Benitez je u suzama preuzeo Real, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o njemu

Glavni zadatak pred Rafaelom Benitezom je osvajanje naslova u prvenstvu

The new head-coach of Real Madrid football team, Rafael Benitez gets excited as he gives a press conference at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on June 3, 2015. The hiring of Rafael Benitez as Real Madrid boss today makes the Spaniard the 10th coach to serve under Florentino Perez during his two spells as the club's president between June 2000-February 2006 and since June 2009. AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOU
FOTO: AFP

Ono što je najavljivano tjednima službeno je potvrđeno u srijedu kada je Rafael Benitez predstavljen kao novi trener Real Madrida. Rođen u Madridu, Benitez nije mogao sakriti suze iskreno se radujući ostvarenju svog sna.

Emotivan povratak

– Ovo je najteži dio. Trebao bih nešto reći, a ne znam što bih rekao. Madrid je moj dom i emotivno je vratiti se. Nadam se da će sve proći u redu, da će momčad igrati kvalitetan nogomet i osvajati trofeje – prve su riječi čovjeka koji se u trenerskoj karijeri može pohvaliti uspjesima, ali ne i značajnijima u posljednjim godinama vođenja momčadi.

1. Samo jednom među dva najbolja

U posljednjih deset godina samo je jednom momčad uspio dovesti među dva najbolja sastava u prvenstvu. Dogodilo mu se to na Liverpoolovoj klupi u sezoni 2008/09.

2. S četiri momčadi izvan Španjolske osvajao trofeje

S četirima momčadima izvan rodne Španjolske osvajao je trofeje. Ipak, samo u Španjolskoj bio je ligaški prvak. Valenciju je doveo do naslov 2002. i 2004. godine.

3. Bilanca u zadnjih deset godina

U posljednjih deset godina, dakle, trenerska bilanca izgleda mu ovako: 0 prvenstvenih naslova, 0 Liga prvaka, 2 domaća Kupa i 1 Europska liga.

4. Prvi Španjolac nakon Ramosa

Real Madrid nije imao Španjolca na poziciji trenera prve momčadi od Juandea Ramosa koji je tu dužnost obnašao od prosinca 2008. do lipnja 2009. godine.

5. S tri kluba osvajao u Europi

S pozivine strane treba reći da su Benitez i Udo Lattek jedina dvojica trenera koja su europski trofej osvajala s trima različitim momčadima. Benitez je u tome uspjevao s Valencijom (Kup Uefe 2003/04), Liverpoolom (Ligu prvaka 2004/05) i Chelseajem (Europska ligu 2012/13).

6. U prvoj godini uvijek osvaja trofej

S posljednjih pet momčadi koje je vodio, u prvoj je godini svog mandata osvojio barem jedan trofej. Redom, s Valencijom naslov španjolskih prvaka 2001., s Liverpoolom Ligu prvaka 2005., s Interom nacionalni Superkup i Svjetsko klupsko prvenstvo 2010., s Chelseajem, u koji je došao krajem studenog 2012., Europsku ligu 2013., a s Napolijem nacionalni Kup i Superkup.

7. Prva trenerska iskaznica

8. Osvojio je 12 naslova u karijeri