Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Vlada odbija staviti u zakon da gay parovi mogu biti udomitelji. Stručnjak: 'Socijalni radnici će, što god odlučili, kršiti Ustav'

Odluka Ustavnog suda u praksi se provodi, no Vladino inzistiranje da životne partnere ne uvrsti izrijekom u zakon može imati posljedice

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Do sredine sljedećeg tjedna traje javna rasprava o izmjenama Zakona o udomiteljstvu, no Vlada Andreja Plenkovića, kako smo nedavno pisali, nema namjeru iskoristiti ovaj trenutak da u zakonu eksplicitno napiše da i istospolni partneri imaju pravo biti udomitelji o čemu je prošle godine odlučio Ustavni sud.

Uporno odbijanje Vlade da nadopuni zakonsku definiciju udomiteljske obitelji očito je politički motivirano. No, ugledni ustavni stručnjak u neslužbenom razgovoru za Telegram upozorava da bi to moglo imati i sasvim konkretne posljedice u praksi.

Kako se pravda Ministarstvo

Početkom prošle godine Ustavni sud donio je odluku da se “sudjelovanje u javnoj usluzi udomljavanja” mora omogućiti svim osobama pod jednakim uvjetima, “neovisno o tome živi li potencijalni udomitelj u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu”.

U okviru šire reforme socijalnog sustava, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike poslalo je početkom listopada u javnu raspravu niz izmjena Zakona o udomiteljstvu, no ne i članka u kojem je definirano tko može činiti udomiteljsku obitelj. U tom se članku ne spominju izričito životni partneri.

Iz Ministarstva tumače da ih lanjska odluka Ustavnog suda na to nije obvezala, a da se ta odluka u praksi provodi. I iz Duginih obitelji potvrdili su nam da centri doista postupaju u skladu s odlukom Ustavnog suda, bez obzira na to što piše u zakonu, i da je dosad više životnih partnera uspješno završilo proceduru i postalo udomiteljima. Mogu li se, međutim, stvari ponovno zakomplicirati?

Prijedlog suprotan odluci suda

Kad se uzme u obzir lanjska odluka Ustavnog suda, savršeno je jasno da se vladajući kane zadržati na poziciji svjesne diskriminacije istospolnih parova.

Ustavni sud je, podsjetimo, izričito utvrdio da je u Zakonu “svjesnim odabirom predlagatelja zakona izostavljena određena društvena skupina”, te da taj odabir proizvodi “generalne diskriminatorne učinke prema društvenoj skupini istospolno orijentiranih osoba koje žive u životnim i neformalnim životnim partnerstvima, za što nema ni racionalnog opravdanja ni legitimnog cilja”.

Dakle, novi prijedlog Zakona o udomiteljstvu je direktno suprotan odluci Ustavnog suda i prešućivanjem istospolnih parova nastavlja s njihovom diskriminacijom. Zbog čega? Pa očito radi političke koristi nezamjeranja konzervativnijem biračkom tijelu.

Centri pred teškim problemom

Takva cinična ustrajnost na diskriminaciji rađa i praktične probleme – pogotovo kad su u pitanju odluke centara za socijalnu skrb o udomljavanju. Naime, pred njih se, kako nam je u neslužbenom razgovoru objasnio domaći ustavni stručnjak, stavlja težak problem.

“Što god napravili prekršit će Ustav”, kaže naš sugovornik. Naime, zakon mogu primjenjivati u suprotnosti s jasno izraženom voljom demokratske većine – dakle, kontra novog zakona u kojem nije navedena mogućnost da istospolni parovi udomljavaju djecu. “Time bi izašli iz okvira ovlasti izvršne vlasti”, kaže naš sugovornik.

Ako bi, pak, odlučili postupiti po slovu zakona – nastavili bi kršiti Ustavom zaštićena temeljna prava građana, odnosno, diskriminirati istospolne parove.

Slijede li novi sudski sporovi?

Centri za socijalnu skrb bi, kad su već dovedeni u ovako šizofrenu situaciju, trebali odabrati zaštitu prava građana. No, sasvim bi bilo legitimno i da kažu kako je novim zakonom zakonodavac potvrdio svoju namjeru izostavljanja istospolnih obitelji iz mogućnosti udomljavanja, kako su oni dužni poštivati volju zakonodavca i kako su za ostalo nadležni – sudovi.

To sluti na potencijalne nove i dugačke sporove pred hrvatskim pravosuđem, što bi, unatoč jasnoj odluci Ustavnog suda, bila dodatna doza diskriminacije jednog segmenta društva. Ali, nema veze, bitno da se biračko tijelo previše ne uznemiri.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više