FOTO: Vjekoslav Skledar

Provela sam dan na farmi, hranila i muzla koze, i na kraju napravila svoj prvi jogurt. Neprocjenjivo iskustvo

Naša novinarka posjetila je OPG Krog, farmu s dvadesetak koza i dvije krave, specijaliziranu za jogurt i kefir

Provela sam dan na farmi, hranila i muzla koze, i na kraju napravila svoj prvi jogurt. Neprocjenjivo iskustvo

Naša novinarka posjetila je OPG Krog, farmu s dvadesetak koza i dvije krave, specijaliziranu za jogurt i kefir

FOTO: Vjekoslav Skledar

Prije četiri godine, uz pomoć roditelja, Mario Krog pokrenuo je farmu patki kako bi pobjegao od stresa. Ubrzo je ustanovio kako biznis s patkama nije unosan kao što je mislio te se prebacio na izradu sireva, jogurta i kefira. Svoje hvaljene proizvode OPG Krog danas prodaje u trideset delikatesnih dućana, tjedno pravi 200 litara kefira, a dnevni posao završava oko 2 ujutro

Otprilike 30 minuta od Zagreba u smjeru Krapine, nalazi se mjesto Gornja Pačetina. Uputili smo se tamo iz Zagreba u jedno maglovito jutro, s idejom da saznamo kako izgleda dan na OPG-u koji vodi Mario Krog. Riječ je o farmi koja broji dvadesetak koza i dvije krave, a glavni proizvodi koje plasiraju na tržište su jogurt i kefir. Osim farme, ondje se nalazi i Milk Bar, simpatično mjesto s mliječnim proizvodima otvoreno od 0-24.

Dočekao nas je vlasnik, 30-godišnji Mario Krog. Kako ćemo nešto kasnije doznati, OPG je otvorio kako bi pobjegao od stresa. U Gornjoj Pačetini proveo je većinu života, iako je rođen u Sloveniji, u Ptuju. “Obožavam farmu. Još sam kao mali non-stop pomagao djedu s patkicama, kokošima i zečevima”, priča dok obilazimo njegov posjed.

Poslovni početak s farmom patki u Pačetini

Prije četiri godine odlučio je pokrenuti prvi biznis. “Svojim sredstvima, uz veliku pomoć roditelja”, dodaje. “Pokrenuo sam farmu patki zato što se mjesto zove Gornja Pačetina, to mi se činilo cool. I patke su dosta jednostavne za održavanje, vole puno plivati, a ovdje teče rijeka Krapina”, započinje Mario. Međutim, stvari se nisu odvijale kako je zamislio i uskoro je shvatio da biznis s patkama nije lukrativan kako je zamislio. No, u međuvremenu je nabavio jednu kozu s idejom da pokrene izradu sira.

Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

“To je bila Zorica koja je uskoro imala mlade i kroz dvije, tri godine nakupilo ih se dosta”, opisuje. Za kozjim mlijekom je, dodaje, uvijek velika potražnja i vrlo brzo je shvatio da nema dovoljno koza da namiri interes klijenata.“Cijelo vrijeme sam razmišljao čime se mogu baviti, a da mogu sve raditi sam”, prepričava ideju iz koje je nastala mini sirana u kojoj je prije dvije godine počeo proizvoditi sir.

Kozje mlijeko uglavnom bi rasprodao već na kućnom pragu i uskoro je shvatio da mu treba i krava. “Jedna krava daje mlijeko kao 15 koza. To je velika stvar”, objašnjava kako se počeo razvijati. U razgovoru se često vraća na tezu kako mu je dobrobit koza i krava na prvom mjestu. “Moj OPG je specifičan po tome što njime vladaju životinje, a ja sam samo njihov suradnik. Sve što radimo, radimo na prirodan i održiv način, bez ikakve specijalne tehnologije ili aditiva. Sve proizvode radimo na isti način kao i ljudi tisućama godina prije nas”, tvrdi.

Uspješan miks jogurta s kravljim i kozjim mlijekom

Proces proizvodnje zato mu je skup, a svaki poduzetnik mora pratiti tržište. “Zato sam došao na još jednu ideju: proizvodnju jogurta”. Tako je krenuo njegov miks jogurta s kravljim i kozjim mlijekom koji mu se pokazao kao pun pogodak. “Ljudi su bili oduševljeni, a onda smo napravili i kefir. Nisam to planirao jer osobno nisam ljubitelj. Kefir voliš ili ne voliš, nema između. Međutim tako je velika potražnja, da ju je nemoguće namiriti. Kefir nam je postao glavni biznis na farmi, proizvodimo 200 litara tjedno”, opisuje.

Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Pakiraju ih u pivske boce, i zbog lakšeg ispijanja, ali i zbog brendinga. “Od početka pakiramo sve u staklo, praktički smo zero waste.” Objašnjava kako su jogurti jednostavni za izradu te da za vrijeme tog procesa ne mora biti prisutan. “Mogu biti u štali ili na polju, gdje god trebam biti. Moram biti prisutan samo kod pakiranja. Sa sirevima je to bilo drugačije, tu su bitne recepture, gramaže, temperature i ostalo.”

Proizvodi se prodaju i više od 30 trgovina

Što se tiče prodaje, narudžbe, promocije i distribucije, sve je prilagodio digitalnom dobu, ali se koze i krave se drže na prirodan način, ručno se muzu, sve se isključivo ručno prerađuje i puni. Danas svoje proizvode plasira u više od 30 trgovina, od Veronika delikatesa, Špeceraja, Mrkvice i Grge Čvarka, a organizira i posjete za škole i vrtiće iz cijele Hrvatske.

“Organizirali smo posjete za škole i vrtiće iz Zagreba i Rijeke. Dolazilo nam je dosta djece, a onda smo shvatili kako bismo trebali tako nešto ponuditi i odraslima. Stoga smo krenuli u suradnju s Mastercardom, kako bismo privukli što više ljudi. Zato sada posjet našoj farmi svi korisnici Mastercard® kartica mogu kupiti na stranici Priceless.com .

A na njegovoj farmi svaki je dan različit. Jedina konstanta je ta da jutro počinje obilnim doručkom koji uključuje sir, jaja, meso i slatke pekarske proizvode. “Najbitnije je da imam dosta energije da mogu krenuti s poslom. Prvo kreće pakiranje proizvoda koji su spremni za plasiranje, a nakon toga idem u štalu hraniti i musti koze. One su prve na redu jer su spremne i aktivne. Dobivaju doručak, onda se muzu i izlaze u prirodu”, prepričava.

Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Slijedi prerada mlijeka koja se odvija svaki drugi ili treći dan. Mlijeko se kuha, blago se pasterizira na 80 stupnjeva i onda se hladi. “Ako je u pitanju kefir, onda ga spuštamo na 20 stupnjeva, a ako je jogurt onda na 43. Kod hlađenja treba biti prisutan.” Nakon toga vrijeme je za ručak i brigu oko drugih životinja. Mario ima još sedam mačaka i psa. I onda opet, zovu koze, vrijeme je za akciju i čišćenje svih kreveta.

Redovito opljačkan mljekomat u Zagrebu

“Popodne je rezervirano za siranu, pakiranje proizvoda, a moj posao završava negdje oko 2 ujutro, kada još jednom obiđem štalu i nahranim životinje”. Ne sjeća se kada je imao slobodan dan. “Uvijek iskrsne neka narudžba, kupci ili gosti koji se nisu najavili, kozlići. Ili treba nešto popravljati, ili jarac potrga vrata”, opisuje. Često iskrsne i neki veći problem, na primjer, redovito mu opljačkaju mljekomat u Zagrebu.

Vjekoslav Skledar

Jednom su mu, dodaje, i ukrali kefir iz jednog dućana. “Prijatelji su me uvjeravali da to moram iskoristiti za PR, kao dokaz da mi je proizvod genijalan”, smije se. Kompletan biznis vodi sam, sve do osmišljavanja marketinga i prodaje. “Da ne volim ovaj posao, to ne bi bilo izvedivo”, kaže. Roditelji mu ulete kada ima velike narudžbe; uvijek može računati na njih, no većinu posla ipak obavlja sam.

Vjekoslav Skledar

Sam je bio i dok smo ga mi posjetili na farmi. Jutro nam je počelo doručkom, njegovom selekcijom finih sireva. Napravio nam je i domaći kruh, poslužio kuhane štrukle i ispekao kokice na maslacu za koje tvrdi da jako dobro idu uz kefir.

Vjekoslav Skledar
Vjekoslav Skledar

Kuća je mirisala na svježe pečenu granolu za koju je tvrdio da mu je malo zagorjela, ali nismo to primijetili. Sama sam, prvi put u životu, napravila jogurt, a zatim smo otišli u štalu. Tamo sam pomuzla kozu, no možda je bolje da ne opisujem koliko sam u tome bila nespretna, ionako je snimljeno na videu. Neprocjenjivo iskustvo.

Priče o iskustvima koje vrijedi isprobati pronađite ovdje.


Producirano u radionici TG Studija, Telegramove in-house agencije za nativni marketing, u suradnji s partnerom Mastercard i po najvišim uredničkim standardima Telegram Media Grupe.