Vikend je, a Telegram vam donosi 9 naših većih priča koje ste možda propustili, a mogle bi vas zanimati

Pregled ovotjednih originalnih priča, analitičkih tekstova i komentara

ZADNJA IZMJENA: sij 15, 2017

Donosimo pregled nekih dužih Telegramovih tekstova za koje tijekom tjedna možda niste imali vremena, a mogli bi vas zanimati.

Početkom tjedna objavili smo jednu od naših najčitanijih velikih priča uopće, životni intervju s utemeljiteljem Iskona, Damirom Sabolom. Tekst zasad ima 4172 dijeljenja na Facebooku. Mladen Pleše dugo je razgovarao s književnikom Ivanom Lovrenovićem, vodećih bosanskim intelektualcem koji u intervjuu za Telegram analizira tamošnje recentne, turbulentne događaje.

Fotograf Borko Vukosav, koji je od lansiranja Telegrama stalni član naše redakcije, snimio je magične fotografije Dubrovnika pod snijegom. Toliko magične da ih je odlučio prenijeti i Mic.com, jedan od vodećih američkih portala za nove generacije. Borkova fotogalerija očito se dopala i ljudima u Hrvatskoj, zasad ima 6813 dijeljenja. U nastavku možete pronaći eseje i analize naših autora i kolumnista te neke od najuspješnijih priča koje je ovih dana objavio naš Telesport.

1. S 26 je iz podruma napravio Iskon, onda se umorio i povukao, a danas ima aplikaciju koju je skinulo 40 milijuna ljudi

Damir Sabol 1993. prvi se put susreo s internetom. Znao je da će ta stvar promijeniti svijet, ali i definirati njegov život. Nakon što je završio FER osnovao je Iskon, jednu od prvih privatnih firmi koja je pružala internetske usluge. Deset se godina hrvao s gigantskih HT-om, koji je na kraju kupio Iskon. Sabol tada više nije bio većinski vlasnik i nije mogao ništa učiniti. To bi samo po sebi velika priča, ali Sabolu nije bilo dosta. Vratio se i danas ima PhotoMath, potencijalno najvažniju hrvatsku aplikaciju. Cijelu priču pročitajte OVDJE.

2. Veliki istup vodećeg bosanskog intelektualca, Ivana Lovrenovića

Ivan Lovrenović govori o ilegalnoj proslavi Dana Republike Srpske, dva recentna članka u relevantnim medijima koja se, s različitih polaznih pozicija, zalažu za ukidanje BIH te “dogovoru o partnerstvu”, kako ga Lovrenović naziva, između HDZ-ovog Dragana Čovića s Dodikom. Komentira i odnos svih hrvatskih Vlada, od Tuđmanove nadalje, prema Bosni te priča o selefijama oko kojih je, smatra, mnogo magle, nejasnoća i predrasuda. Intervju pročitajte na ovom linku.

3. Naš fotograf bio je u Dubrovniku i snimao grad pod snijegom; tako su nastale ove 34 čarobne fotografije

Dubrovnik se sredinom tjedna probudio pod debelim slojem snijega, a naš fotoreporter Borko Vukosav, autor nekih legendarnih Telegramovih fotografija koji je odrastao u tom gradu, tada je bio u Dubrovniku. I to je bilo dovoljno da nastanu 34 čarobne fotografije. Pogledajte cijelu fotogaleriju koju je prenio i Mic, jedan od vodećih američkih portala za nove generacije.

4. Izgleda da se svijet kakav znamo pomalo mijenja i postaje sve nesigurniji. Što to znači za Hrvatsku


Čini se kako EU ipak nije toliko privlačna kao nekad. Uz to, pojavljuju se i alternative, pa tako zemljama Balkana članstvo u Europskoj uniji, premda često isticano kao politički prioritet od strane političkih elita, više nije jedina opcija. Kako bi se prema tome trebala postaviti Hrvatska i koji bi uopće trebali biti vanjskopolitički prioriteti Zagreba razgovarali smo s profesorom na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Dejanom Jovićem i njegovim kolegom s Veleučilišta u Velikoj Gorici, političkim analitičarom Marinkom Ogorecom. Pročitajte cijelu analizu.

5. Goranko Fižulić: Zašto Hrvatska ima sporiji internet i od zemalja istočnog Balkana (i u Keniji je, ozbiljno, brži)

Telegramov Goranko Fižulić piše kako Hrvatska po brzini interneta, u usporedbi s europskim zemljama, stoji očajno. “Bez obzira koliko lokalni regulator HAKOM tvrdio suprotno, Hrvatska je po svim kriterijima na europskom začelju. Prosječna brzina interneta bila je u trećem kvartalu 7,8 Mbps, a samo su Grčka i Cipar od zemalja članica Europske unije uspjele osigurati svojim građanima još sporiju i nedostupniju mrežu.” Tako piše Fižulić u svom komentaru, kojega možete pročitati ovdje.

6. Dragan Markovina o okupljanju neoustaša na Cvjetnom i nereakciji vlasti

“Iako se skupilo već dovoljno primjera iz kojih je vidljivo da je Plenkovićeva Vlada ispod umjerene fasade, i dalje obilježena desnim radikalizmom, okupljanje neoustaša, loše skrivenih iza nečega što se zove ‘Projekt Velebit’ i Hrvatska pravoslavna crkva na Cvjetnom trgu na pravoslavni Badnjak, taj zaključak definitivno i najbolje potvrđuje.

Posve je, naime, jasno kako niti jedna ozbiljna Vlada ovakvo okupljanje uopće ne bi dozvolila, posebno s obzirom na mjesto i povod zbog kojeg je do njega došlo”, piše Markovina u uvodu komentara kojeg možete pronaći ovdje.

7. Nenad Bakić, izgleda vrlo uspješno, plasirao je svoju ideju o približavanju programiranja klincima i u Srbiji

Telegramov reporter Drago Hedl piše o tome kako je Nenad Bakić, pokretač Croatian Makers lige i osnivač Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), uspješno, nakon Hrvatske, plasirao ideju o približavanju robotike i automatike djeci osnovnoškolskog uzrasta i u Srbiji. Pročitajte cijeli tekst.

8. Ivano Balić u rukometnom svijetu nije ime, nego pojam. A sada istu hrabrost pokazuje i izvan terena

“Ivano Balić je pridjev, najkraći opis rukometa koji se igra onako kako ga treba igrati, živi spomenik igri u sportu koji se često pretvara u tučnjavu. Ivano Balić je mjerna jedinica za ljepotu rukometa.” Ovo je mali dio analize Telesportova Mihovila Topića. Topić komenar o legendi hrvatskog rukometa pročitajte ovdje.

9. Gazza umire. Bio je jedan od najvećih talenata kojeg je Engleska imala, ali i ozbiljna budala

“Izgubio je sav novac koji je kao igrač zaradio i već nekoliko puta bio na rubu bankrota. Živi sam u malom stanu u Bournemouthu i zarađuje za život pričajući loše viceve i anegdote iz karijere na eventima koje organizira njegov agent. Fizički je sasvim propao, izgleda puno starije od svojih 49 godina, tikovi koje je imao i ranije postali su jači i češći, a zubi su mu toliko propali od desetljeća konzumiranja alkohola i još koječega da sada frflja i kad je sasvim trijezan, što nije često.” Tako piše urednik Telesporta Aleksandar Holiga koji analizira pad jednog od najvećih nogometnih talenata koje je Engleska imala, Paula Gascoignea – Gazze. Ovdje pročitajte cijelu analizu.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program