Barcelona je osvojila Svjetsko klupsko prvenstvo (i usput upisala neke rekorde)

Branitelji naslova u Ligi prvaka jedini su koji su ovo natjecanje osvojili tri puta

Barcelona players celebrate with the trophy after winning the Club World Cup football final against River Plate in Yokohama on December 20, 2015. AFP PHOTO / TORU YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA
FOTO: AFP

Treći, za to natjecanje u ovom formatu koji se prakticira od 2005. godine rekordni, naslov klupskih prvaka svijeta osvojila je u nedjelju Barcelonina nogometna momčad. Slavili su osvajači Lige prvaka uvjerljivu 3-0 pobjedu protiv argentinskog kluba River Plate, pobjednika Cope Libertadores u aktualnoj godini.

Prethodna dva osvojili su u Abu Dhabiju 2009. (2-1 protiv Estudiantesa u finalu) i u Yokohami, na istom stadionu na kojem su trijumfirali i ove nedjelje, 2011. (4-0 protiv Santosa).

U utakmicu za ovaj naslov Barcelona je krenula sa oporavljenim nositeljima igre, a to znači i kompletnim napadačkim trojcem. Neymar se pritom iskazao dvjema asistencijama, Lionel Messi pogotkom, dok je Luis Suarez zabio dva puta. Hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić nastupio je za Barcelonu do 66. minute.

1. Barcelona u 2015.

Vrlo plodna kalendarska godina po pitanju trofeja za Barcelonu koja je u 2015. osvojila domaće prvenstvo, Ligu prvaka, Kup kralja, Uefin Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo.

2. Raspoloženi napadači

TOPSHOTS Barcelona's Brazilian forward Neymar (C) celebrates with Barcelona's Uruguayan forward Luis Suarez (L) and Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi after scoring their third goal during the Spanish league football match FC Barcelona vs Real Sociedad de Futbol at the Camp Nou stadium in Barcelona on November 28, 2015. AFP PHOTO/ LLUIS GENE / AFP / LLUIS GENE
AFP

Godina 2012. zapisana je kao ona u kojoj je Barcelonina momčad postigla najviše pogodaka (175). Zadnjim pogotkom Suareza u nedjeljnom dvoboju taj je rekord popravljen za gol više.

3. Luis Suarez

Samo su dvojica nogometaša prije njega postigla dva pogotka u utakmici za naslov na Svjetskom klupskom prvenstvu. Prvi je to napravio Inzaghi 2007., a četiri godine potom i Messi.

Osim toga, zbroje li mu se današnji golovi, Suarez postaje jedini nogometaš koji je na istom Svjetskom klupskom nogometnom prvenstvu zabio pet puta, a sada je izjednačen i ukupnim brojem golova s rekorderima natjecanja. Oni su Lionel Messi i Cesar Delgado, sa po pet svaki. Proglašen je najkorisnijim igračem finalne utakmice.

Inače, urugvajski napadač je u sjajnoj formi kroz cijelu godinu čemu u prilog svjedoči podatak o 46 postignutih golova u 61 utakmici za španjolske, europske i svjetske klupske prvake.

4. Kombinacija Neymar – Messi

Neymar je u 112 utakmica u Barceloninom dresu upisao 70 golova i 37 asistencija. Zanimljivo, ova za Messijev gol bila je prva koju je isporučio tom argentinskom napadaču koja nije iz utakmica španjolskog nogometnog prvenstva.

Napravio je i ovo:

https://vine.co/v/iK1OKe2KF5h