Čilić je upravo poražen od Wawrinke i to deveti puta u njihovom 11. ogledu

Završilo je 7-5, 6-7(7), 6-4 nakon nešto manje od tri sata igre

FOTO: AFP

Izjednačen meč protiv četvrtog tenisača svijeta Švicarca Stanislasa Wawrinke odigrao je prvi hrvatski reket Marin Čilić, ali i upisao poraz u njemu, te se u 3. kolu ATP turnira Masters 1000 serije i oprostio od turnira u Šangaju. Završilo je 7-5, 6-7(7), 6-4.

Do devete pobjede u jedanaestom meču protiv Čilića, Wawrinka je stigao nakon dva sata i 48 minuta igre u kojoj je osvojio dva poena manje u odnosu na svog suparnika (124-126).

Spašena meč-lopta u drugom setu

Break do kojeg je stigao u trećem gemu meča, Marin Čilić nije uspio dugo zadržati, jer je već u sljedećem po prvi put u dvoboju izgubio servis. Iako Wawrinku početni udarac nije služio, Čilić je u prvom setu uspio izboriti još samo jednu break-loptu u sedmom gemu, ali je ostao bez realizacije. Švicarac je ozbiljno zaprijetio u desetom gemu, u kojem je hrvatski tenisač spasio dvije set-lopte. No, u 12. gemu to nije uspio ponoviti pa je Wawrinka drugim breakom u meču osvojio prvi set.

Drugi set je također počeo Čilićevim breakom u trećem gemu. Ovoga puta hrvatski je tenisač prednost držao do osmog gema. kad je Wawrinka trećim breakom u meču izjednačio na 4-4. U 12. gemu Čilić je opet upao u probleme, ali je na 0-30 nanizao četiri poena i odveo drugi set u tie-break. I u njemu je Marinova igra oscilirala od sjajnih poteza do laganih pogrešaka. Triput je Čilić imao mini-break prednosti, na 6-4 je propustio dvije prilike za osvajanje drugog seta, prvu sa servisom, a na drugu je Wawrinka zabio as. Čilić je kod 6-7 bio suočen s meč-loptom, ali je odigrao dva odlična poena i stigao do treće set-lopte koju je realizirao forhend volejem nakon prethodno dobro pripremljenog izlaska na mrežu.

Wawrinka se nudio

Iako je u odlučujući set ušao s psihološkom prednošću, rezultatska je nakon trećeg gema bila na Wawrinkinoj strani, kad je Švicarac došao do četvrtog breaka u meču, nakon što je Čilić propustio realizirati 40-15. Priliku za povratak izgubljenog Čilić je imao u šestom gemu, ali je Wawrinka spasio dvije break-lopte. Bile su to posljednje Čilićeve prilike u meču, jer je Wawrinka iskoristio prvu meč-loptu te nakon dva sata i 54 minute borbe stigao do svoje devete pobjede nad hrvatskim tenisačem.

Aktualni pobjednik Roland Garrosa u ovom dvoboju pružio je šansu svom suparniku, koju najbolji hrvatski tenisač nije uspio iskoristiti. Wawrinkini breakovi u 12. gemu prvog seta i trećem gemu odlučujuće dionice dogodili su se uz obilnu Čilićevu pomoć te na kraju bili presudni za konačan ishod dvoboja.

Osim što je osvojio više poena od Wawrinke, Čilić je bio uspješniji na reternu (11-6 u poenima) u odlučujućem setu, ali je u ključnim trenucima opet napravio previše pogrešaka. Wawrinka se probio u četvrtfinale u kojem ga čeka Rafael Nadal koji je protiv Miloša Raonića prekinuo niz od deset uzastopnih poraza u dvobojima s igračima iz društva najbolje desetorice na pojedinačnoj ATP ljestvici. Slavio je Španjolac 6-3, 7-6(3) i došao do ogleda protiv Wawrinke.

ATP Šangaj, 3. kolo:

Stan Wawrinka (Švi/4) – Marin Čilić (Hrv/14) 7-5, 6-7 (7), 6-4

Novak Đoković (Srb/1) – Feliciano Lopez (Špa/15) 6-2, 6-3

Andy Murray (VB/3) – John Isner (SAD/13) 6-7 (4), 6-4, 6-4

Tomaš Berdych (Češ/5) – Gilles Simon (Fra/10) 6-3, 6-3

Rafael Nadal (Špa/8) – Miloš Raonić (Kan/9) 6-3, 7-6 (3)

Kevin Anderson (JAR/12) – Kei Nishikori (Jap/6) 7-6 (10), 7-6 (3)

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/16) – Albert Ramos (Špa) 6-7 (5), 7-5, 6-4