Celta je jedina dva puta svladala Enriqueovu Barcelonu i još 5 zanimljivih činjenica

U posljednjih devet službenih utakmica Barcelona je čak tri puta suparnicima dozvolila četiri pogotka

Barcelona's Argentinian forward Lionel Messi falls on the pitch  during the Spanish league football match Celta Vigo vs FC Barcelona at the Balaidos stadium in Vigo on September 23, 2015.  Celta won the match 4-1. AFP PHOTO / MIGUEL RIOPA
FOTO: AFP

Nogometaši Barcelone upisali su u srijedu prvi prvenstveni poraz u ovosezonskom izdanju španjolskog prvenstva. Točnije, nanio im ga je sastav Celte iz Viga slavivši 4-1 pred svojim navijačima u ogledu 5. ligaškog kola.

Celtu je pobjeda lansirala na drugo mjesto ljestvice na kojoj je bodovno (13) izjednačena s vodećim madridskim Realom. Barcelonu je negativan rezultat ostavio na dvanaest osvojenih bodova i svrstao ju na peto mjesto Primerine ljestvice.

1. Jedini

Celta je ovom pobjedom postala jedina momčad koja je dva puta svladala Barcelonu pod vodstvom trenera Luisa Enriquea.

2. Celta kao Malaga

Ujedno je time postala i prva momčad koja je Barceloni nanijela poraz u Primeri još od veljače kada su u istome uspjeli nogometaši Malage.

3. Dugo se nije dogodilo

https://www.youtube.com/watch?v=WcmCO5OkDwY

Posljednja momčad koja je svladala Barcelonu s tri ili više pogodaka razlike u prvenstvu bio je Real Madrid na svom stadionu. Dogodilo se to 7. svibnja 2008., a rezultat je bio 4-1. Posljednja momčad osim Reala kojoj je to pošlo za rukom u Primeri bio je Villarreal. Pobjeda 3-0 upisana je u siječnju 2005.

4. Celta je ovo čekala od 1957.

Celta je, do ovog ogleda, posljednju pobjedu protiv Barcelone s tri ili više pogodaka razlike u službenoj utakmici ostvarila 1. prosinca 1957. Završio je taj ligaški dvoboj rezultatom 4-0.

5. Samo 9 postignutih golova

Navijači Barcelone već dugo ne pamte ovako slab golgeterski učinak momčadi na početku sezone. Samo devet postignutih golova u prvih pet prvenstvenih dvoboja u Primeri dva su manje u odnosu na prošlu sezonu u istom razdoblju i čak devet manje usporedi li se učinak iz 2013/14. Sezonu prije te u prvih 450 minuta Primeri precizni su bili četrnaest puta.

6. I puno primljenih

U posljednjih devet službenih utakmica Barcelona je čak tri puta suparnicima dozvolila četiri ili više pogodaka (uz Celtu zabili su im ih Sevilla i Athletic). Takvo što klub ne pamti dvadesetak godina. U spomenutih devet utakmica primili su ukupno 16 golova. Da je obrana u lošoj formi svjedoči i podatak da u drugom poluvremenu utakmice protiv Celte Alves, Pique, Mascherano i Mathieu nisu osvojili niti jednu loptu.