Politika & Kriminal

Veliki sukob oko Palestine, Netanyahu napao Međunarodni kazneni sud: 'To je otvoreni antisemitizam'

ICC se proglasio nadležnim za slučajeve na okupiranim palestinskim teritorijima

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu looks on during the weekly cabinet meeting in his Jerusalem office, on April 19, 2015. AFP PHOTO / POOL / MENAHEM KAHANA
FOTO: AFP/AFP

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u subotu kako odluka Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) da se proglasi nadležnim za slučajeve na okupiranim palestinskim teritorijima “jednostavno predstavlja otvoreni antisemitizam”.

U petak navečer ta je instanca pojasnila da je “većinom glasova odlučeno da se teritorijalna nadležnost Suda (čija je Palestina članica od 2015.) proteže i na teritorije što ih je Izrael okupirao nakon 1967. godine”.

“Kada ICC istražuje Izrael zbog lažnih ratnih zločina, radi se o otvorenom antisemitizmu”, rekao je Netanyahu.

Istraga o ratu na pojasu Gaze

Fatou Bensouda, tužiteljica međunarodnog suda osnovanog 2002. godine sa sjedištem u Haagu, u lipnju bi trebala napustiti dosadašnju dužnost i želi da ICC preuzme preuzme petogodišnju preliminarnu istragu nakon rata iz 2014. koji se vodio u pojasu Gaze.

Ova palestinska enklava u kojoj žive dva milijuna stanovnika dosad je bila poprište triju oružanih sukoba (2008., 2012. i 2014. godine), a nakon što je 2007. kontrolu nad njom preuzeo Hamas.

ICC “tvrdi da, kad se jedna demokratska država poput Izraela brani od terorista koji ubijaju našu djecu i raketiraju naše gradove, to zapravo znači da provodi ratni zločin”, rekao je Netanyahu, aludirajući na sukob iz 2014. tijekom kojega, kako je istaknuo, s područja Gaze na Izrael ispaljeno nekoliko tisuća raketa.

‘ICC ne istražuje brutalne diktatore’

AFP podsjeća da je u tome ratu na palestinskoj strani poginula 2251 osoba, većinom civili, a na izraelskoj 74 osobe, uglavnom vojnici.

“ICC odbija istražiti poteze brutalnih diktatura poput Irana i Sirije koje gotovo svakodnevno provode stravična zlodjela”, rekao je Netanyahu, koji je na odluku ICC-a reagirao već u petak nedugo nakon objave Međunarodnoga kaznenog suda.

Nazvao ga je “političkim tijelom” koje šteti “pravu demokracija da se brane od terorizma”.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu