Barcelona je osvojila naslov, a ovih smo deset stvari naučili nakon toga

Čak sedam hat-trickova postigao je Cristiano Ronaldo ove sezone u Primeri

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi  (L) vies with Atletico Madrid's Turkish midfielder Arda Turan during the Spanish league football match Club Atletico de Madrid vs FC Barcelona at the Vicente Calderon stadium in Madrid on May 17, 2015. AFP PHOTO/ CESAR MANSO
FOTO: AFP

Sedmi naslov u posljednjih deset godina, a 23. ukupno u španjolskom prvenstvu u nedjelju su, podsjetimo, osvojili nogometaši Barcelone. Najvećeg su suparnika u nastojanjima da osvoje prvenstvo imali u vječitim rivalima iz madridskog Reala, kluba koji je ukupno 32 puta proglašavan najboljim u Španjolskoj.

Iz zanimljive borbe za naslov najboljeg u Primeri, u kojoj je potrebno do kompletiranja odigrati još jedno kolo, izdvojili smo neke podatke koji upućuju na osobne i kolektivne dosege kojima su pojedinci predvodili svoje momčadi do pobjeda.

1. Messiju je Atletico omiljen suparnik

Madridski Atletico najviše je puta osjetio preciznost udaraca Lionela Messija. Argentinski nogometaš zabio im je 23 gola u 26 utakmica u svim natjecanjima, od čega 19 u 18 ligaških ogleda.

Atletico Madrid's Slovenian goalkeeper Jan Oblak (R) lets through a goal during the Spanish league football match Club Atletico de Madrid vs FC Barcelona at the Vicente Calderon stadium in Madrid on May 17, 2015. AFP PHOTO/ CESAR MANSO
Vratar Jan Oblak protiv Barcelone AFP

2. Samo je Messi zabio Oblaku na Vicente Calderonu

Prvo ime Barcelonine momčadi ujedno je i jedini nogometaš u Primeri koji je postigao zgoditak Janu Oblaku u utakmicama u kojima je Slovenac čuvao Atleticova vrata na stadionu Vicente Calderon. Do tog je trenutka Oblak imao savršen učinak od deset obrana protiv suparničkih igrača.

https://vk.com/video305050796_171272554?hash=8bc6c85b40d74093

3. Nezaustavljivi Argentinac

Messi je u 2015. godini postigao 26 golova, više od ijednog drugog nogometaša u pet najjačih europskih liga. Osim toga, za Barcelonu je ove sezone odigrao 54 utakmice i postigao 54 gola.

4. Barcelona dominira ligom s 20 klubova

Ukupno 13 naslova prvaka osvojili su Barcelonini nogometaši od kada se u španjolskom prvenstvu natječe 20 klubova. Slijedi Real Madrid s devet naslova, Valencia ih ima dva, a po jedan Atletico Madrid i Deportivo.

5. Barcelonina nikad jača obrana

Samo 19 pogodaka primila je Barcelona u 37. odigranih Primerinih kola. Najmanje od kada se za naslov prvaka u Španjolskoj bori 20 momčadi.

6. Ronaldo se specijalizirao za hat-trickove

Čak sedam hat-trickova postigao je Cristiano Ronaldo ove sezone u Primeri, najviše u ligi. Time je stigao do brojke od 26 utakmica u kojima je postigao najmanje tri zgoditka, što je rekordno postignuće u španjolskom nogometnom prvenstvu.

https://vk.com/video305050796_171272577?hash=4ae53263fe744755

7. Ronaldo najučinkovitiji pri asistencijama Karima Benzeme

Francuski napadač Karim Benzema asistirao je Portugalcu sedam puta za gol u Primeri ove sezone, više od ijednog drugog igrača.

8. Sevillin rekordni učinak

Trenutačno petoplasirana Sevilla na kontu ima 73 boda. U povijesti nisu osvojili više.

neymar
Sevilla je u zadnjih godinu dana izgubila samo od Barcelone na domaćem terenu CRISTINA QUICLER/AFP

9. Granada se spašava povijesnim uspjehom

Tri pobjede vezali su Granadini nogometaši u posljednja tri kola, što u španjolskom prvenstvu nisu postigli još od siječnja 1974. godine. Omogućilo im je to bijeg iz zone ispadanja u Segundu.

10. Luis Enrique u probranom društvu sunarodnjaka

Luis Enrique postao je tek četvrti Španjolac koji se okitio naslovom španjolskog prvaka sjedeći na Barceloninoj klupi. Ostala trojica su Tito Vilanova, Josep Guardiola i Josep Samitier.

Bayern Munich's Spanish head coach Pep Guardiola (L) and Barcelona's coach Luis Enrique hug after the UEFA Champions League semi-final second leg football match FC Bayern Munich vs FC Barcelona in Munich, southern Germany, on May 12, 2015.     AFP PHOTO / STR
Enrique i Pep Guardiola tijekom polufinala Lige prvaka AFP