Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Zašto je Pripuz oslobođen optužbi u aferi Agram? Sutkinja: 'Nikoga ništa nije tražio, u Zagrebu je vladao kaos s otpadom'

Sutkinja u obrazloženju presude kaže da je CIOS dobio posao u uredno provedenom postupku

20.09.2021.,Zagreb - Nastavlja se sudjenje za aferu Agram, Petar Pripuz treba iznijeti obranu."n"nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zašto je Petar Pripuz danas oslobođen krivnje, odnosno zašto je sud zaključio da mu Bandićevi ljudi nisu pogodovali – objasnila je sutkinja Rahela Valentić nakon što je pročitala presudu.

“Problem s glomaznim otpadom u Zagrebu godinama je zanemarivan i u jednom trenutku prerastao je i u politički problem. Kada je Ministarstvo zaštite okoliša zabranilo odlaganje na Jakuševcu nastupila je panika. Gradski uredi nisu bili koordinirani i Čistoća nije imala kapaciteta, no o tome ovo sudsko vijeće nije moglo raspravljati. Mi smo utvrđivali samo je li CIOS mogao tada zbrinuti glomazni otpad u Zagrebu”, kazala je sutkinja.

‘Uredno proveden postupak’

“Petar Pripuz nikoga ništa nije tražio. U gradu Zagrebu je došlo do iznenadne situacije i u slučaju takve žurnosti moglo se ići na izravno ugovaranje posla s njegovom firmom, bez raspisivanja javnog natječaja”, naglasila je, podsjećajući da je Ministarstvo zaštite okoliša gotovo preko noći u listopadu 2013. zabranilo odlaganje krupnog otpada na Jakuševcu.

Nakon toga Čistoća se obratila Pripuzu, zato je sudsko vijeće zaključilo da nije kaos u Zagrebu napravljen kako bi se pogodovalo CIOS-u. “Zašto Zagreb ranije nije donio odluku o otpadu ovo sudsko vijeće nije moglo utvrđivati”, poručila je sutkinja.

Navela je da je CIOS dobio posao u uredno provedenom postupku te da je obavio posao koji nitko drugi u tom času nije mogao obaviti. Zagreb je pokušao uvjeriti Ministarstvo da ponovno prolongira dozvolu Jakuševcu, no da je to i učinjeno problem se ne bi mogao riješiti brzo. “To je bila stvar gradske politike, a ne sudskog postupka”, kazala je sutkinja, podsjećajući da je CIOS posao obavio i naplatio po uobičajenoj cijeni.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više