Von der Leyen upravo drži govor pred EP-om; danas će se znati hoće li postati prva žena na čelu Europske komisije

Slijedi rasprava, a potom glasanje. Rezultate bi trebali dobiti oko 19 sati

ZADNJA IZMJENA: srp 16, 2019
Foto: screenshot

Nijemica Ursula von der Leyen u utorak bi mogla postati prva žena na čelu Europske komisije, ako uspije dobiti većinsku podršku zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu. Ursulu von der Leyen, aktualnu njemačku ministricu obrane, za predsjednicu Komisije predložilo je Europsko vijeće kao kompromisno rješenje nakon što nijedan od ‘spitzenkandidata’ nije mogao dobiti prolaz.

To je izazvalo nezadovoljstvo kod europskih zastupnika i stoga je predložena kandidatkinja održala niz sastanaka s političkim skupinama kako bi osigurala potrebnu većinu. Za izbor je potrebna apsolutna većina svih zastupnika, njih 374, ali politički gledano sve ispod 400 glasova predstavlja vrlo tanku većinu i bilo bi veliki uteg na samom početku mandata nove Komisije. Prije pet godina sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker potvrđen je s 422 glasa za, 250 je bilo protiv, a 47 suzdržanih.

Nedostaju katalonski zastupnici

U Europski parlament je izabran 751 zastupnik, što znači da bi natpolovična većina bila 376. Međutim, trenutačno je 747 zastupnika s potvrđenim mandatom. Nedostaju troje zastupnika iz Katalonije koji bi se za potvrdu svojih mandata morali pojaviti u Španjolskoj gdje im prijeti uhićenje te jedan zastupnik iz Danske, koji je imenovan u novu vladu, a njegova zamjena još nije potvrđena.

Von der Leyen može računati na potporu svoje Europske pučke stranke, koja ima 182 zastupnika, nešto manje od polovice potrebnih glasova. Vjerojatna je i većinska potpora nove centrističko-liberalne skupine Obnovimo Europu (RE), koja ima 108 zastupnika, ali teško da će svi glasovati za predloženu kandidatkinju. Ključno za njezin izbor bit će glasovanje druge po snazi političke skupine, europskih socijaldemokrata, kojih u Europskom parlamentu ima 153.

Ta skupina je vrlo podijeljena oko kandidature Von der Leyen, a najveći otpor dolazi od njemačkih socijaldemokrata. Zastupnički klub Zelenih sa 74 zastupnika te krajnje lijeve Ujedinjene ljevice sa 41 zastupnikom najavili su da će glasovati protiv. Skupina Europskih konzervativaca i reformista (ECR), koja sa 62 zastupnika okuplja desne i blago euroskeptične stranke također je poput socijaldemokrata podijeljena.

EU bi mogla primiti težak udarac

Različita stajališta u Europskom parlamentu u suprotnosti su s činjenicom da je na Europskom vijeću Von der Leyen dobila jednoglasno potporu, svih osim njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je ostala suzdržana zbog protivljenja njemačkih socijaldemokrata s kojima je u koaliciji. Izbor von der Leyen dio je šireg paketa koji još uključuje i predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Europske središnje banke i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Ako u Europskom parlamentu ne prođe njezin izbor u pitanje se dovodi cijeli paket, što bi bio prilično težak udarac za EU. Glasovanje je tajno, nema elektroničkog glasovanje nego se glasuje na glasačkim listićima. Rezultat bi trebao biti poznat oko 19 sati. Bude li izabrana, Ursula von der Leyen bit će prva žena na čelu Europske komisije. Raspravu u Europskom parlamentu može se pratiti na Twitteru, a kandidatkinja upravo drži govor:

 

Vedran Vrabec
Telegram autor
2034 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program