Politika & Kriminal

Više od polovice zastupnika SDP-a protiv izbacivanja bivših članova iz Kluba. Traže glasanje

Među potpisnicima zahtjeva upućenog Grbinu je i četvero izbačenih zastupnika

15.12.2020., Zagreb -Sabor je 4. sjednicu nastavio glasovanjem o raspravljenim tockama dnevnog reda.
Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Više od polovice SDP-ovih saborskih zastupnika, njih 18 od 32, zahtijevaju od predsjednika stranke Peđe Grbina da sazove sjednicu Kluba zastupnika kako bi glasali o isključivanju četvero zastupnika iz kluba, donosi N1, koji je na uvid dobio dokument kojeg su potpisali SDP-ovi parlamentarci.

Zastupnici ne žele izbacivanje četvoro bivših stranačkih kolega, Zvanu Brumnića, Rajka Ostojića, Nikše Vukasa i Marine Opačak Bilić, nego njihov ostanak u Klubu naglašavajući jedinstvo, a među potpisnicima tog zahtjeva je upravo i ta četvorka.

Brumnić, Ostoji, Vukas i Opačak Bilić su među tisućama članovima i članicama koji su izbrisani iz članstva SDP-a nakon raspuštanja brojnih stranačkih organizacija, obrazlažu zahtjev zastupnici koji sazivanje sjednice Kluba traže pozivajući se na Poslovnik.

Zahtjev potpisala Bernardićeva struja

“Podsjećamo da je Statutom SDP-a definirano da Klub osnivaju zastupnice i zastupnici izabrani u Hrvatsk sabor. Klub SDP-a osnovan je 22. srpnja 2020. te danas broji 32 članica i članova. Izbačena zastupnica i zastupnici iz SDP-a su i dalje članovi Kluba jer sukladno članku 30. stavak 3. Poslovnika Hrvatskog sabora nisu priložili pisanu izjavu o istupanju iz Kluba”, dodali su u zahtjevu.

Istaknuli su i kako sam Klub odlučuje o svim promjenama unutar njega te da je Grbin sudjelovao u izradi Poslovnika koji to propisuje. “Želja potpisanih zastupnica i zastupnika iz Kluba SDP-a je da zastupnice i zastupnici, koji su izbačeni iz SDP-a, i dalje ostaju članice i članovi Kluba”, navodi se uz napomenu da je želja jedinstvo i okupljanje nasuprot dijeljenju SDP-a.

Uz četvero bivših SDP-ovaca zahtjev Grbinu su potpisali bivši šef stranke Davor Bernardić, Erik Fabijanić, Katica Glamuzina, Domagoj Hajduković, Matko Kuzmanić, Vesna Nađ, Romana Nikolić, Željko Pavić, Ivana Posavec Krivec, Renata Sabljar-Dračevac, Irena Šimunić, Davorko Vidović, Franko Vidović i Sanja Udović.

‘Grbin ima potporu, ali mora poštivati pravila’

Jedan od potpisnika, Domagoj Hajduković, jučer je za N1 rekao da se treba igrati po pravilima Kluba kada ste dio toga. Poručio je i da Grbin želi zaobići ili tumačiti kako mu odgovora Poslovnik kluba kojeg je pisao.

“Kolege se osjećaju članovima Kluba, a većina je htjela raščistiti tu situaciju”, rekao je Hajduković i dodao kako “nitko ne radi ništa protiv predsjednika, on ima potporu, ali mora poštovati pravila”.

Grbin je za danas sazvao sjednicu Predsjedništva stranke.

Dva moguća scenarija

U jučerašnjoj analizi stanja u SDP-u Telegramov Jasmin Klarić je istaknuo kako, prema svemu sudeći, Bernardić i njegovi podržavatelji imaju većinu u saborskom Klubu zastupnika, na što ukazuje i ovaj zahtjev, te da na Grbinove pokušaje sređivanja stranke namjeravaju odgovoriti upornim dokazivanjem kako predsjednik stranke nema većinu u Klubu zastupnika. Predstavio je dva moguća scenarija za rješenje trenutne situacije u SDP-u.

Jedan je zamrznuti sukob – da u Klubu SDP-a ostanu izbačeni članovi stranke jer Grbin ne može do većine koja bi, po tumačenju pravila HDZ-ovog vodstva saborskih stranačkih službi i ekipe oko Davora Bernardića, bila nužna za njihovo odstranjivanje i iz ovog tijela. Iako bi Grbin tri godina morao gledati u ljude kojima nije dozvolio povratak u stranku, zadržan bi bio barem privid snage i mogućnost da se nastavi s kakvim-takvim stranačkim suživotom.

Moguć je veliki raskol

Drugi scenarij je obračun. Da stranačka tijela iz stranke izbace sve koji ne bi poštivali njihovu eventualnu odluku da četvero zastupnika više ne mogu biti članovi Kluba. To bi smanjilo broj članova kluba, ali u globalnom poretku stvari ne bi promijenilo ništa bitno. U situaciji kad je parlamentarna većina više nego neupitna, gotovo da je svejedno radi li se o 15, 20 ili 30 ruku stranke u Saboru.

Dogodi li se takav, veći raskol, samo je pitanje tehnike kako bi se razdvojila dva de facto zaraćena zastupnička kluba. Ključno pitanje je, naravno, koja od dvije preostale opcije će biti manje štetna za politički profil stranke koja je dva puta u posljednjih 30 godina vodila državu, smatra Klarić.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu