Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Vučić se pohvalio da je 2021. shvatio da Putin kreće u rat; 'Te tri minute bile su mi dovoljne'

'Samo sam pratio, slušao i slagao činjenice'

Serbian President Aleksandar Vucic
Brdo-Brijuni Process Summit 2021, Brdon Slovenia - 17 May 2021,Image: 611166181, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić gostovao je na provladinom TV Pinku, gdje se pohvalio kako je još pretprošle zime znao da će Rusija napasti Ukrajinu. Tvrdi da se njegovo mudro predviđanje može provjeriti u arhivi televizije, u emisiji emitiranoj 25. studenoga 2021. godine.

“Nakon posjeta Sočiju rekao sam da nas očekuju teška vremena i to ne zato što mi je Putin rekao da će biti rata. Inače bi uvijek govorio 45 minuta o Ukrajini. Taj put nije govorio ni tri minute. To mi je bilo dovoljno. Nedvosmisleno sam rekao da će doći do određenih promjena. Samo sam pratio, slušao i slagao činjenice”, ispričao je Vučić.

Vučić: ‘Ja ipak nisam prorok’

Premda je, kako kaže, predvidio tada rat u Ukrajini, Vučić je voditeljici rekao da ipak nije prorok. No, kaže kako već u lipnju slijede promjene. “S obzirom na to da Ukrajina neće lako pobijediti u vojnom smislu, to je gotovo nemoguće, očekujem da će dobiti veliki zamah na europskom putu. Slijedi hitan početak pristupnih pregovora zato što Amerikanci stvaraju blok unutar Europe, poseban blok koji nije mali, Poljska, baltičke zemlje plus Ukrajina, tih pet zemalja!”, rekao je Vučić.

Objasnio je kako će se time stvoriti grupacija zemalja koja će biti “veća od Francuske” i koja se”približava Njemačkoj”. “Jasno je da taj kvintet ili sekstet s Rumunjskom postaje najjači u Europi poslije Njemačke. Mi se želimo pozicionirati kao srednjoeuropska zemlja, zato imamo sve bliže odnose s Mađarskom. To će mijenjati dinamiku našeg odnosa s Europom”, dodao je srpski predsjednik.

Govorio je o značaju obrambene industrije

Vučić smatra kako će SAD biti dominantan, u nikad jasnijem obliku, te da će odnos prema Kini ostati isti. “Zanimljivo je što se dogodilo na sjednici Vijeća Europe – važan zaokret prema Kini – do sada je bio naš ekonomski partner, naš konkurent. Po prvi put Ursula von der Leyen je rekla – strateški konkurent. Amerika će biti dominantna u Europi. Kinu vidi kao strateškog protivnika. Zato će biti zanimljiv posjet Von der Leyen i Macrona Kini”, objasnio je Vučić.

Potom je govorio o značaju obrambene industrije i koliko je bitno u nju ulagati, pa je sve građane Srbije pozvao na prezentaciju oružja Vojske Srbije 22. travnja, u zračnoj luci “Pukovnik pilot Milenko Pavlović” u Batajnici. “Prikazat ćemo sve što imamo, bit će više od 1500 komada oružja, sve ćete moći vidjeti”, rekao je Vučić.

Tjeralica za Putina je loša politička odluka, kaže Vučić

Tjeralicu koju je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao za Putina Vučić smatra politički jako lošom odlukom koja će koštati mnogo života u Rusiji i Ukrajini. Smatra i kako će imati velik utjecaj na gospodarstvo Europe. “Morat ćete s Putinom sjesti i razgovarati, a kako da razgovarate s njim, a da mu to ostavite? Kako uopće mislite napraviti neki dogovor, a da mu to ostane kao Damoklov mač nad glavom. Zašto ste ga ograničili?”, pitao se Vučić, pa dodao kako je ICC preuzeo obvezu koju ni sam ne zna kako će provesti.

“Oni misle, busajući se u prsa, da su blizu pobjede, a nisu. Svi su daleko od pobjede. Ni Rusi nisu blizu pobjede. Nitko nije. U ratu nekada netko pobijedi, a nekada svi izgube. Bojim se da će ovaj put svi izgubiti”, zaključio je srbijanski predsjednik.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više