Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Zašto je hrvatska policija propustila oca s djecom koju je navodno oteo? MUP: 'Nije bilo zakonskih zapreka'

Srpska policija tvrdi da je upozorila hrvatske kolege

15.03..2020., Bregana - Pojacana kontrola na granicnom prijelazu Bregana zbog koronavirusa. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

N1 Srbija ranije danas objavio je priču o tome kako je korisnici sigurne kuće u Beogradu, A.L., bivši suprug jučer nasilno odveo dvoje maloljetne djece u Hrvatsku. Otac D.L. svojim je automobilom, kazala je, udario u vozilo u kojem su djeca bila s djedom. Majka je za to vrijeme bila u sigurnoj kući i čekala da joj njezin otac dovede djecu.

Otac je, prema podacima N1, nešto poslije ponoći prešao srpsku granicu automobilom bez kontrole granične policije. Granični policajci su, prema pisanju portala, nadređenima rekli da ga nisu primijetili. Vrlo brzo nakon toga su obavijestili kolege u Hrvatskoj, koji su navodno, usprkos upozorenju iz Srbije, pustili oca da s djecom uđe u Hrvatsku.

U međuvremenu, oglasilo se Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske. Na pitanje N1 redakcije zašto je ocu dozvoljen ulazak u Hrvatsku, bez suglasnosti majke i jesu li ih kolege iz Srbije obavijestile da je ilegalno prešao srpsku granicu, odgovorili su da je “hrvatska policija nad hrvatskim državljaninom i njegovo dvoje djece, također hrvatskim državljanima, provela graničnu kontrolu na PGP Tovarnik prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku 6. lipnja u noćnim satima”.

‘Nije bilo zakonskih zapreka’

“Tijekom granične kontrole i provjerama putem međunarodne policijske suradnje utvrđene su sve relevantne činjenice te nije bilo zakonskih zapreka da otac, sa svoje dvoje maloljetne djece nad kojima ima skrbništvo, nastavi putovanje. S ciljem zaštite interesa i dobrobiti djece, u javnosti nećemo iznositi više podataka”, poručili su iz MUP-a.

Kako je majka ispričala za N1, djecu je posljednji put vidjela u nedjelju ujutro kada je išla na posao. Njen otac ju je iz sigurne kuće odvezao na posao, a djecu odveo kod sebe. Do otimanja djece od 7 i 5 godina, tvrdi, došlo je u nedjelju kada ih je njezin otac stavio u auto kako bi ih vratio kod majke u sigurnu kuću.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više