Danas se igra veliki derbi u Rimu, a ovi nezaboravni trenuci obilježili su njegova izdanja kroz povijest

Novo izdanje najvatrenijeg debija u Italiji koji je krenuo na početku prošlog stoljeća

AS Roma's forward Francesco Totti (L) vies with Lazio's French defender Abdoulay Konko during the Italian Serie A football match between AS Roma and Lazio of Rome at the Olympic stadium on September 22, 2013  in Rome.
FOTO: AFP

Danas, u nedjelju, odigrat će se 177. rimski Derbi della Capitale, kako je naziv okršaja gradskih rivala glavnog talijanskog grada, Rome i Lazija. Roma je trenutno treća momčad na tablici Serije A, dok je Lazio sedmi, ali pozicije na tablici uoči susreta rijetko kad su bile u prvom planu.

Veliko rivalstvo između tih klubova počelo je na početku prošlog stoljeća. U to je vrijeme već postojao Lazio, klub osnovan 1900. godine, a Roma je nastala 27 godina kasnije spajanjem tri postojeće momčadi u glavnom gradu – Romana, Alba-Audacea i Fortituda. Taj je postupak i nastanak Rome inicirao političar Italo Foschi, a tada aktualni talijanski diktator Benito Mussolini htio je u glavnom gradu imati klub koji će suprotstaviti dominaciji moćnih klubova s talijanskog sjevera, Milanu, Interu i Juventusu. Od klubova iz Rima, samo se Lazio uspio oduprijeti spajanju, poglavito zahvaljujući velikom utjecaju fašističkog generala Giorgija Vaccara, te od tada klubovi nisu u dobrim odnosima.

Vatreni navijači

Derbi della Capitale kroz povijest su obilježavali su vrlo strastveni navijači oba kluba koji su jasno pokazivali da se ne podnose. Vjerojatno najpoznatiji incident datira iz 1979. godine kada je navijač Lazija poginuo nakon što ga je pogodila baklja bačena iz sektora navijača Rome. Osim toga, bilo je još slučajeva nereda oko utakmice Lazija i Rome, ali, na sreću, bez smrtnih posljedica. Svejedno, svaki dvoboj tih klubova pod posebnom je policijskom zaštitom i smatra se viskorizičnim jer za jedno nema sumnje – navijači se mrze.

Iako su navijači oba kluba desne političke orijentacije, često se govori da su Romini navijači skloniji lijevoj političkoj opciji. To nije točno, iako fanovi Rome nisu tako radikalni kao oni Lazija, koji su se “proslavili” isticanjem fašističkih obilježja i slika srpskog ratnog zločinca Arkana, a u javnosti su poznati kao najveći rasisti među navijačima svih drugih klubova. Barem onih poznatijih.

Roma uspješnija

Statistički gledano, u derbijima je uspješnija Roma koja je, od 1929. godine kada je odigrana prva utakmica tih klubova, pobijedila 65 puta u svim natjecanjima, dok Lazio ima 17 pobjeda manje. No, unatoč tome Lazio ima najviše pobjeda u derbijima u jednoj sezoni. Bilo je to 1997./1998. kada su pobijedili četiri puta, u dva navrata u prvenstvu i dva u Kupu.

Najveću pobjedu u derbiju ostvarila je Roma koja je u sezoni 1933./1934. pobijedila 5-0, a najveći Lazijev trijumf je onaj 3-0 u Seriji A 2006./2007. Što se tiče igrača, u najviše derbija je nastupio legendarni kapetan Rome Francesco Totti koji će zaigrati i danas, što će mu biti 42. put. Tkođer, on je s 11 golova najbolji strijelac derbija.

Slavne utakmice

Derbi della Capitale samo je jednom odigran u finalu neko natjecanja. Bilo je to u talijanskom Kupu u svibnju 2013. godine, a slavila je momčad Lazija koja je pobjedom 1-0 i donjela trofej u svoje vitrine.

Zadnji derbi odigran je u svibnju ove godine, a pobijedila je Roma rezultatom 2-1. Pogotke s tog susreta pogledajte malo niže.

https://www.youtube.com/watch?v=fzAhBdKW40U

Pogledajte video već navedene najuvjerljivije Lazijeve pobjede iz 2007. godine.

Također, malo niže možete vidjeti svih 11 Tottijevih golova Laziju.

Totti je zaslužan i za scenu koja je obilježila derbi u siječnju ove godine. On je, naime, poentzirao za 1-1, a gol proslavio sefiejem s navijačkom tribinom. A kako je to izgledalo pogledajte ovdje.