Znamo da je poznata osebujna retorika gospodina Bandića, ali ipak je šteta propustiti njegov istup oko kina Tuškanac

Polemika gradonačelnika i Hrvatskog filmskog saveza

ZADNJA IZMJENA: tra. 20, 2017
Foto: PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik, gospodin Milan Bandić, osvrnuo se na inicijativu Daj mi kino 2, kojom Hrvatski filmski savez pokušava ukazati na probleme i neizvjesnu budućnost kina Tuškanac. Odlučili smo transkribirati njegove izjave koje je objavio soundset.hr, jer nam se učinilo da bi bila šteta propustiti neki dio u prepričavanju:

“Od koga čuvaju oni kino Tuškanac? Grada? Koji im je dao maltene džabe da upravljaju tim kinom i sada, deset godina nakon što su to dobili, tamo nešto potrgali, sad im fali para. Ma dat ćemo i te pare, samo tražimo čiste račune i tamo će ostati kino. A onima koji to vode poručujem da se ponašaju u maniri dobrog gospodara, jer Grad nema para za bacanje. I drugo, ako to ne budu vodili tako, onda to više neće voditi oni, nego netko drugi. Oke?”.

Iz Hrvatskog filmskog saveza upravo nam je mail stigao odgovor gradonačelniku, iz kojeg smo izvukli najzanimljivije dijelove. Kažu kako Hrvatski filmski savez nije od Grada dobio kino Tuškanac “džabe”, već je naprotiv, od 2004. do danas tamo ulagao vlastita sredstva u obnavljanje. Investicije su uključivale:nabavku stolaca, projektora i ozvučenja, potpuno preuređenje sanitarnih čvorova, nabavu rasvjetnih tijela, reflektora i zastora, višekratno uređenje podova, zidova i stropova, potpuno građevinsko uređenje te tehničko opremanje male dvorane i tako dalje.

Kopanje polemične garaže na Tuškancu

“Ono što je u zgradi u međuvremeno “potrgano”, pa “sad fali para” za popravke – kako tvrdi Gradonačelnik, nije posljedica korištenja prostora od strane HFS-a, nego kopanja podzemne gradske garaže uz sam pristupni prostor zgrade kina”, pišu dalje. Objašnjavaju da su podzemni radovi izazvali više uzastopnih i vrlo neugodnih trešnji cijelog objekta, od čega su se otvorile široke pukotine na zidovima i plafonima na prvome katu zgrade. Nadležne gradske službe pravodobno su obaviještene o počinjenoj šteti, ali nisu poduzele ništa do dana današnjeg osim dvokratnog obilaska zgrade.

“Drugu veliku štetu izazvali su vlasnici ugostiteljskih objekata Hollywood i Papa’s Bar, koji su povlačenjem teških gajbi po trošnom tavanu prouzročili teška oštećenja na stropu zgrade (rupa površine 2×2 m). Gradska služba obišla je prostor u prosincu 2015. kada je šteta napravljena te postavila podbočnu skelu, ali se od tada do danas ništa više nije dogodilo, a skela i dalje stoji u prostoru. Napominjemo, lokali u zgradi nemaju nikakve veze s Hrvatskim filmskim savezom i nije nam poznato pod kojim ugovornim uvjetima posluju u njoj”, pišu dalje.