BiH košarkaški klub najavio tužbu protiv Cedevite, kažu da kradu mlade igrače

Problem je nastao zbog transfera Darka Baje (1999. godište)

08.03.2015., KC Drazen Petrovic, Zagreb - 9. europsko izdanje kosarkaskog kampa Jordan Brand Classic. 
Jordan Brand Classic All Star kosarkaska utakmica.  Darko Bajo. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Sarajevski košarkaški klub OKK Spars, poznat po radu s mladim košarkašima, najavio je tuđbu protiv zagrebačke Cedevite. Iz BiH kluba kažu kako je kadetski reprezentativac Hrvatske Darko Bajo (rođen 1999. godine) na nedozvoljen način prešao u redove hrvatskog kluba.

Predsjednik OKK Spars, Nihad Selimović kazao je kako Bajo, inače rođen u Vitezu, ima važeći ugovor s BiH klubom.

“Zvali su nas iz Cedevite, ali su ponudili nerazumno mali iznos kada se uzme u obzir koliko smo mi platili Darka kada je iz Viteza prelazio kod nas, kao i sredstva koja smo uložili u njega da bi danas bio to što je – reprezentativac i jedan od najboljih igrača svog uzrasta u Europi. Naravno, odbili smo i odmah smo Košarkaški savez BiH obavijestili da je Bajo suspendiran kako ga Cedevita ne bi mogla registrirati”, kazao je Selimović na konferenciji za novinare.

Bajo suspendiran

Predsjednik kluba dodao je kako odvjetnici iz Slovenije i Njemačke pripremaju tužbu protiv Cedevite koja će biti poslana Fibi, svjetskoj košarkaškoj organizaciji, te Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

“Cedevita želi ovaj klasični transfer prikazati Fibi kao želju roditelja za preseljenjem u Zagreb. Imamo materijalne dokaze za opovrgavanje njihove priče. Do kraja tjedna će tuđba biti poslana Fibi, koja može rigorozno kazniti klub kada je u pitanju krađa igrača. Bajo i njegovi roditelji ne mogu ništa potpisati jer ima važeći ugovor s nama. On se već 15 dana ne pojavljuje u klubu, te smo ga suspendirali o čemu je obaviješten naš savez. Sve što za sada službeno znamo jest da je Cedevita zatražila izlazno pismo od KSBiH za Baju. Naravno, naš Savez je odgovorio da je igrač suspendiran i da ima važeći ugovor, tako da ne mogu izdati izlazno pismo. Dakle, nema ništa od njegove registracije i sljedeća stepenica je Fibina odluka”, zaključio je Selimović.

Roditelji preselili u Zagreb

Matej Mamić, sportski direktor Cedevite, za 24 sata kazao je kako se mladi košarkaš odlučio za dolazak u Zagreb, jer su mu se roditelji preselili u Zagreb, kako je predložena odšteta nerazumno visoka, ali da se i dalje pokušavaju dogovoriti s BiH klubom.