Celtin napadački nogomet bit će na pravom iskušenju kada dočekuje Real Madrid

U subotu u 16 sati igraju Celta i Real Madrid. To je dvoboj neporaženih momčadi Primere

Celta Vigo's forward Nolito (L) celebrates his goal with teammates during the Spanish league football match Villarreal CF vs RC Celta de Vigo at El Madrigal stadium in Villareal on October 18, 2015.   AFP PHOTO/ JOSE JORDAN
FOTO: AFP

U zagrijavanju pred utakmicu s Barcelonom, novinari su pitali Celtinog napadača Nolita ‘što su Aspas, Nolito i Orellana, ako su Messi, Neymar i Suarez MSN’. Početna slova njihovih imena, daju kraticu ANO, a ukoliko se ‘o’ zamijeni sa ‘us’ onda se dobije pravo značenje te kratice na španjolskom jeziku. Međutim, Nolito nije nasjeo na provokacije, nego je skromno odgovorio:

“Recimo da postoji nešto među nama. Razumijemo se i želimo golovima pomoći svojoj momčadi, ali Messi, Suarez i Neymar su najbolji napadači na svijetu”.

Najuzbudljivija napadačka linija u Primeri

Iago Aspas, Nolito i Fabián Orellana pokazali su tijekom utakmice s Barcelonom da oni između sebe imaju mnogo više toga. Zajedno čine jednu od najuzbudljivijih i najdinamičnijih napadačkih linija u Španjolskoj, što su i dokazali tijekom susreta. Celta je pobijedila 4-1, a napadački trojac zabio je tri gola. Jedan Nolito i dva Aspas.

Celta je nakon toga postala momčad o kojoj se počelo govoriti. Da pobjeda protiv Barcelone nije bila samo slučajnost govori podatak da su u prvih osam kola uz Real Madrid jedina neporažena momčad u Primeri. Ako se krene dalje, podaci pokazuju da Celta ne samo da nije jedna od dvije neporažene momčadi u Španjolskoj nego je uz Bayern i PSG među četiri neporažene momčadi u pet najboljih liga na svijetu.

Trener Argentinac Eduardo Berizza

Postavlja se pitanje kako je došlo do toga da klub, koji je više vremena proveo boreći se za ostanak u prvoj ligi i borbi za ulazak u nju, sada dijeli prvo mjesto s velikim Realom, a ima i isti broj bodova (18) kao Barcelona. Odgovor se ponajprije krije u napadačkoj igri koju preferira njihov trener, Argentinac Eduardo Toto Berizza.

U prilog tome ide činjenica da je od Celtinog napada više zabio samo Realov (18-17). A tko je zapravo trener koji je na klupi Celte naslijedio Luisa Enriquea u trenutku kada je on dobio poziv iz Barcelone najbolje je pojasnio njegov bivši suigrač iz tog španjolskog kluba Benni McCarthy.

“Toto nije pravi Argentinac, tih je i ozbiljan”

“Toto nije poput drugih Argentinaca. Oni su obično glasni, ali Toto je tih i ozbiljan. Ako biste mu stali na nogu, ništa ne bi rekao, ako biste ga ošamarili, opet bi šutio. Bio je jedan od najpametnijih braniča s kojima sam igrao. Spor poput kornjače, ali mudar.”

Celta Vigo's forward Iago Aspas (L) vies with Barcelona's French defender Jeremy Mathieu during the Spanish league football match Celta Vigo vs FC Barcelona at the Balaidos stadium in Vigo on September 23, 2015. Celta won the match 4-1. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA

Trenersku karijeru ovaj je Argentinac započeo kao pomoćnik Marcela Bielse na klupi Čilea (2007.-2010.). Upravo je bivši šef imao najveći utjecaj na njegovu nogometnu filozofiju i igru s visokim pritiskom. Također, Berizza je slijedio Enriqueov primjer dovođenja u momčad mladih talenata iz Barcelone, poput Carlesa Planasa, jednog od najboljih Celtinih nogometaša ove godine.

U momčad je vratio i već spomenutog Aspasa, igrača koji je nogometno stasao u tom klubu. Debitirao je 2008., da bi 2013. prešao u Liverpool. Nakon dvije godine, i posudbe u Sevillu, Aspas se vratio u Celtu. I to na kakav način – u sedam utakmica zabio je četiri gola, uključujući dva Barceloni.

Proračun desetinu od Barceloninog

Trenutačni uspjeh Celte još je veći ako se zna da je klub u velikim dugovima i ima godišnji proračun od 39 milijuna eura, što je desetina Barceloninog i jedan od najmanjih u ligi.

“Celtom se sada mnogo boje upravlja nego kad sam ja igrao tamo. Moja je plaća uvijek kasnila. Uvijek su mi govorili: ‘manana, manana’. Ali, slagao sam se odlično s navijačima, pogotovo Celtinim ultrasima”, ispričao je McCarthy.

Najveća zvijezda kluba je Nolito, bivši član Barcelone B, u koju je stigao 2008. Tri je godine tamo proveo da bi preko Benfice stigao u Celtu, gdje je zaigrao pod Enriqueom, trenerom koji ga je vodio u Barceloni. I danas ga Enrique hvali pa nije neobično što je on jedan od igrača kojeg se spominje kao prvo Barcelonino pojačanje u siječnju, kada im istječe Fifina kazna.

Koliko bi im dobro došao govori podatak da je u osam prvenstvenih utakmica osam puta bio strijelac i triput asistent.
Hoće li Celta i nakon devetog kola biti neporažena, znat će se u subotu (16 sati) kada im u goste dolazi još jedna neporažena momčad, Real Madrid.