Politika & Kriminal

Zašto nas ne treba čuditi to što Kuščević, nakon svega, postaje saborski zastupnik

Bivši ministar nije jedini HDZ-ovac koji se nakon posrnuća naprosto sklonio u parlament

FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Prije dvije godine, u ljeto 2017., Drago Hedl radio je na istraživačkom feljtonu o tada generalno slabo poznatom Franji Luciću. Priču o živopisnom HDZ-ovom moćniku, njegovom kontroverznom poslovanju, stečajevima i bogaćenju, mediji su dotad objavljivali fragmentarno. Hedl je tada nekoliko tjedana bio izvlačio dokumente i tražio svjedoke vremena kako bi precizno i do detalja opisao taj, uglavnom vrlo mutan poslovni put.

U srijedu 26. srpnja te 2017. godine, stajao je u požeškom Općinskom sudu. Baš je bio kopirao dio dokumentacije iz sudskog spora koji je Podravska banka vodila protiv Lucića, tražeći da se poništi ugovor o prodaji obiteljske kuće njegovoj djeci. U 11.44 zvonio mu je telefon. Bio je to Lucić, s kojim se pokušavao naći proteklih pet dana, kako bi prije objave tekstova čuo i njegovu stranu, no saborski zastupnik i tada moćni šef županijskog HDZ-a non-stop se izmotavao.

Kada se međutim Hedl te srijede javio iz zgrade požeškog suda, Lucić je bio razgovorljiviji. Počeo je mekano objašnjavati da mu u tom trenutku nikako ne odgovara dubinsko novinarsko istraživanje i u tom je razgovoru, malo pomalo, nastala snimka pokušaja podmićivanja koju je kasnije čula većina građana RH.

Snimka koja je postala glavna vijest u državi

“Ovo što ćeš ti od redakcije dobiti, to ću ja tebi honorirati puta tri, da ti ne budeš na gubitku. Ja znam da ti živiš od ovog posla i ja ću platiti. Ali te molim…”, izgovorio je, između ostalog, na snimci koju su u četvrtak 27. srpnja 2017., kao glavnu vijest, nakon Telegrama objavili svi mediji u zemlji.

Kasno poslijepodne, izvijestili su dnevnici, premijer je nazvao svog saborskog zastupnika i šefa županijske organizacije. Nikada nije objavljen tijek njihova razgovora, no Franjo Lucić te je večeri dao ostavku na “sve stranačke dužnosti”. Potez koji je u nekim medijima protumačen kao signal premijerove odlučnosti, imao je kvaku; Lucić od toga dana doista više nije šef županijske organizacije, no i danas je mrtvo-hladno saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice.

Na kraju smo objavili malu digitalnu knjigu

Telegram je, nakon feljtona i kasnijih istraživačkih tekstova, o Franji Luciću objavio malu digitalnu knjigu, pisanu kao krimić s posve autentičnim događajima, koju možete pronaći ovdje. Drago Hedl u toj je knjižici objavio rezultate svog detaljnog istraživanja no nije se dogodilo ništa dubinski važno. Franjo Lucić, prema svemu sudeći, neće odgovarati za opisane malverzacije.

Premijer ga nije izbacio iz stranke ni nakon tabloidnog skandala koji je javnosti prikazao puno važnije slike od banalnih obnaženih selfija: saborski zastupnici ne smiju primati darove skuplje od 500 kuna, a HNS je Franji Luciću platio nekoliko noćenja u najskupljem atenskom hotelu, gdje najjeftinija soba košta 2200 kuna. Time je još jednom evidentno prekršio zakon, no ponovno se nije dogodilo ništa dubinski važno.

Tajnica nije pripremila papire za izbacivanje iz stranke

Godinu i pol kasnije, mediji su se spontano udružili i rasturili Lovru Kuščevića. Nakon Telegramovih otkrića o katastru i štali koja je postala kuća, od 18. lipnja pasionirano su grizli, kopali, nadograđivali jedni drugima otkrića i nisu ga skidali s naslovnica ni otvornih priloga dnevnika, sve dok premijer jučer konačno nije popustio. Istraživački rad brojih hrvatskih medija pritom je rezultirao jednim od uistinu najvećih otkrića; nakon tri tjedna razotkrili smo offshore hobotnicu s Malte koja je samo na Braču preuzela stotine tisuća kvadrata u ime nepoznatog vlasnika za kojeg, velike su šanse, nikada nećemo doznati tko je.

Nakon dramatične konferencije za medije i obraćanja vidno potresenog Lovre Kuščevića, doznalo se da on naprosto odlazi u Sabor. I to je sasvim logično. Ovo je ipak doba vlasti premijera koji ono srpanjsko poslijepodne prije dvije godine nije zamolio stranačku tajnicu da mu pripremi papire za izbacivanje HDZ-ovca kojeg je pola građana RH toga dana slušalo kako nudi mito.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu