Onaj košarkaš što je posvadio Cibonu i Cedevitu prešao je u beogradski Mega Leks, a ovo je 7 najbitnijih stvari o tome

Jedan od najvećih talenata hrvatske košarke karijeru je odlučio nastaviti u Srbiji

18.09.2015., Francuska, Lille, stadion Pierre Mauroy - EuroBasket 2015, Juniorska All Star utakmica U18.  Ivica Zubac.
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Talentirani hrvatski košarkaš Ivica Zubac (18) početkom siječnja posvađao je uprave dva trenutno najbolja hrvatska košarkaška kluba. Naime, iz Cibone je prešao u Cedevitu, no nakon što se klub žalio mladi košarkaš na kraju je ostao član Cibone. Deset dana nakon toga objavljena je vijest da je Zubac odlučio karijeru nastaviti u Srbiji te da je potpisao za beogradski Mega Leks, kojeg vodi njegov menadžer Miško Ražnatović. Kako je do svega ovoga došlo, prisjetite se u nastavku.

1. Što se događa s Cibonom?

Zagrebački klub početkom godine ostao je bez bez Marka Jagodića Kuridže i Dominika Mavre, da bi ispisnicu malo zatim (5. siječnja), zatražio i jedan od najvećih Ciboninih talenata – Ivica Zubac.

2. Prelazak u Cedevitu

Dva dana kasnije, 7. siječnja, vijest je dobila potvrdu. Jedan od ključnih igrača U19 reprezentacije koja je osvojila srebro na SP-u je iskoristio činjenicu da u Ciboni kasne plaće, te je zatražio raskid ugovora nakon čega je postao igrač Cedevite.

3. Cibona optužuje rivale

“Ivica Zubac, kao igrač Cibone imao je sve uvjete kao i ostali mladi perspektivni igrači u krugu prve momčadi i omladinskog pogona. Njegova želja za raskidom ugovora je temeljena na navodnom nezadovoljstvu statusom u momčadi i minutažom, iako je imao veliku minutažu i bio najbolji igrač na utakmicama protiv Energie i Tajfuna.

Smatramo da svojom reakcijom pokazuje izrazito nepoštivanje kolega, mlađih i starijih, koji se borbenošću i zalaganjem na terenu bore za svoju minutažu.

https://www.youtube.com/watch?v=Bw9binwhqBM

Također, iznenađeni smo i postupkom KK Cedevita, koja na ovakav način želi destabilizirati naš klub te vrbuje naše mlade igrače i nagovara da se na bilo koje načine riješe ugovornih obveza i prijeđu u njihove redove. Ivica Zubac je treći mladi talentirani igrač koji je nagovoren za prelazak iz Cibone. Htjeli bi još za kraj navesti da su sve financijske obveze prema igraču na današnji dan u potpunosti podmirene pa je ovakvo ponašanje igrača neprihvatljivo za klub”, priopćila je Cibona.

4. Cedevitin odgovor

“Čim smo čuli za raskid odmah smo reagirali i uspjeli dovesti jednog od najtalentiranijih centara Europe u naš klu.Zubac bi, da nismo reagirali, već danas otišao u neki europski klub, hrvatska bi publika dugoročno bila zakinuta u praćenju predstava igrača za kojeg tvrdimo da je rođen za velike stvari. Ovako, bit će nam u Hrvatskoj, i s hrvatskim će klubom igrati na najvišoj razini i nadamo se osvajati trofeje”, izjavio je tada Davor Užbinec, direktor KK Cedevita.

5. Odluka o registraciji

Nakon tjedan dana premišljanja i konzultacija s pravnim stručnjacima, Hrvatski košarkaški savez presudio je kako 18-godišnji Ivica Zubac može biti registriran za Cedevitu. Odluku je donio povjerenik natjecanja Dražen Jendriš.

Samo dan nakon što je Zubac s bivšim klubom zatražio raskid ugovora, Cibona je uplatila dugove Zupcu i to je bio temelj da se igrač ipak ne može registrirati za Cedevitu, jer je zahtjev prema HKS-u upućen 8. siječnja, u trenutku kad je Zubac bio isplaćen.

Trebalo je deset dana za rješavanje ove pravne zavrzlame. Dva zagrebačka kluba pokušavala su se dogovoriti. Cedevita je Ciboni nudila 230.000 eura od buduće odštete, ali su u “tornju” tražili drugačiji tempo isplate. Ovom odlukom Cibona je ostala i bez Zupca i bez odštete, ali je imala pravo žalbe.

5. Potpuni preokret

Povjerenik za natjecanje A-1 lige je odlučio kako je Zubac igrač Cedevite, ali nakon žalbe Cibone, sve se promijenilo. Nakon svega, mladi košarkaš je na kraju ostao član – Cibone.

“U prostorijama Hrvatskog košarkaškog saveza održana je sjednica Arbitraže HKS-a na kojoj je donesena odluka prema kojoj je Ivica Zubac igrač KK Cibona, čime je poništena prvostupanjska odluka Povjerenika za natjecanje A-1 muške lige. Ova odluka je konačna”, priopćio je HKS mjesec dana nakon što je košarkaš zatražio raskid ugovora.

6. Prelazak u Mega Leks

Zubac se, kao što su neki mediji objavili, nije pojavio na treningu Cibone zbog čega je suspendiran, a na krjau je procurila vijest da je u beogradu gdje trenira s Mega Leksom. Predsjendik Cibone Aco Petrović potvrdio je da je klub pristao na ponudu Mega Leksa.