Politika & Kriminal

Vlasnica malog dućana o eko-aferi: 'Zbog prevara je teško poslovati, konačno netko nešto poduzima'

Vlasnica prodavaonice Greencajg upozorava na strašno stanje tržišta

“Drago mi je da je napokon netko otišao u dućane i provjerio eko proizvode jer ono što se radi na tržištu je strašno. Možete prodati bilo što i reći da je to eko”, kaže za Telegram Marija Šumak, vlasnica eko-dućana Greencajg iz Zagreba.

Telegramov istraživački specijal o prodaji lažnog ekološkog voća izaziva brojne reakcije čitatelja i proizvođača, a većina ih ističe nesređeno stanje tržišta zbog nedostatka nenajavljenih inspekcija prodajnih mjesta.

‘Nikad nije bilo inspekcije’

Telegram i Zavod Dr. Andrija Štampar prije dva su tjedna analizirali su uzorke ekoloških jabuka iz deset dućana, a od njih deset, sedam su imali ispravno voće. Jedan od dućana koji je prošao analizu Zavoda bila je prodavaonica Greencajg, s čijom vlasnicom smo porazgovarali o stanju na tržištu.

“Od kada smo suprug i ja otvorili prodavaonicu u travnju prošle godine u našu trgovinu dolazila je sanitarna, financijska i druge inspekcije ali nikada nije došla inspekcija koja bi provjerila jesu li proizvodi koje mi prodajemo eko. Znači nitko od inspekcije u godinu i pol koliko radimo nije kontrolirao je li proizvod koji dođe s nečijeg imanja a završi na našim policama uistinu eko”, objašnjava Marija Šumak.

“To je izuzetno nezgodna situacija za vlasnike eko dućana. Iako mi pazimo i odabiremo samo proizvođače s eko certifikatima, tko mi može garantirati da je taj proizvod stvarno s njihovog imanja. Primjerice zbog obilnih kiša nekom OPG-ovcu propadne urod i mnogi od njih nađu se pred pred moralnom dilemom hoće li propasti ili otkupiti nečiji tuđi proizvod i meni ga prodati kao svoj”, kaže Šumak.

Njena trgovina Greencajg nabavlja i prodaje jabuke OPG Mihaljević iz Slavonije iz Dalja. Alma Mihaljević, vlasnica OPG Mihaljević , bila je ponosna i sretna što su njene jabuke prošle analizu.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1117855328242822&set=a.150926341602397.28268.100000550952574&type=3&theater

“Poznato je da su analize voća i povrća na pesticide jako skupe i mi mali trgovci nemamo sredstava da stalno provjeravamo svoje dobavljače. Napokon je netko poduzeo i provjerio što se to nalazi na policama, a tvrdi se da je eko. Inspekcija kontrolira farme, a ne police trgovina. Vjerujem da nakon ovoga mnogi se više neće usuditi biti neozbiljni što se tiče eko proizvodnje, što je jako važno”, objasnila je Šumak.

Inspektori kažu da će nas tužiti

Jedan od dućana koji nije prošao analizu je Eko Sever, a tog smo proizvođača od više od 6 milijuna godišnjih prihoda također uhvatili u noćnom transportu povrća s veletržnice Zelena tržnica. Ekološko poljoprivredno gospodarstvo Sever nalazi se u Lepšiću u Ivanić Gradu i za kontrolu tog imanja zaduženo je kontrolno tijelo Bioinspekt. Na naš upit, 1. listopada, odgovorili su da je analiza bila uredna, bez nedopuštenih stvari.

Nakon što smo 15. i 16. listopada fotografirali kamion koji s Zelene tržnice dovodi voće i povrće klasičnog uzgoja na Severovu adresu ponovno kontaktiramo kontrolno tijelo Bioinspekt. Ovaj put su nam kazali da ih ‘prestanemo maltretirati” te da će nas tužiti. Eko Sever pak tvrdi da su uzorci jabuka bili podmetnuti, a da kamioni ispred njihove kuće nisu donosili robu s tržnice.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu