Politika & Kriminal

Vlada se nikako ne može pomiriti s tim da su nas odbile curice izbjeglice. MUP im šalje filmove da vide kako je tu lijepo

Nizozemskim vlastima dostavljen je film 'o sredini/okolini koja je u Hrvatskoj još od početka ove godine spremna za prihvat maloljetnica', kažu iz MUP-a

FOTO: Pixsell/Profimedia/Telegram

U travnju ove godine Hrvatska je trebala primiti skupinu djevojčica iz izbjegličkog kampa u Grčkoj. Bio je to dugo najavljivan potez: još u proljeće 2020. Vlada je obećala pružiti novi dom djeci izbjeglicama koja nemaju ni roditelje, ni skrbnike, a žive u grčkim migrantskim kampovima. Isto obećanje Vlada je ponovila u rujnu, nakon užasnog požara u kampu na Lesbosu.

No, kada su djevojčice trebale stići u Hrvatsku, dogodilo se nešto krajnje nepredviđeno. Na putu iz Grčke, prilikom presjedanja u zračnoj luci u Amsterdamu, djeca su se predomislila i izrazila želju da azil zatraže u Nizozemskoj. To je bio prvi takav slučaj. Mada su se djeca i ranije znala predomisliti oko premještanja u neku zemlju, nikada se to nije dogodilo kada su već bila na putu.

Vlada ne odustaje

U međuvremenu se, međutim, desio još jedan pomalo neočekivani zaplet. Iako su djevojčice očito poželjele ostati u Nizozemskoj, Vlada i dalje, čini se, ne odustaje od mogućnosti da ipak dođu u Hrvatsku. U pokušaju da ih na to potakne, koristi i neobične metode.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) poslalo je u Nizozemsku, gdje se djevojčice još uvijek nalaze, film koji bi im trebao približiti što ih čeka u Hrvatskoj. O tome je nedavno na jednoj tribini u Zagrebu govorila državna tajnica Terezija Gras kazavši da su željeli djecu „još bolje senzibilizirati za državu i zajednicu u koju dolaze“.

Motivirajući film

To nam je potvrdio i MUP u službenom odgovoru. „Također potvrđujemo da smo nizozemskim vlastima dostavili film o sredini/okolini koja je u Hrvatskoj još od početka ove godine spremna za prihvat maloljetnica, a što govori o ozbiljnosti i našoj posvećenosti da se ovo premještanje realizira u najboljem interesu maloljetnica”, napisali su.

Detalje tog po svemu sudeći motivacijskog filma, nismo doznali. U MUP-u kažu da nam ga ne mogu poslati jer je personaliziran i sadrži osobne informacije o djeci. Otkrili su tek da je “film snimljen uz potporu Turističke zajednice”.

‘I dalje otvoreni’

Iz MUP-a potvrđuju i da je Hrvatska i dalje spremna prihvatiti djevojčice. To je potvrdio i ministar Davor Božinović na prošlotjednoj zajedničkoj sjednici dvaju saborskih odbora. Božinović je kazao da smo “i dalje otvoreni, mi smo pripremili sve, uključujući i centar u Lipiku i svo potrebno osoblje koje bi se bavilo s tom djecom, ali dogodilo se što se dogodilo“.

Iako su u Nizozemskoj odlučile zatražile azil, iz Ministarstva ističu da “postupci u Nizozemskoj povodom njihovog zahtjeva nisu završeni, odnosno čekamo konačni ishod”. “Postupak provođenja instituta „premještanja“ podrazumijeva dosta složen postupak odabira i pripreme skupine koje se premješta i traje određeno vrijeme, stoga smatramo našom obvezom pričekati ishode postupaka koji su u Nizozemskoj još uvijek u tijeku”, kažu.

Time su, očito, pokušali objasniti zbog čega hrvatska Vlada i dalje želi preseliti upravo ovu skupinu djevojčica, koje su izrazile želju živjeti u Nizozemskoj, a ne pokuša naprosto pomoći drugoj djeci koja također bez roditelja, rodbine i skrbnika žive u migrantskim kampovima, vrlo često u lošim uvjetima. To se, dakako, pitaju i u nevladinim organizacijama koje se bave izbjeglicama. Ali otvaraju još neka, pravna pitanja.

Sporna pravna pitanja

Tea Vidović iz Centra za mirovne studije ističe da nemaju puno informacija, ali tvrdi da su doznali da Hrvatska „inzistira na mehanizmu dobrovoljnog premještanja“. „Postavlja se pitanje koja je pravna osnova za taj mehanizam kada su zatražile međunarodnu zaštitu u državi EU? Postavlja se i pitanje kako jedan pravni postupak uskladiti s drugim? Voljeli bismo da MUP da odgovore“, ističe Vidović.

Može li se dogoditi da nizozemske vlasti odobre zahtjev za azilom, pa da onda djeca budu premještena u Hrvatsku, pitamo našu sugovornicu. Ona smatra da se to „ne bi smjelo dogoditi“. Što, pak, ako Nizozemska odbije zahtjev za azilom? „Onda je pitanje koja je daljnja pravna osnova za postupanje prema djevojčicama“, ocjenjuje Vidović, napominjući da je situacija vrlo osjetljiva baš zato što se radi o djeci.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu