Politika & Kriminal

Za vikend na Telegramu donosimo 7 naših većih priča koje ste možda propustili, a mogle bi vas zanimati

Pregled nekih dužih originalnih priča, analitičkih tekstova i komentara

Donosimo pregled nekih dužih Telegramovih tekstova objavljenih tijekom proteklog tjedna koje ste možda propustili, a preko vikenda biste mogli imati vremena pročitati ih.

Pročitajte veliki intervju s ravnateljicom Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruškom Vizek, tjedne komentare naših kolumnista te u ovom trenutku vrlo važnu priču našeg novinara o trenucima dok je strepio kada je kao student na Harvardu optužen za plagijat. Izdvojili smo i popularne tekstove našeg Telesporta.

1. Telegramov novinar na Harvardu je 2006. optužen za plagijat. Ministar Barišić na njegovom se mjestu ne bi izvukao

Povodom nedavnih događaja vezanih za izglasavanje povjerenja u Saboru ministru Pavi Barišiću zbog navodnog plagijata, naš novinar prisjetio se jednog svog, dosta neugodnog iskustva, dok je bio student na Harvardu. “Zbog tri rečenice na samom početku rada, koje nisu sadržavale originalne ideje. Bile su tehničko iznošenje činjenica, ali asistentica koja je ispravljala moj esej – dakle nikakav završni rad – tvrdila je kako su dijelovi tih rečenica iskopirani s Wikipedije, bez navođenja izvora. Vividno pamtim disciplinski postupak pred administrativnim odborom. Mrcvarilo me trideset i nešto – mislim da su rekli 34 – dekana i profesora Harvarda”, započinje svoj tekst u kojem detaljno opisuje situaciju u kojoj se našao.

2. Predsjednica je u ove dvije godine samo pokazala da se perfektno uklapa u vrijednosni kontekst hrvatske politike

Predsjednica je ovog tjedna obilježila dvije godine svoga mandata. Telegramov kolumnist analizirao je što je zapravo obilježilo predsjedničin dosadašnji boravak na Pantovčaku. “Kolinda Grabar-Kitarović činila je skoro sve što može (jer, uvijek se može gore) da ugrozi važne državne institucije, a prije svega samu instituciju predsjednice Republike. I to od prvog dana svog mandata”, piše u Telegramovom komentaru.

3. Naša ekonomija je močvara: novo ne dolazi, ustajalo ne odlazi, proračun ponavlja Sanaderove greške, a Ina je zadnje što nam treba

Maruška Vizek, cijenjena ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu, u velikom istupu za Telegram objašnjava zašto nije nimalo čudno to što smo od nekad treće najbogatije socijalističke države došli na dno i upozorava na neke recentne poteze Vlade koji bi se uskoro mogli loše odraziti.

4. Zašto je vrlo izgledno da je, govoreći u svom istupu o Agrokoru, ruski ambasador poslao poruku Vladi

Telegramov Goranko Fižulić analizira neobičan istup ruskog veleposlanika Anvara Azimova u kojem je govorio o odnosu ruskih banaka i Agrokora. “Kada veleposlanici govore o međudržavnim gospodarskim odnosima uvijek ostaju u granicama diplomatskih fraza o potrebi jačanja trgovačke razmjene i poticanju investicijskih ulaganja. Ali ovaj put ruski je veleposlanik govoreći o odnosu ruskih banaka i Agrokora probio sve ograde i pobudio opravdano propitkivanje razloga svog neobičnog i do sada nikad zabilježenog čina”, piše Fižulić.

5. Željka Markić postala je mainstream i to dokazuje da se uporni pokušaji ukidanja ljudskih prava ovdje isplate

“Zanimljiva je ta stvar sa Željkom Markić. Od momenta od kad se pojavila na javnoj sceni ne radi ništa drugo, osim što pokušava suspendirati prava praktično svih manjina u društvu, čineći to cinično s osmijehom i retorikom punom inkluzivnosti i uvažavanja. U posljednjem napadu te vrste sad su, nakon istospolnih zajednica, građanskog odgoja u školama i žena koje su se odlučile za abortus, došle Novosti, a posredno i srpska zajednica u cjelini”, piše Telegramov kolumnist u svom komentaru koji možete pročitati ovdje.

6. Ovi ljudi uskoro će postati HNS-ova mračna prošlost. Mamić se trudi nagoditi s DORH-om

Davor Šuker je svršena priča kao predsjednik, ali to je samo početak urušavanja HNS-ove kuće od karata. Aleksandar Holiga otkriva neka od Telesportovih saznanja o cijeloj priči i pokušava objasniti što se zapravo događa. Tako, prema informacijama s kojima Telesport raspolaže, Mamićev odvjetnički tim trenutno pokušava ispregovarati uvjetnu kaznu. Osuda, naime, uopće nije upitna. Pročitajte cijeli tekst.

7. Mihovil Topić za Telesport analizira zašto HNS vjeruje da rad njegovih izbornika ne vrijedi baš previše

Mihovil Topić piše kako naši sportski savezi biraju i plaćaju svoje izbornike. “Kad Hrvatska traži izbornika, onda znate da ga traži na onoj donjoj polici gdje su artikli na sniženju i po akcijskim cijenama. Naši su izbornici, bez obzira o kojem se sportu radilo, uvijek pri dnu lista po visini primanja na velikim natjecanjima, ali svejedno se od njih očekuju pobjede i medalje. Što to govori o našim sportskim savezima?”

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu