Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

Vojni analitičar kaže da se Rusi nemaju razloga hvaliti modernom vojskom: 'Ma to je očajno'

Analitičar Galić vjeruje da bi rat u Ukrajini mogao trajati godinama, ako Zapad nastavi naoružavati ukrajinsku snagu

This general view shows destroyed Russian armored vehicles in the city of Bucha, west of Kyiv, on March 4, 2022. - The UN Human Rights Council on March 4, 2022, overwhelmingly voted to create a top-level investigation into violations committed following Russia's invasion of Ukraine. More than 1.2 million people have fled Ukraine into neighbouring countries since Russia launched its full-scale invasion on February 24, United Nations figures showed on March 4, 2022. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinski Mariupolj tjednima je već opkoljen i stanje u tom gradu je izrazito teško. “Ruska strategija je očistiti Mariupolj od svih džepova obrane”, ustvrdio je za N1 vojni analitičar Mario Galić. Posljednje uporište mariupoljskih branitelja je čeličana Azovstal, a Galić je konstatirao da ih Rusija namjerava natjerati na predaju blokadom čeličane i odbijanjem evakuacije civila iz Azovstala. Rusi su time dobili što su htjeli, navodi analitičar. “Suzbili su civile i vojnike u Mariupolju na malom prostoru i čekaju da se predaju”, smatra Galić.

Druga faza ruske invazije usmjerena je na osvajanje Donbasa – regije na istoku zemlje. Zapadni dužnosnici i analitičari navode kako je ruski napredak usporio, ali da pokušavaju naučiti iz pogrešaka neuspješne ofenzive na sjeveru. Galić je pojasnio što je Rusija promijenila u svojoj strategiji. “Više nema pokušaja prodora u dubinu koji bi donio velike ruske gubitke nego se ide u osvajanja sela po selo, mjesta po mjesto, štite se bokovi, čisti se teren, masovno se koristi artiljerija, minobacači”, objasnio je analitičar.

Naglasio je da ruski generali žele smanjiti gubitke, o kojima službena Moskva šuti. “Međutim, Rusi tako troše resurs koji nemaju, a to je vrijeme. Ovo je sve jako usporeno, a Zapad ipak uspijeva nametnuti sve oštrije i oštrije sankcije.”

‘Ruska vojska je očajna’

Vojni analitičar vjeruje da bi rat mogao trajati mjesecima. “Ako politički vrh u Kremlju ostane pri odluci da će osloboditi Donbas, onda će ovo trajati još mjesecima. Rusko napredovanje ide vrlo, vrlo polako. Ako Vladimir Putin zaključi, na nagovor generala da su gubici preveliki, onda bi zaista mogao 9. svibnja reći da su osvojili što su namjeravali pa krenuti s pregovorima”, istaknuo je Galić. Rusija za 9. svibanj, kada obilježavaju pobjedu Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom, planira veliku vojnu paradu.

Galić je istaknuo da ne ovisi sve o Rusiji. “Tko kaže da će Ukrajina prihvatiti bilo kakav ruski prijedlog na primirje? Velik je pritisak iz Washingtona na Kijev da ne potpiše nikakav mirovni sporazum nego da se nastavi”, kazao je dodajući da bi tada rat mogao potrajati godinama, pogotovo jer je Zapad spreman “ozbiljno naoružati Ukrajinu”.

Smatra i da se Rusija nema razloga hvaliti modernom vojskom. “Ma, to je očajno. Oni imaju novi tenk T-14 Armata, a on nije spreman za borbu, tek je u razvoju. Ovo ostalo što imaju je jako zastarjelo i to zapadni protuoklopni sustavi bez problema uništavaju. Ono što je jako iznenađujuće, a što je jako opasno za rusku vojsku, je da im zapovjedni sustav ne funkcionira. To nitko nije očekivao”, zaključio je Galić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više