Velike priče

Novo otkriće: Tolušić je zemljište kupio od još jedne tvrtke kojoj je kao župan davao milijunske poslove

Čovjek koji je Tolušiću prodao zemljište za kuću i 'roštilj' od ministra je kupio stan. Priča pritom tek tu postaje zanimljiva

Velike priče

Novo otkriće: Tolušić je zemljište kupio od još jedne tvrtke kojoj je kao župan davao milijunske poslove

Čovjek koji je Tolušiću prodao zemljište za kuću i 'roštilj' od ministra je kupio stan. Priča pritom tek tu postaje zanimljiva

Drago Hedl donosi novu, kompliciranu priču o nekretnini ministra poljoprivrede. Vlasnik obrta koji je Tolušiću prodao zemljište za famoznu kuću s "roštiljem" od ministra je kupio njegov stan u Virovitici. Isti taj poduzetnik ugovorio je niz unosnih poslova s Gradom i Županijom. Poslovi datiraju još iz vremena dok je Tolušić bio virovitičko podravski župan (2008. - 2016.) i uspješno se nastavljaju i danas.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade, Tomislav Tolušić, došao je na zanimljiv način do zemljišta na kojem je prošle godine izgradio obiteljsku kuću. Radi se o sad već glasovitoj kući s ”roštiljem”, kući za koju je Tolušić u svojoj imovinskoj kartici napisao da je veličine 165 metara četvornih, a u posjedovnom listu njena je veličina 330 m², dok je ”roštilj” ustvari manja kuća, veličine 121 m². Telegramov sugovornik koji je imao priliku vidjeti ministrov ”roštilj”, kaže kako je to ogromna, luksuzna gostinjska soba, opremljena sa svim što je potrebno za gozbu većeg broja ljudi, prostor kakav si obični smrtnici ne mogu priuštiti.

No, vratimo se zemljištu na kojem je izgrađena ministrova obiteljska kuća. Prije nego ga je kupio Tolušić, bilo je u posjedu Damira Veršeca, vlasnika obrtâ Prima i Prima Refil, čija supruga, Kornelija Veršec, vodi i njihov treći obrt, Prima AG. Veršec je, pak, to zemljište kupio od tvrtke Mustač-Commerce, dilera Citroenovih vozila i auto servisa s razgranatim poslovima u županiji. U vozilu te tvrtke, svojedobno se, tijekom jedne izborne kampanje, vozio i Tomislav Tolušić.

Tri obrta u vlasništvu obitelji Veršec bave se prodajom uredskog materijala i računalne opreme, čišćenjem i higijenskim održavanjem poslovnih prostora i imali su brojne ugovore s Virovitičko-podravskom županijom i Gradom Viroviticom, kao i njihovim tvrtkama. Tako se, primjerice, u registru javne nabave Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici vidi da je jedan od obrta Veršecovih, Prima Refil, samo u dvije prigode u 2017. godini sklopio dva ugovora o isporuci računalne opreme u iznosu od 191.604,80 kuna. Osobito je zanimljivo što je taj dokument potpisala Edita Tolušić, bivša ministrova supruga, inače tajnica virovitičke Visoke škole za menadžment u turizmu i informatici.

Unosni ugovori vlasnika obrta koji je prodao zemljište Tolušiću

Prima Refil, obrt Damira Veršeca, koji je, kako smo rekli, ministru Tolušiću prodao zemljište na kojem je sagradio obiteljsku kući i ”roštilj”, ima i godišnji ugovor za čišćenje i higijensko održavanje poslovnih prostora Virovitičko-podravske županije koji u ovoj godini iznosi 176.439 kuna. Pretprošle godine njegovi su obrti, što za čišćenje prostorija županije, što za nabavku informatičke opreme za virovitičke srednje škole (čiji je osnivač županija) imali dva ugovora u ukupnom iznosu od 228.801,92 kune. Tome treba pridodati i još tri posla u istoj godini: nabavku prijenosnih računala u ukupnom iznosu od 103.941,20 kuna. Godinu dana ranije, 2016. obrt Prima od Virovitičko-podravske županije za uslugu čišćenja prostora naplatio je 99.600 kuna.

Veršecov obrt Prima u godini (2017.) kada je prodao svoje zemljište ministru Tolušiću, imao je sklopljen ugovor o čišćenju i pranju i s virovitičkim Zavodom za javno zdravstvo (u vlasništvu županije) u iznosu od 153.769,60 kuna. Poslova je, dakle, bilo puno; datiraju još iz vremena dok je Tomislav Tolušić bio virovitičko podravski župan (2008. – 2016.) i uspješno se nastavljaju i danas. No, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tolušić i Veršec, vlasnik obrta za prodaju uredskog materijala i računalne opreme, te čišćenja i higijenskog održavanjem poslovnih prostora, poslovali su i međusobno, kao fizičke osobe. I to ne samo kad je u pitanju bila prodaja građevinskog zemljišta.

Tolušić od Veršeca kupio zemljište, a ovaj od njega stan

Ministar Tolušić, prije nego što se uselio u obiteljsku kuću s pripadajućim ”roštiljem”, prodao je svoj stan u Virovitici upravo Damiru Veršecu. To je stan od 70,23 metra četvorna u Virovitici, koji je Tolušić kupio 29. prosinca 2014. Prije toga stan je bio u posjedu tvrtke TVIN iz Virovitice, tvornice uredskog namještaja i parketa, a ova je, pak, taj stan kupila od tvrtke Croming iz Pitomače, koja je gradila taj poslovno stambeni objekt.

Tolušić je stan u svoju imovinsku karticu upisao 10. ožujka 2015. Njegovu vrijednost procijenio je na 440.000 kuna. Sve do tada, Tolušić je stanovao u neposrednoj blizini, na udaljenosti od samo 250 metara. Taj stan bio je veličine 82,97 m², i kako je stajalo u ministrovoj imovinskoj kartici, bio je u suvlasništvu njegove tadašnje supruge. Procijenio ga je na 550.000 kuna, a stan je sada u vlasništvu Edite Tolušić. Kako je to vlasnički razriješeno, nepoznato je, jer u povijesnom izvatku u gruntovnici o tome nema podataka.

U razgovoru za Telegram Damir Veršec nije se mogao sjetiti po kojoj je cijeni kupio Tolušićev stan: ”Ne sjećam se je li to bilo 800 ili 900 eura po metru četvornom, ali znam da tisuću nije”. Veršec objašnjava kako se želio riješiti tog zemljišta na kojem je namjeravao graditi kuću svojoj kćeri, ali je odustao pa je na parcelu stavio oglas o prodaji. Javio se, kaže, Tolušić. Pravdajući se kako je u Zadru i da kod sebe nema dokumente o prodaji i kupnji, rekao je da ne zna ni točan iznos po kojem je Tolušiću prodao zemljište.

200.000 kuna kojih nema u ministrovoj imovinskoj kartici

Tolušić je to zemljište kupio, vidi se u gruntovnom povijesnom prikazu, 10. srpnja 2017. a u imovinsku karticu kao vlasnik upisao ga dan prije, navevši njegovu veličinu nešto manjom od one koja stoji u zemljišnim knjigama. Veršec je, pak, Tolušićev stan kupio istoga dana kada je građevinsko zemljište prodao Tolušiću, 10. srpnja 2017. Toga dana iz Tolušićeve imovinske kartice nestaje stan vrijedan 440.000 kuna, a pojavljuje se zemljište u Virovitici vrijedno 133.000 kuna. Tolušić je napisao da je zemljište kupio od prodaje imovine. Uz pretpostavku da su cijene bile uistinu takve, ministru Tolušiću ostalo je 307.000 kuna.

Tog podatka nema u imovinskoj kartici, ali se zato pojavljuje još jedno zemljište, doduše u vlasništvu njegove nove supruge, Ane Held. Radi se o građevinskom zemljištu na Privlaci, veličine 446 m², procijenjenim na 115.000 kuna, a kupljeno je od ”kapitala, samostalne djelatnosti i prodajom imovine”. Dakle, čak ako su od prodaje stana kupili i to zemljište, obitelji Tolušić još je uvijek ostalo nešto manje od 200.000 kuna, kojih nema u imovinskoj kartici.

I u sljedećoj imovinskoj kartici, koju je ispunio 5. srpnja 2018., nalazi se zemljište koje mu je, po nepoznatoj cijeni prodao Veršec. I u toj se kartici spominje zemljište na Prevlaci. No, oba nestaju iz njegove posljednje ispunjene imovinske kartice, 5. listopada 2018. kada prijavljuje obiteljsku kuću od 165 metara četvornih (u posjedovnom listu njena je veličina 330 m², plus 120 m² “roštilja”) koju procjenjuje na 950.000 kuna. U kartici stoji da je kuću platio novcem stečenim prodajom imovine i kreditnim zaduženjem. Kasnije, nakon izbijanja afere, Tolušić je novinarima priznao kako je ono zemljište u Privlaci, kraj Zadra, po njegovoj procjeni vrijedno 115.000 kuna, prodao za 450.000 kuna!

Cijene stana se ne može sjetiti, ali zna da ga je platio u tri obroka

U razgovoru za Telegram sadašnji vlasnik bivšeg Tolušićevog stana, Damir Veršec, rekao je kako je ministru taj stan, za kojeg se ne može sjetiti kolika mu je bila cijena, platio u tri obroka. Veršec nije objasnio zašto mu je bio potreban još i taj stan, kada samo nekoliko minuta hoda dalje, ima još dva stana i dva parkirna mjesta, a živi u drugom, elitnom dijelu grada, u obiteljskoj kući, pola kilometra dalje.

Veršec kaže da njegove privatne transakcije s ministrom Tolušićem nemaju nikakve veze s poslovima koje je dobivao i dobiva od Grada Virovitice i Virovitičko-podravske županije. ”Javljamo se na natječaje i prolazimo”, rekao je.

Tolušićev stan kojeg je prodao Veršecu nije bilo lako pronaći u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Virovitici. Naime, stambeno poslovna zgrada u kojoj se taj stan nalazi, sada se vodi u Katastarskoj općini Virovitica Centar na broju čestice 1720, dok je ta ista čestica ranije bila u Katastarskoj općini Virovitica i nosila je oznaku 98/1. Zbog toga se na sadašnjoj čestici, ni u povijesnom izvatku, ne može vidjeti tko je prije sadašnjeg vlasnika, Damira Veršeca, bio u njegovu posjedu.

Zamršena priča o Tolušićevim stanovima, zemljištu i kućama, postaje još zabavnija kada se zna da je zgradu u kojoj je imao stan od 70,23 m² gradila tvrtka Croming. Upravo s jednim od njenih suvlasnika Rajkom Stilinovićem, Tolušić je sredinom 2008., kao tadašnji virovitičko-podravski župan potpisao ugovor o radovima na dvije sportske dvorane u osnovnim školama u Virovitici i Slatini, vrijedne 767.329 kuna.

Nezaboravna fotografija s puta na utakmicu u Kalinjingradu

U javno-privatnom partnerstvu Virovitičko-podravske županije i Crominga, 2010. u Pitomači je otvoren fitness centar. Croming je u Virovitici, u rujnu 2013. dok je Tolušić bio župan, dobio i izvođenje radova na rekonstrukciji dvorišta Palače Pejačević, vrijedne 1.985.349 kuna. Croming je dobio i poslove na obnovi škole u Rezovačkim Krčevinama vrijedne 202.834; potom obnovu mrtvačnice na židovskom groblju u Virovitici u iznosu od 101.809, posao na izgradnji škole u Koriji vrijedan milijun kuna, a osobito lijep posao bila je i izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije, vrijedne 9,3 milijuna kuna. Radili su i na izgradnji nove zgrade šumarije u Virovitici, također u vrijeme dok je sadašnji ministra bio župan.

Moglo bi se nabrajati u nedogled…

Tolušićev susjed, dok je stanovao stanu u kojem sada živi njegova nekadašnja supruga, bio je i njegov kum, Mario Abramović, vlasnik tvrtke Drvene konstrukcije iz Voćina, u virovitičko-podravskoj županiji. Ondje ima dvije garaže, a u susjednoj zgradi i ogroman stan od 140 metara četvornih.

Abramovića i Tolušića, čitatelji Telegrama vjerojatno se sjećaju sa zajedničke fotografije iz kombija kojim ih je na utakmicu hrvatske nogometne reprezentacije u Kalinjingrad, prošle godine vozio Blaž Curić, bivši ministrov vozač i kum Milijana Vase Brkića, upleten u SMS aferu. Abramović je i susjed bivše ministrove supruge, gdje je ranije stanovao Tolušić.

Nevjerojatan splet imena, tvrtki, kumstava…

Zanimljivo je da je Abramović kao svoju adresu naveo zgradu u kojoj je živio Tolušić dok nije preselio u obiteljsku kuću s ”roštiljem”. Abramović u istoj zgradi u kojoj je i ogroman stan ima i tri parkirna mjesta u suterenu, koja se vode na njegovu tvrtku Drvene konstrukcije. A ta je tvrtka, u više navrata dobivala državna bespovratna sredstva. U prosincu 2017. u vrijeme Tolušićevog ministarskog mandata, Agencija za plaćanje u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), koja je podložna Ministarstvu poljoprivrede, dodijelila joj je 402.967,10 kuna, potom još 720.307,75 kuna. U 2017. dobili su još 497.500 kuna, a u prošloj 199.000 kuna.

U tom nevjerojatnom spletu imena, tvrtki, političkih funkcija, prijateljstava, kumstava i njihovih međusobnih odnosa, te privatnih i poslovnih veza, uistinu se nije lako snaći, no kada se u cijelu priču oko Tolušićeve obiteljske kuće i ”roštilja” zagrebe još samo malo dublje, jasno je da tvrtka Građevinarstvo Horvat iz Noskovačke Dubrave, koja je gradila ministrovu kuću i ”roštilj” i koja ne želi pokazati račun koji mu je za to poslala, nije nipošto bila jedina koja je istovremeno imala poslove s građaninom Tomislavom Tolušićem, te županom i ministrom Tomislavom Tolušićem.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu