Politika & Kriminal

Svi u HDZ-u su nevini, a kriv je samo Sanader? A kada je prije pada jednoglasno izabran za šefa?

Hoćemo li se podsjetiti tko sjedi u aktualnom Predsjedništvu i drugim glavnim tijelima HDZ-a?

22. 10. 2008., Tuhobic - Nakon 38 godina izgradnje, u podne je premijer Ivo Sanader otvorio je puni profil autoceste Rijeka-Zagreb, u ukupnoj duzini od 146,5 kilometara. Otvoreno je preostalih 14 i pol kilometara dionice Ostrovica-Vrata i dionice Ravna Gora-Stara Susica, i to dva i pol mjeseca prije roka. Posljednja dionica je, zbog brojnih vijadukata i tunela, bila iznimno zahtjevna. Cestarina se povecala pa tako sada za osobne automobile iznosi 60 kuna. Ivo Sanader i Bozidar Kalmeta. 
Photo: Nel Pavletic/24sata
FOTO: Nel Pavletic/24sata

U bilježnici koju je sirota Branka Pavošević zakopala među maćuhice u svom vrtu, ispisana su imena svih tih poznatih HDZ-ovaca koji su mirne savjesti preuzimali apanaže iz crnog fonda. HDZ-ovi direktori javnih poduzeća slali su pare u središnjicu. Svima u vrhu bilo je jasno kako ta stvar s novcima hoda. Neki su stranački odličnici poslušno nosili crne torbe. Drugi su napamet potpisivali dokumente da bi poslije tvrdili kako nisu imali pojma ni o čemu. Dosta tih istih imena sada sjedi u tijelima HDZ-a. 

Nova prvostupanjska presuda u kojoj je HDZ – sada i u drugom postupku – danas ponovno osuđen za korupciju, izazvala je odvjetnika koga su angažirali za obranu na dosta duhovitu izjavu. ”Vrh stranke i članstvo nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama fizičkih osoba”, izdeklamirao je advokat HDZ-a. I odvjetnici Ive Sanadera, koji je također iznova proglašen krivim, prenijeli su novinarima kako su ”jako neugodno iznenađeni” visinom kazne.

Branitelji, dakle, idu u žalbeni postupak u kome će višu instancu uvjeravati da ”vrh stranke i članstvo” ne mogu biti odgovorni za izvlačenje 70 milijuna kuna javnog novca iz državnih poduzeća da bi ga trpali u crne fondove HDZ-a i hranili apetite njihovog tadašnjeg predsjednika. Drugim riječima, pokušat će izvesti neke bravure da šefa stranke Ivu Sanadera, rizničara HDZ-a Mladena Barišića i blagajnicu HDZ-a Branku Pavošević prikažu kao ”fizičke osobe” koje za kriminal moraju odgovarati same. Trećim riječima, tražit će čaroliju oslobađanja HDZ-a premda su koruptivna djela počinili upravo od stranke izabrani i formalno potvrđeni stranački funkcioneri, direktno zaduženi za novac, donacije, prihode, rashode, fakture i plaćanja.

Kako će se završiti ova travestija?

Vidjet ćemo kako će proći ta travestija čiji je manje važan cilj da se HDZ-u uštede svi ti milijuni koje bi, ako presuda postane pravomoćna, morao kesnuti u državni proračun. Neusporedivo je važnije da se u paketu očisti lik svih tih HDZ-ovih političara, koji su u Sanaderovo vrijeme sjedili u sastavima Glavnog i Središnjeg odbora HDZ-a, na ministarskim pozicijama, u foteljama državnih tajnika, u Saboru, saborskim odborima i komisijama. Te koji su upadali na vrh izbornih lista, u nadzorne odbore javnih poduzeća i u diplomaciju, koje su vozili šoferi u državnim automobilima koje smo im mi plaćali i koji su Sanaderu za svaki slučaj pljeskali čak i kad bi slučajno kihnuo.

Jer, mnogi od njih i sada su u vrhu HDZ-ove strukture, a neki i na najvišim položajima u nomenklaturi Andreja Plenkovića. Zato bi bilo bitno da pravosuđe stavi pečat nevinosti na HDZ kao takav i time ponaosob i na sva ta imena s televizije i funkcije bez kojih se Sanader ne bi mogao uspeti ni na frtalj puta do svoje današnje krivice.

‘Kapetan velikog bojnog broda’

Naš narod brzo zaboravlja, a do te fatalne sinkope najčešće dovodi činjenica da HDZ – danas kao i uvijek – osigurava razne položajne i financijske nagrade za vjernost na svim nivoima javne mreže. No, kad smo već došli dotle da se Sanadera danas želi svesti na slučajnu ”fizičku osobu”, koja je valjda u stranku provalila kroz čađavi dimnjak i onda je krvnički osramotila, podsjetimo se samo Općeg sabora HDZ-a koji je održan 26. travnja 2008. godine.

Toga dana – a bilo je to samo godinu i pol prije nego što će Sanader biti uhapšen u bijegu na autoputu kraj Salzburga – on je po četvrti puta izabran za predsjednika HDZ-a. Kao tadašnji premijer koji je početkom te godine osvojio i drugi mandat, Sanader je dobio je 2467 glasova od ukupno 2483 delegata HDZ-a iz svih podružnica u Hrvatskoj, a 16 preostalih listića bili su naprosto šlampavo ispunjeni i time evidentirani kao nevažeći. Gotovo jednoglasno izabrana je i Sanaderova zamjenica Jadranka Kosor.

Vladimir Šeks, Sanaderov predsjednik Sabora, a sada savjetnik premijera Plenkovića, tada je s ulizičkim divljenjem nazvao Sanadera ”kapetanom velikog bojnog broda”.

Karakterna slika HDZ-a

Iz priloženog se jasno očitava kompletna karakterna slika stanja u HDZ-u u doba korupcijske hobotnice uspostavljene kroz Fimi mediju, s kojom se, prema unutarnjim izvorima iz stranke, krenulo još 2004.

U bilježnici koju je sirota blagajnica HDZ-a Branka Pavošević zakopala među maćuhice i nevene u svom vrtu, ispisana su imena svih tih HDZ-ovaca koji su mirne savjesti preuzimali apanaže iz crnog fonda. ”Imate danas nešto za mene?”, pitali bi je zirkajući joj kroz vrata. Direktori javnih poduzeća, sve odreda HDZ-ovci, slali su pare u HDZ dok su na sjednicama uprave potpisivali antikorupcijske kodekse za zaposlenike. Mladen Barišić dao se postaviti za ”rizničara” HDZ-a da bi postao ponizni pas Ive Sanadera i svima u vrhu je bilo kristalno jasno kako ta stvar s novcima hoda. Neki su stranački odličnici poslušno nosili crne torbe. Drugi su napamet potpisivali dokumente da bi poslije tvrdili kako nisu imali pojma ni o čemu i kako su bili zavarani. Ajoj.

Čiji su ovo ljudi?

Sutkinja Irena Kvaternik danas je kod izricanja presude za Fimi mediju opisala HDZ kao ”vodeću parlamentarnu stranku koja predstavlja koncentraciju moći u svim segmentima društva”. To je vrijedilo za Sanaderovo doba, kao i za ovo sadašnje.

No, kadrovske promjene u još jednom ”novom” HDZ-u koji danas vodi Andrej Plenković zaustavile su se već na drugoj stepenici pred silama inercije. Ako netko ne zna, u aktualnom Predsjedništvu i drugim glavnim tijelima HDZ-a sjede Branko Bačić, Gordan Jandroković, Dražen Bošnjaković, Davor Božinović, Josip Đakić, Sunčana Glavak, Ante Sanader, Gordan Jandroković, Božidar Kalmeta, Mario Kapulica, Ivica Kostović, Andrija Mikulić, Božo Galić, Domagoj Ivan Milošević, Ivica Kirin, Željko Reiner, Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica…

Kome se čini da je ovo neka luđačka greška jer su to bili i Sanaderovi ljudi, neka časkom pogleda portrete na službenoj stranici HDZ-a. Utoliko je ipak malo nezgodno danas tvrditi da je samo ”fizička osoba” Sanader u jednoj fazi stranačke prošlosti bila teški zalom i problem. Bit će da je dobar dio problema ipak ostao i sa Sanaderom zauvijek u ćuzi.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu