Politika & Kriminal

Telegram reportaža: Ovo je jedna od gorih srednjih škola u Hrvatskoj

Srednja škola Donji Miholjac nije obnavljana od sedamdesetih. Gradnja nove zgrade najavljuje se godinama, projektna dokumentacija je gotova, uprava je aplicirala na EU fondove. U travnju su počeli pripremni radovi, no gradilište je naprasno zatvoreno. Istražujemo zašto

U derutnu srednju školu u Donjem Miholjcu ide 520 učenika. Imaju nastavu prema nekoliko programa, među ostalim i gimnazijskom. U školskom su kompleksu četiri objekta, glavna zgrada iz 1932. i tri praktikuma nastala prenamjenom starih štala, negdje krajem sedamdesetih godina.

Školska zgrada ima prilično lošu izolaciju, pročelje se raspada, komadi žbuke padaju u dvorište. Drvena stolarija je istrošena pa su prozori za zid zakucani čavlima. Uprava škole godinama pokušava dobiti sredstva za izgradnju novog, primjerenijeg objekta.

U suradnji s Osječko-baranjskom županijom od 2008. godine izrađuju projektnu dokumentaciju jer intenzivnopokušavaju aplicirati za financiranje iz fondova Europske unije. Školu je pritom, pokazala je ozbiljno provedena studija, nemoguće obnoviti.

Kao prihvatljivije, predloženo je rješenje izgradnje potpuno nove zgrade. Na prostoru dvorišta stare, odnosno današnje škole, na 18 tisuća kvadrata. Ukupna vrijednost projekta je 6.295.000 eura, od čega bi milijun i pol išlo na opremanje.

Prema planu, 85 posto financiralo bi se iz Europske unije, a ostatak iz nacionalnih izvora. Nakon nekoliko prijava, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta krajem 2013. godine uvrstilo je napokon izgradnju nove zgrade srednje škole u Donjem Miholjcu na indikativnu listu projekata za financiranje iz EU fondova u sljedećih šest godina.

DSC00427

Detaljna studija

Bitnijih pomaka nije bilo do početka ove godine, kada su lokalni portali objavili vijest o početku pripremnih radova na izgradnji nove škole. Međutim, nekoliko mjeseci kasnije, u travnju, gradilište je naglo zatvoreno, a nastavak radova nije najavljen. Telegram je u posjedu dokumenta koji je 15. travnja, nekoliko dana nakon zatvaranja gradilišta, uprava škole poslala Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

DSC00426

Nazvana Uvjeti u srednjoj školi Donji Miholjac, studija na 23 stranice prikazuje dugogodišnje stvarno stanje zgrade, odnosno četiri objekta u kojima se odvija nastava. Najstarija je glavna zgrada, izgrađena 1932. U zadnjih 36 godina bilo je nekoliko prilično bijednih, separatnih rekonstrukcija. Prije 12 godina renovirani su podovi u četiri učionice, jedna radionica i jedan zahod. Fasada, krov i pregradni zidovi nisu dirani od 1979. godine.

DSC00443

Jedan od najradikalnijih problema zgrade je stubište koje, pišu autori dokumenta, gubi statiku. Na nekim je dijelovima napuknuto, ozbiljno podrhtava kad više učenika prolazi istovremeno. Stepenice prema svim katovima istrošene su i skliske. Drvena stolarija u jezivom je stanju na svim prozorima. Zakucavaju je čavlima, improviziraju mehanizme za otvaranje i zatvaranje. Računi za grijanje zato su im, objašnjavaju, enormni.

Glavna ulazna vrata u školsku zgradu otpadaju iz zidova, iako ih svakih nekoliko mjeseci domar pokušava učvrstiti. Vanjska fasada zgrade otpada u velikim komadima. “Time još više narušava i izgled i energetsku učinkovitost”, stoji u dopisu. Vlaga iz podrumskih prostora prije nekoliko godina došla je do prizemlja pa je vidljiva na svim dijelovima zidova koji nisu prekriveni namještajem, pločom ili stolarijom. Djelatnici škole uporno pokušavaju zakrpati velike rupe na linoleumskim podovima. Prilično dramatičan problem, piše u dokumentu, predstavljaju glodavci.

DSC00432

Zbog miševa i štakora koji prodiru u praktikum sva oprema za rad drži se na otvorenim policama i kutijama. Učionice u podrumskim prostorijama pune su vlage. Djelatnici škole pokušavaju spriječiti raspadanje zidova tako da ih oblažu stiroporom. No, primjerice, zid iza radijatora propao je toliko da se instalacije za centralno grijanje klimaju. Parket se godinama odvaja od podloge i zida, daske se mogu rukom izvaditi s poda.

Nezgodne činjenice

Ukupni troškovi predloženih mjera adaptacije i eventualne obnove iznose 4.304.265 kuna. “Nakon svega navedenog, jasno je kako bi obnova starih zgrada bila financijski neisplativa.

DSC00420

Pritom, isušivanje temelja zgrade nemoguće izvesti, a vlaga ih doslovce guta”, objašnjavaju autori studije o stanju škole. Nezgodna je, nastavljaju, činjenica da škola nema sportsku dvoranu pa učenici svaki put kad imaju tjelesni hodaju do par kilometara udaljene osnovne škole. Među njihovim učenicima ima nadarene i djece s posebnim potrebama. Trenutačno se nastava odvija od 7 do 19 svaki dan, a nova zgrada omogućila bi im rad u jednoj smjeni.

Milijunski dokumenti

Autori dokumenta nekoliko su puta naglasili da je projekt izgradnje nove školske zgrade i sportske dvorane na visokoj razini spremnosti i ima svu potrebnu dokumentaciju za početak provedbe. Projektna dokumentacija je izrađena, troškovi su podmireni, a novi objekt ionako bi se gradio na njihovom zemljištu. Idejni projekt izradio je Rechner d.o.o. iz Osijeka, a glavni projekt Capital ing iz Zagreba.

DSC00440

Autori su u prilogu dostavili energetski certifikat za nestambene zgrade i prikupljenu projektnu dokumentaciju navedenu na pola stranice teksta.

Navedena je i procjenjena vrijednost svih stavki.

Troškovi izgradnje škole su 4.350.000 eura bez PDV-a, troškovi nadzora 130.000, oprema 1.600.000, potrebna arheološka istraživanja 215.000. Projektom je pritom predviđeno uklanjanje svih postojećih zgrada na školskoj parceli.

O neisplativosti adaptacije postojećih školskih prostora upoznat je osnivač Osječko-baranjska županija stoga je znatan novac, više od milijun kuna, uložen u ishođenje potrebne dokumentacije za izgradnju novih školskih prostora i sportske dvorane.

Telegram je bio u kontaktu s upravom škole, no dokument do kojeg smo došli nisu htjeli komentirati.

DSC00465


 

Tekst je objavljen u tiskanom izdanju Telegrama 25. srpnja 2015.

Nastavite čitati