Australska ministrica poručila: 'Novak Đoković nije zarobljenik, može napustiti zemlju kad god poželi'

Đokovićeva obitelj slučaj naziva najvećim sportsko-diplomatskim skandalom u povijesti

MELBOURNE, AUSTRALIA - JANUARY 24: Novak Djokovic of Serbia looks on during his Men's Singles third round match against Yoshihito Nishioka of Japan on day five of the 2020 Australian Open at Melbourne Park on January 24, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)
FOTO: Getty Images

Australska ministrica unutarnjih poslova Karen Andrews komentirala je slučaj srpskog tenisača Novaka Đokovića koji je u australskom pritvoru za imigrante od četvrtka rekavši da je slobodan otići kad god poželi. On je dobio ‘medicinsku iznimku’ za sudjelovanje na Australian Openu iako nije cijepljen.

Viza mu je poništena jer nije imao dokaz o cijepljenju protiv covida-19 ili vjerodostojno medicinsko izuzeće od cijepljenja. Đoković će u pritvoru biti do ponedjeljka kada će izaći pred sud jer su se njegovi odvjetnici žalili na odluku vlasti da Đokoviću zabrane ulazak u zemlju i ponište mu vizu.

Ministrica Andrews odbacila je optužbe Đokovićeve obitelji da ga Australija drži zarobljenikom. “Đokovića ne držimo zarobljenim u Australiji. Slobodan je otići iz zemlje kad god to odluči i u tome će mu pomoći granična policija”, kazala je ministrica, prenosi Guardian.

Srbija poručuje da Australija nedolično tretira Đokovića

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova jučer je australskom veleposlaniku u Beogradu izrazilo prosvjed zbog “nedoličnog tretmana” kojem je u Melbourneu izložen najbolji tenisač svijeta Novak Đoković, priopćilo je ministarstvo.

Državni tajnik srbijanskog ministarstva Nemanja Starović rekao je australskom veleposlaniku Danielu Emeryju da Beograd od njega očekuje “osobne napore” kako bi se Đokoviću omogućilo da “u smještaju koji odgovara sportašu njegova ranga sačeka donošenje sudske odluke” o tome može li boraviti na tlu Australije ili ne.

Srbija ne želi ni na koji način utjecati na odluku australskih sudskih vlasti, ali očekuje da izvršne vlasti te zemlje, u duhu dobrih bilateralnih odnosa Australije i Srbije, a sukladno svojim nadležnostima, dozvole Đokoviću da Božić provede u boljem smještaju, stoji u priopćenju.

Đokovićeva obitelj: ovo je najveći sportsko diplomatski skandal u povijesti

Službeni Beograd ističe da “u srpskoj javnosti postoji snažan dojam da je Đoković protiv svoje volje žrtva političke igre” i da je “namamljen da doputuje u Australiju kako bi potom bio ponižen”. “Đoković nije kriminalac, terorist ili ilegalni migrant ali je tako tretiran od australskih vlasti”, rekao je Starović dodajući da to “izaziva razumljivo ogorčenje” njegovih navijača i građana Srbije.

Đokovićeva obitelj je ranije u četvrtak odluku australskih vlasti nazvala “najvećim sportsko-diplomatskim skandalom u povijesti” i pred parlamentom u Beogradu organizirala skup potpore tenisaču te za petak najavila novi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je jučer da će premijerka Ana Brnabić zatražiti od australskih vlasti da se Đokoviću, dok traje sudska procedura, dopusti da pod nadzorom boravi u kući koju je unajmio, “a ne u ozloglašenom hotelu u kojem borave oni koji čekaju azil”.