Čile uz dva gola Vargasa (i obilatu pomoć suca) izborio finale Cope Americe

Ostaje dojam da glavni sudac utakmice Jose Argote nije bio na visini zadatka

Chile's forward Eduardo Vargas (C) strikes the ball during their 2015 Copa America football championship semi-final match against Peru, in Santiago, on June 29, 2015.   AFP PHOTO / MARTIN BERNETTI
FOTO: AFP

Nogometaši Čilea svladali su dvama pogocima Eduarda Vargasa izabranu vrstu Perua rezultatom 2-1 i plasirali se u finale Cope Americe kojoj su domaćini. Nastup u finalu bit će im prvi od 1987. godine, a suparnika će znati nakon druge polufinale utakmice u kojoj se sastaju Argentina i Paragvaj.

Uz Napolijevog napadača koji je prošlu sezonu odigrao na posudbi u QPR-u, domaćin je veliku pomoć dobio i od suca Josea Argote koji je u 20. minuti ogleda isključio Carlosa Zambrana. Peruanski centralni branič spuštajući nogu nakon ispucavanja jedne lopte kopačkom je po donjem dijelu leđa povukao Charlesa Aranguiza nakon čega je, dojam je potpuno nezasluženo, poslan u svlačionicu.

Nije to bila jedina pogreška suca iz Venezuele koji je propustio isključiti Artura Vidala koji je poslije naguravanja rukom odgurnuo glavu kasnije isključenog Zambrana.

Venezuelan referee Jose Argote (C) speaks to Chile's midfielder Arturo Vidal (L) and Peru's defender Carlos Zambrano during the 2015 Copa America football championship semi-final match, in Santiago, on June 29, 2015. AFP PHOTO / RODRIGO ARANGUA

Krasan gol za pobjedu

Uz igrača na travnjaku više, Čileanci su poveli u 42. minuti pogotkom kojem je prethodila vratnica nakon ubacivanja i pravovremena reakcija Vargasa koja je natjerala peruanskog vratara Pedra Gallesea na prvu kapitulaciju.

Izjednačili su brončani s posljednjeg izdanja Cope autogolom Garyja Medelsa koji nije na ispravan način uspio očistiti jedno ubacivanje s desne strane, da bi Vargas u 64. minuti, samo četiri minute nakon izjednačenja, krasnim udarcem s nekih 25 metara postavio konačan rezultat i pogurao Čile u finale u kojem će pokušati po prvi puta u povijesti okititi se naslovom najbolje južnoameričke momčadi.