Neočekivano finale Juvea i Barcelone moglo bi izgledati upravo ovako

Barcelona ili Juventus će ispisati povijest osvajanjem mitskog treblea

Fans walk through the UEFA Champions Festival on its opening day in Berlin on June 4, 2015 two days before the final.
FOTO: AFP

Ovogodišnje finale Lige prvaka održat će se u Berlinu ove subote, 6. lipnja, ispred 74.475 gledatelja. Bit će to osmo finale nekog europskog natjecanja za oba kluba. Barcelona i Juventus do sada imaju savršene sezone u kojima su osvojili dva trofeja od dva moguća. Oba kluba su u mogućnosti zaokružiti sezonu osvajanjem Lige prvaka, a ukoliko to uspiju, Barcelona ili Juventus će ispisati povijest osvajanjem mitskog “treblea”.

Do sada je sedam puta u nogometnoj povijesti zabilježena trostruka kruna. Barcelona je prva kojoj to može uspjeti dva puta, a Juventus ima priliku pridružiti se ovom elitnom klubu u kojem caruje samo 7 momčadi.

Neočekivani par finalnog dvoboja je upravo posebnost ove utakmice koju očekujemo s istinskom nogometnom neizvjesnošću.

Put do finala

Barcelona je definitivno zaslužila status favorita u finalnoj utakmici, gledajući samo nastup u ovogodišnjoj Ligi prvaka oni su doslovno pomeli konkurenciju. Nisu imali nimalo lak ždrijeb gdje su se već u osmini finala pokazali svoju moć spustivši na zemlju aktualnog prvaka Engleske, Manchester City, i time pokazali koliko trenutno španjolski nogomet dominira nad Otočkim.

Sljedeći je nastradao PSG, koji je prethodno izbacio još jednog
velikana Premiershipa, Chelsea, praktički bez ispaljenog metka. Kada im je u polufinalu dodijeljen Bayern mnogi su očekivali da će ovoga puta Barcelona i njihov magični trio upasti u nevolje i neizvjesnu borbu s klubom koji predvodi njihov stvoritelj Pep Guardiola.

Polufinale je odlučeno u prvoj utakmici na Nou Campu rezultatom 3:0 tako da poraz u uzvratnoj utakmici (gdje su Katalonci igrali s 40% snage) i nije tako bitan.

S druge strane Juventus se prošuljao u finale onako kako to oni umiju i znaju. U skupini su već tradicionalno kiksali porazom od Olimpiakosa, a u osmini finala su pokazali ozbiljnost prošavši Borussiju Dortmund (doduše momčad pred raspadom) koju je brzo nakon toga napustio njen već sada legendarni i dugogodišnji trener Jurgen Klopp.

Sreća ih je zatim malo pomazila i u četvrtfinalu im dodijelila Monaco kojeg su izbacili jednim jedinim postignutim pogotkom u dvije utakmcie. U polufinalu je bilo nemoguće izbjeći teškog protivnika pa je tako usljedio susret s Real Madridom. Juve je spojio dvije izvrsne i taktički zrele utkamice u kojima su iskorstili sve nedostake Madriđana i zasluženo ušli u finale.

Klupske novosti i mogući sastavi

Juventus će nažalost nastupiti bez svojeg ministra obrane Giorgija Chiellinija, nakon što se ozljedio na treningu ove srijede. Andrea Barzagli također muku muči s raznim ozljedama, ali mogao bi biti dovoljno spreman za finale i time bar djelomično nadomjestiti Chiellinija, ako ničim onda svojim iskustvom.

Sastav: Buffon; Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra; Marchisio, Pirlo, Pogba; Vidal; Morata, Tevez

Jedini igrač Barcelone koji je bio upitan za finale je Andres Iniesta koji je obnovio svoju ozljedu u susretu s Athletic Bilbaom u finalu Kupa. Na svu sreću nije toliko ozbiljno kako se činilo u početku pa se Iniesta vratio treninzima ovaj četvrtak.

Sastav: Ter Stegen; Alves, Pique, Mascherano, Alba; Busquets; Rakitic, Iniesta; Messi, Suarez, Neymar

Sudac

Turski sudac Cuneyt Cakir poznati je sudac sa internacionalnim iskustvom, ali malo iznenađuje da će upravo on suditi ovako bitan dvoboj. Vrlo dobro poznaje sutrašnje sudionike s obzirom da je sudio u polufinalu Eura 2012 dvoboj Portugala i Španjolske, a u polufinalu Lige Prvaka 2012. između Chelseaja i Barcelone je isključio Garyja Cahilla.

Najkontrovezinja odluka bila mu je isključenje nogometaša Manchester Uniteda Nanija u čevrtfinalu lige prvaka što je koštalo momčad Alexa Fergusona ispadanja s tog natjecanja.

Kome će pripasti treble?

U gotovo svakom sportskom susretu postoji favorit i autsajder, nekad su te uloge nepravedno podjeljene ili su suparnici vrlo izjednačeni pa se razlikuju u sitnicama prema kojima imaju veće ili manje šanse da izađu kao pobjednici. Mogli bismo reći da sve to ima smisla isključujući finalne utakmice.

To vrijedi i za ovu, Barcelona je favorit isključivo zbog svoje dominacije u ovogodišnjem europskom natjecanju. Oba kluba dominiraju, ali kako Barcelona rješava svoje protivnike, koristeći genijalnost svojeg trojca u napadu ipak ih stavlja u ulogu favorita.

Osim ubojitog MSN trisa, zalaganje, odgovornost i inteligencija veznog reda čini ovu momčad izrazito kompaktnom. Obrana je također napredovala s obzirom na početak sezone, posebice zahvaljujući sveprisutnom Javieru Mascheranu. Upoznali smo Barcelonu koja igra s raspoloženim Leom Messijem, koji je jednostavno nezaustavljiv, a svaki dodatni komentar je suvišan.
Dakako da Juventus ima šanse. Izbacili su velikog Barcinog rivala i najskuplju momčad na svijetu Real Madrid, što je dovoljno da ih Katalonci shvate kao ozbiljnu prijetnju.

Njihova dominacija u domaćoj (zadnjih godina vrlo slaboj) Serie A nije ekvivalentna dominaciji Barcelone u Primeri. Međutim, postoji onaj ali, koji podsjeti kako Juventus uobičajeno nije favorit, a svejedno je jedna od najvećih momčadi svih vremena. Njihova taktička lucidnost, timska igra, borba na terenu i fizička spremnost je nešto što nikada nije jednostvano pobjediti, pa čak ako ih napadnete i s možda najboljim napadačkim trojcem u povijesti.

Veliki hendikep će biti neigranje Chiellinija, s obzirom na njegovu ulogu koju igra kao stup obrane (njihovog tradicionalnog aduta) i igre koju donosi prema naprijed. Juve je prilagodljiva momčad, koja ima odličnu tranziciju iz obrane u napad. Upravo taj savršeni balans nogometne filozofije uklapa se i s igračkim kadrom, odnosno balans mladih (snažnih) i starijih (iskusnih) snaga. Oni su prava momčad koja je već dugo na okupu, a krasi ih i svestranost na svim pozicijama.

Radi se o “box to box” igračima poput Artura Vidala i najboljeg mladog igrača na svijetu Paula Pogbe koji bi mogli igrati ključnu ulogu u zaustvljanju tečne Barcelonine igre i donošenju lopte u vlastiti napad.

Što očekivati od finala?

Možemo biti sretni što ćemo svjedočiti utakmici ove dvije momčadi. Da, jer obje momčadi su to u pravom smislu riječi. Očekuje nas velika borba i velika nepoznanica o tijeku susreta. Zadnji puta su se ove dvije momčadi susrele 2003. godine u polufinalu istog natjecanja kada je Juve jedva prošao ukupnim rezultatom 3-2.

Od tada se mnogo toga promjenilo pa je Barcelona preuzela tron svjetskog nogometa dok je Juventus u međuvremenu prisustvovao u raznim skandalima u namještanju utakmica i padu kredibiliteta domaće lige.

No, sudeći prema dosadašnjim igrama, Barcelona je ta koja će nametnuti svoj tempo i igru. Juve će to prihvatiti i čekati svoju priliku. Rani gol Barcelone mogao bi dovesti do katastrofe i razbijanja.

Vrlo vjerojatno će iz tog razloga Juvnetus početi vrlo agresivno i razbijanjem središnjice terena prisiliti Barcelnu da preskače igru. Upravo u tim trenucima Juve će biti taj koji će u što manje dodira i brzom igrom pokušati doći do prvog pogotka.

O tome kako će Barcelona izgledati sve je manje više poznato, ukoliko kojim slučajem Juventus uloži sve napore i zaustavi Messija, teško da će u isto vrijeme pripaziti na Neymara i Suareza. Možda im uspije s pet, šest, obrambenih igrača i igrom na nulu, pa penalima do pobjede. Takav razvoj utakmici je noćna mora za bilo kojeg navijača nogometne igre, i naravno Barcelone.