Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ovo je HDZ: Pitanja o Šuicinoj imovini nazivaju izdajom domovine, Loru Vidović nisu podržali u Europi

Izbor hrvatskih kandidata na međunarodne funkcije nacionalni je interes samo ako su kandidati iz - HDZ-a

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kanila se kandidirati za funkciju europskog ombudsmana, dakle EU pravobraniteljicu. Za to joj je trebalo 40 potpisa europarlamentaraca. Iako je Vidović na domaćem terenu žestoko protiv toleriranja ustašluka i postupanja MUP-a prema migrantima, potpis joj je dala, primjerice, Ruža Tomašić. HDZ-ovi eurozastupnici nisu.

Postoji licemjerje. Postoji ultra licemjerje. Postoji prokleto nevjerojatno besramno licemjere. A postoji i gore od toga.

Operacija “Šuica u Europskoj komisiji” za HDZ, barem za dio stranke uz Andreja Plenkovića, je postavljena kao vrhunski stranački i državni politički interes. A kad nešto HDZ tako postavi, svi s druge barikade su jalnuši i izdajnici. Slično je, dakle, i s izborom potpredsjednice Europske komisije za demografiju i demokraciju. Na sva pitanja – posebno ona o imovini Dubravke Šuice – koja su postavljale nevladine udruge, mediji i oporba, odgovarano je žustrim i nervoznim optužbama.

Zar nije bilo jednostavnije da Dubravka Šuica nazove Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i izjasni se da odustaje od zaštite koju joj nudi GDPR, što bi značilo da se mogu objaviti sve njene imovinske kartice? I tako jednostavno i efektno zbriše sve sumnje u njeno vrlo učinkovito stjecanje imovine? Odgovor na pitanje zbog čega se to nije dogodilo, nego se išlo sa žestokim optužbama, valja prepustiti mašti čitatelja.

Sanaderovim stilom

Prije nekoliko dana, nasljednik Lovre Kuščevića u HDZ-u, politički tajnik Ante Sanader, umjesto uvida u imovinske kartice Dubravke Šuice, ponudio je razloge zbog čega se hrvatsku kandidatkinju za EK napada. “Vrijeme je predizborno, predsjednički kandidat Zoran Milanović davno je rekao da je Hrvatska slučajna država pa očito na tragu te slučajne države njima nije normalno da neki Hrvat dođe na tako visoko mjesto kao što će doći Dubravka Šuica. Sve snage su uključene da Dubravka Šuica ne postane potpredsjednica Europske komisije”.

Danas je, pak, premijer Andrej Plenković pjevao u Sanaderovom stilu (Antinom). GONG je po premijeru otvorio imovinsku pitanje Dubravke Šuice “baš sada jer se željela napraviti šteta Hrvatskoj”.

Šteta Hrvatskoj

U sličnom tonalitetu bila je i izjava europskog zastupnika te stranke Tomislava Sokola, koji se obrušio na Ivana Vilibora Sinčića, predsjednika Živog zida. Sinčić je na saslušanju Šuice sjedio pored njemačkog eurozastupnika koji se drznuo postaviti pitanje o imovini. “Pretpostavljam da se opet radi o situaciji da netko iz Hrvatske pokušava vlastite predstavnike, kandidate za visoke funkcije u europskim institucijama, denuncirati, napadati lažima, insinuacijama, manipulacijama… Jako mi je žao da se pokušavaju koristiti europskim institucijama da bi se u Hrvatskoj ušićarilo par nekakvih političkih poena i došlo u medije”, kazao je Sokol.

Dakle, “šteta Hrvatskoj”, “laži”, “nije im normalno da neki Hrvat dođe na tako visoko mjesto”, “manipulacije”… i Tomislav Sokol. Njega ovdje nije loše memorirati.

Small talk sa stranim diplomatima

Prije nekoliko godina, kandidatkinja Hrvatske za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda, što je nešto važnija funkcija od jedne od osam potpredsjednica Europske komisije, bila je Vesna Pusić. Ovako je zborio Gordan Jandroković, tada član predsjedništva, a danas glavni tajnik HDZ-a: “HDZ smatra kako je njezina kandidatura za glavnu tajnicu UN-a u prvom redu u funkciji unutarnje politike. Njezin dosadašnji rad, političko iskustvo i politički rezultati nisu dovoljni da bi se kandidirala na tako važnu i prestižnu poziciju. Ne očekujemo da će u tome biti polučeni bilo kakvi rezultati i od toga Hrvatska neće imati nikakve koristi”.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović je u razgovoru za novine otprilike u to vrijeme prepričavala navodne razgovore sa stranim diplomatima. Kazala je kako se puno njih čudi da Pusić “može kritizirati predsjednicu na način na koji to radi”, te kako osoba koja je toliko isključiva i odbija dijalog s oporbom u Hrvatskoj misli biti glavna tajnica UN-a.

Pozicija Hrvatske u međunarodnim institucijama u ta burna vremena, 2015. i 2016. godine, čini se nije bila toliko na cijeni u redovima HDZ-a i dužnosnika bliskih toj stranci. Nije, međutim, ni danas.

HDZ je nije volio

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović kanila se, naime, ovog ljeta kandidirati za funkciju europskog ombudsmana, dakle EU pravobraniteljicu. Za to joj je trebalo 40 potpisa europarlamentaraca. Iako je Vidović na domaćem terenu žestoko protiv toleriranja ustašluka i postupanja MUP-a prema migrantima, potpis joj je dala, primjerice, Ruža Tomašić.

HDZ-ovi eurozastupnici nisu. “Pretpostavljam da se opet radi o situaciji da netko iz Hrvatske pokušava vlastite predstavnike, kandidate za visoke funkcije u europskim institucijama, denuncirati, napadati lažima, insinuacijama, manipulacijama… Jako mi je žao da se pokušavaju koristiti europskim institucijama da bi se u Hrvatskoj ušićarilo par nekakvih političkih poena i došlo u medije”, kazao je HDZ-ov eurozastupnik Tomislav Sokol. O kandidaturi hrvatske političarke za mjesto potpredsjednice Europske komisije.

Izuzetno bezobrazan

A o kandidatkinji iz Hrvatske za EU ombudsmana? Kako doznaje Novi list, Karlo Ressler (ako ste ga zaboravili, dečko koji je vodio HDZ-ovu izbornu listu u svibnju, onu koju je poharao crni labud) je Loru Vidović pristojno odbio, dok je Tomislav Sokol bio “izuzetno bezobrazan”.

Postoji, dakle, licemjerje. Postoji i domoljublje. Postoji lažno domoljublje. Postoji domoljublje koje se koristi kao prazno pokriće za najniži mogući politički i materijalni interes. A postoji, eto, i gore od toga.