Buffon smatra da Juventus nije favorit, ali ni janje spremno za klanje

Nikada nitko nije zabio u trima finalima Lige prvaka. Lionel Messi ima priliku

Juventus' goalkeeper and captain Gianluigi Buffon makes a save as he takes part in a training session at the Olympic Stadium in Berlin on June 5, 2015 on the eve of the UEFA Champions League Final football match between Juventus Torino and FC Barcelona.   AFP PHOTO / LLUIS GENE
FOTO: AFP

Subotnje berlinsko finale nogometne Lige prvaka, okršaj svjetskih igračkih veličina u redovima Juventusove i Barcelonine momčadi, bit će utakmica koja će jednoj od momčadi zaokružiti sezonu na najbolji mogući način. Nakon osvojenih prvenstava i pobjeda u kupovima, jedan od ova dva sastava završit će sezonu s trostrukom krunom.

Zanimljivo, za talijansku momčad, pobijedi li sutra, bit će to prvi puta u dugoj i trofejima bogatoj povijesti. Barcelona, pak, može postati prva u povijesti koja se može pohvaliti da je u tome uspjela dva puta, budući da će, pobijedi li, ponoviti uspjeh momčadi koju je vodio Pep Guardiola. Trostruku krunu osvojilo je do sada samo sedam momčadi Celtic (1967), Ajax (1972), PSV (1988), Manchester United (1999), Barcelona (2009), Inter (2010) i Bayern (2013), ali nitko dvaput.

Dodajmo ovome da Lionel Messi u subotu igra svoju 99 utakmicu u Ligi prvaka. Do sada je pridonio momčadi kod 99 golova, od čega ih je 77 postigao sam, a za 22 asistirao. Također, postoji mogućnost da postane prvi nogometaš u povijesti Lige prvaka koji je zabijao u tri finala. Gol je postigao 2009., 2011., a hoće li u subotu, ovisit će ne samo o njemu, već i o raspoloženosti čuvara Juventusove mreže.

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi celebrates after scoring during the UEFA Champions League football match FC Barcelona vs FC Bayern Muenchen at the Camp Nou stadium in Barcelona on May 6, 2015. AFP PHOTO/ PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Favoriti i janjci

Nema sumnje da će Gianluigi Buffon biti na visini zadatka na stadionu na kojem je s Italijom slavio naslov svjetskih prvaka.

– Kada se igra samo jedna utakmica kao što je finale Lige prvaka, na površinu isplivaju određene kvalitete. Već sam rekao da se Barcelonu s pravom smatra favoritima utakmice budući da imaju toliko sjajnih pojedinaca. Momčad koja ima Messija, Neymara, Suareza, kao i Iniestu, mora se smatrati favoritom. To je prirodno. Ali kada u momčadi imate igrače poput Teveza, Bonuccija, Marchisija, Pirla i Pogbe, jednako je tako nije nužno tu momčad smatrati janjcima spremnim za klanje – najavio je utakmicu Buffon.

Sličnog je razmišljanja i brazilski napadač Barcelone, Neymar.

– U finalu nema favorita. Juventusova je momčad sjajna, a vratar Buffon svjetska klasa.

Enrique smiren

Pred Luisom Enriqueom je mogućnost ponavljanja Guardiolina uspjeha, međutim, Barcelonin strateg tvrdi da nije izvan sebe zbog utakmice.

Barcelona's coach Luis Enrique looks on as he gives a press conference before a training session during the 'Open Media Day' at the Sports Center FC Barcelona Joan Gamper in Sant Joan Despi, near Barcelona on June 2, 2015. Barcelona will play the UEFA Champions League Final 2015 against Juventus at the Olympic Stadium in Berlin on June 6, 2015.   AFP PHOTO/ JOSEP LAGO

– Onakav sam kakvim me viditi na konferencijama za medije, smireno čekam utakmicu. I ne mislim da je preda mnom najveći izazov karijere, takav će, nadam se, tek doći.

– Što se subote tiče, očekuje nas spektakularna utakmica, talijanski protiv španjolskog prvaka. Očekujem susret u kojem ćemo dominirati posjedom lopte, ali i da ćemo morati biti na oprezu. Juventus će sigurno pokušati nametnuti se, momčad su koja igra dobru obranu i koja, baš kao i mi, traži treći naslov u sezoni. Nadam se uzbudljivom susretu i našoj pobjedi.

O taktici nije želio:

– Ne očekujete valjda da takve stvari iznosim dan prije utakmice.

Allegrija ne brine obrana, već napad

Trener Juventusa Massimiliano Allegri, pak, ne brine toliko o tome kako zaustaviti Lionela Messija, Luisa Suareza i Neymar, koliko o tome da njegova momčad pronađe put do suparničke mreže.

– Uvijek se priča o tome kako njih zaustaviti, ali na nama je da dobro odigramo i postignemo pogodak. Teško je za očekivati da će ova utakmica završiti 0-0. U subotu navečer jedna će momčad osvojiti treći naslov, nadam se da ćemo to biti mi.
Allegri, nadalje, nema problema s otkrivanjem taktike kao njegov suparnik na Barceloninoj klupi pa je rekao i tko će na travnjaku zamijeniti ozlijeđenog Giorgia Chiellinija.

– Žao mi je zbog njegove ozljede, izgubili smo momka koji je igrao dobro kroz Ligu prvaka. Srećom, tu su Andrea Barzagli i Angelo Ogbonna. Kako stvari stoje i bude li spreman, na teren će Barzagli. U protivnom igrat će Ogbonna.