako bi, prema njihovim informacijama, od 1. ožujka trebale biti dozvoljene sve sportske aktivnosti u zatvorenom, uz odgovarajuće epidemiološke mjere, a popuštanje se predviđa i za sajmove, iako još nije jasno kakvo i pod kojim uvjetima. Osim toga, moguće je da ograničenje okupljanja osoba iz više od dva kućanstva od zabrane postane preporuka.

“Za popuštanje 1. ožujka brojke moraju ostati otprilike na ovoj razini kakve su sada, ali pritisak je velik i nitko ne želi držati zatvorenim nešto što se ne treba držati zatvorenim. Većina toga je već otvorena pa ostaje uski krug onoga što se još može popustiti”, poručio je izvor blizak Stožeru.