Politika & Kriminal

Vlada je nakon pet mjeseci povukla sumnjivu Marićevu odluku o prodaji zemljišta. Aferu je otkrio Telegram

Vlada povukla odluku da državno zemljište vrijedno 36,5 milijuna kuna proda tvrtki koja ima godišnji prihod manji od 12 tisuća kuna

Hrvatska Vlada danas je izvan snage stavila svoju odluku od 4. srpnja kojom je namjeravala prodati državno zemljište u Brodskoj Varoši kraj Slavonskog Broda, kao i Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju te nekretnine. Razlog: Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu dalo je negativno mišljenje o toj transakciji.

Telegram je prvi, samo dan nakon što je u srpnju Vlada dala zeleno svjetlo za prodaju 85,6 hektara zemljišta za 36,5 milijuna kuna tvrtki Marsonia Glas iz Slavonskog Broda, upozorio na krajnje neobičan podatak: Tvrtka koja je kanila kupiti vrijedno građevinskog zemljište za čak 36,5 milijuna kuna, u prošloj, 2018. godini, ostvarila je ukupni prihod od 11.875 kuna, a poslovnu godinu završila s gubitkom od 59.216 kuna.

Tadašnjem ministru državne imovine Goranu Mariću, koji će pod pritiskom afera ostavku dati 15. srpnja ove godine – dakle samo 10 dana nakon što je Vlada podržala prijedlog njegovog ministarstva da se zemljište na sumnjiv način proda tvrtki čiji je godišnji prihod bio na razini dvije hrvatske prosječen plaće – očito u tom poslu nije bilo ništa sumnjivog. Možda i zbog toga, što je poznavao vlasnika tvrtke Marsonia Glas, svog prezimenjaka i zemljaka Dragana Marića.

Priču razotkrio Telegram

Kao što je Telegram tada pisao, dva Marića – bivši ministar i brodski poduzetnik – rodom su iz Gruda u Bosni i Hercegovini, a jako dobro znaju se i iz nogometnih krugova. Bivši ministar, naime, ranije je bio poznati prvoligaški i međunarodni nogometni sudac, a poduzetnik iz Slavonskog Broda, Dragan Marić, 14 godina bio je predsjednik tamošnjeg nogometnog kluba Marsonia.

Nakon Telegramovog teksta i podatka kako je osnivač Marsonia glasa tvrtka Drinus, čiji je direktor Alen Marić, sin Dragana Marića, također gubitaš (u 2017. ta je tvrtka bila u minusu od 439.449,28 kuna, a 2018. godine gubitak se povećao na 493.678 kuna), za priču se zainteresira USKOK. Potkraj kolovoza, Telegram je iz izvora bliskih osječkom Uredu za sprječavanje korupcije i organiziranog kriminala, dobio neizravnu potvrdu da se za slučaj zainteresirao temeljem našeg napisa.

”USKOK postupa na temelju saznanja do kojih dolazi, a jedan od njih mogu biti i medijski natpisi koji upućuju na mogući kriminal”, rečeno je Telegramu. A na naš upit, početkom kolovoza ove godine iz Ministarstva državne imovine, na čijem čelu tada više nije bio Goran Marić, rečeno nam je kako je nacrt kupoprodajnog ugovora ”dostavljen nadležnom općinskom državnom odvjetništvu kako bi isto dalo mišljenje o pravnoj valjanosti pravnog posla kojim Republika Hrvatska otuđuje nekretnine iz svog vlasništva”. To mišljenje, danas se saznalo, bilo je negativno, pa je Vlada cijeli posao stavila izvan snage.

Što će reći USKOK?

No, više od svega zanimljiv je razlog zbog kojeg je Općinsko državno odvjetništvu u Slavonskom Brodu 15. listopada ove godine Vladi dostavilo negativno mišljenje na nacrt ugovora o preprodaji 85,6 hektara zemljišta za 36,5 milijuna kuna tvrtki Marsonia Glas.

”Općinsko državno odvjetništvu u svom dopisu kojim se negativno očitovalo na dostavljeni Nacrt ugovora navodi da je razlog za takvim negativnim očitovanjem što iz priložene uplatnice nedvojbeno proizlazi da je nalog ponuditelja Marsonia Glas d.o.o. za uplatu jamčevine u iznosu od 1.825.000 kuna za kupnju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske zaprimljen na pregled u poslovnoj banci Agram banka d.d. dana 18. ožujka 2019. godine, te iz iste nije vidljivo da je predmetni nalog i izvršen do 18. ožujka 2019. godine u 10,00 sati”, stoji u obrazloženju odluke kojom je Vlada povukla svoju pet mjeseci staru odluku.

Stvarno je neobično da se tak sada primjećuje kako 1,82 milijuna kuna jamčevine nije uplaćeno do 18. ožujka ove godine, a Ministarstvo državne imovine, koje je pripremilo materijale za sjednicu Vlade 5. srpnja, kada je donesena odluka o prodaji zemljišta tvrtki sa smiješnim financijskim referencama, nije to primijetilo, pa su ministri u Vladi Andreja Plenkovića složno podigli ruke da se vrijedno zemljište proda Marsonia Glasu. Osnovni uvjet za nacrt kupoprodajnog ugovora, naime, jest uplaćena jamčevina, a sada se ispostavilo da te jamčevine nije bilo. Nevjerojatan propust Ministarstva državne imovine, ili svjesno pogodovanje kupcu – pitanje je na koje bi odgovor trebao dati USKOK.

Zemljište kupila tvrtka sa prihodom 11.875 kuna

Ipak, čudno je da ODO Slavonski Brod nikakav problem nije vidio da bi zemljište procijenjeno na 36,5 milijuna kuna mogla kupiti tvrtka koja je prošle godina imala prihod od samo 11.875 kuna, već su se elegantno uhvatili podatka o jamčevini koja nije plaćena na vrijeme.

Kao što je Telegram tada pisao, za zemljište od 86,5 hektara tik uz autocestu A3 u neposrednoj blizini Slavonskog Broda bio je zainteresiran taj grad čiji su predstavnici uspostavili prve kontakte s koncernom Volkswagen i ponudili tu lokaciju kao moguće mjesto na kojem Nijemci, negdje u jugoistočnoj Europi, namjeravaju graditi novu tvornicu.

Dragan Marić, pak, medijima se hvalio kako će na 86,5 hektara izgraditi tvornicu stakla vrijednu vrtoglavih 325 milijuna eura, koja će zapošljavati oko 600 radnika. Kako je to namjeravao napraviti kada nije uspio na vrijeme uplatiti ni jamčevinu, vjerojatno je manja zagonetka od one kako je moguće da jedno ministarstvo, ono koje je do sredine srpnja vodio Goran Marić, ne primijeti da kupac za kojeg su se odlučili nije platio ni jamčevinu, pa je Vladi poturilo odluku da zemljište vrijedno 36,5 milijuna kuna proda upravo tvrtki čiji je godišnji prihod manji od 12 tisuća kuna.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu