Danas u Ligi prvaka igraju Atletico Madrid i Real, sve o utakmici saznajte iz naše detaljne najave

Madridski rivali u četvrtfinalu repriziraju prošlogodišnje finale

Real Madrid’s Portuguese forward Cristiano Ronaldo (R) celebrates a goal beside Real Madrid’s French forward Karim Benzema (C) and Real Madrid’s Croatian midfielder Luka Modric (L) during the Spanish league football match Real Madrid CF vs Granada FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 5, 2015. AFP PHOTO/
FOTO: GERARD JULIEN/AFP

Ovo je utakmica koja bez pretjerivanja, polako poprima elemente drugog El Clasica. Iako je prošlo nešto manje od godinu dana, puno se toga promijenilo od kada je Real Madrid zahvaljujući široj klupi i odmornijim igračima došao do trofeja najbolje europske momčadi.

Podsjetimo, Sergio Ramos je tada u trećoj minuti sudačke nadoknade glavom zakucao centaršut Luke Modrića u mrežu iscrpljenog španjolskog prvaka i tako ih uveo u izvjesne produžetke.

Promjene u momčadima

Ovoga puta ova dva suparnika susreću se u puno drugačijim okolnostima. Atletico Madrid je u prijelaznom roku izgubio nekoliko ključnih igrača obrane, Thibauta Courtoisa i Felipea Luiza, ali i vrlo dobro nadomjestio odlazak Diega Coste s ubojitim tandemom Mandžukić-Griezmann.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hX8wAXA-tHk]

Svatko tko je gledao Atletico ove sezone mogao je primjetiti koliko su njih dvojica skladni i uigrani, posebno raduje Mario Madžukić u novoj ulozi razigravača.

Što se tiče Real Madrida možemo pričati samo o pojačanjima kao što je James Rodriguez, vrlo bitan igrač Reala koji se vraća nakon ozljede. Niti jedan krucijalan igrač nije napustio njihove redove.

Atletico ove sezone čak 6 puta nadigrao Real

Poznata je stvar da Atletico Madrid koristi domaći teren možda i najbolje u Europi, pobjedili su 21 utakmicu od zadnjih 23 na Vicente Calderonu. Međutim, najbitnija činjenica vezana uz ovu utkamicu nije njihova dominacija na domaćem terenu. Real Madrid jednako tako ima osam pobjeda od deset utkamica na gostovanjima u Ligi Prvaka.

Ovoga puta je bitnija Atleticova dominacija u zadnjih šest međusobnih susreta. Atletico je pobjedio u četiri puta uz dva remjia, a gol razlika u tim susretima je 12-4 na strani Atletico Madrida.

Je li Simeoneov Atletico najveća prepreka Realu?

Izgleda da je momčad Diega Simeonea pravi peniciln za nogometaše Reala koji ove sezone nemaju pravo rješenje za njihov agresivni pristup igri.

Na posljednoj njihovoj utakmici Real Madrid nije konstruirao niti jednu ozbiljnu napadačku akciju. Atletico je s druge strane bio okomit i konkretan pri svakom posjedu lopte, čim bi izgubili spomenuti posjed usljedio bi nepodnošljivi defanzivni presing na Realovce. Takva igra
rezultriala je sa 4:0 u pogotcima i nevjerovatnih 17:1 u udracima prema golu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=7DFFCmBFD78]

– Atletico je vrlo zahtjevan suparnik. Imaju odličan obrambeni sustav, uvijek se bore protiv nas s najvećom žestinom. Aktivni su od prve do posljednje minute. Maksimalno ih uvažavamo, ali Atletico nije naša crna mačka – izjavio je nedavno Carlo Ancelotti.

Real Madrid ulazi u utakmicu pod pritiskom

Ovi negativni rezultati mogli bi stvoriti komplekse Ancelottijevom timu, krajnje je vrijeme da ih Real barem jednom ove sezone pobijedi, inače će ući u jako neugodan i zabrinjavajući omjer s Atleticom.

Jedino povratak Luke Modrića i 5 pogodaka Cristiana Ronalda u nedavnom susretu, daju veću nadu navijačima Reala. Već je svima jasno koliko je Modrić bitan u svim aspetkima Realove igre. Napomenimo, da on nije igrao u zadnja tri međusobna susreta ovih dviju momčadi.

Posljednje tri utkamice u Primeri također bi mogle podići samopouzadnje Realove momčadi, u kojima su zabili 14 pogodaka, a primili samo jedan. Doduše, najbolji protivnik u te tri utkamice bio im je Rayo Vallecano koji se nalazi na 12. mjestu Primere, a najlošija Granda s 19. mjesta koja je uspijela primiti čak devet komada.

Tko ide u polufinale?

Dobro su nam znana oba suparnika i njihovi česti susreti će nam reći da je Atletico trenutno favorit. S druge strane je moćni Real Madrid, aktualni prvak Europe, koji polako hvata formu zahvaljujući ključnim igračima koji su se nedavno oporavili od ozljeda.

Jedni o drugima znaju sve, dobro se poznaju i možda će psihološko stanje u momčadi biti bitnije nego na bilo kojoj drugoj utkamici četvrtfinala.

Hoće li presuditi Atleticova agresivnost bez lopte i brza tranzicija na nepostavljenu, i ne dovoljno kompaktnu, Realovu obranu? Ili će glavnu riječ voditi munjeviti Cristiano Ronaldo i Gareth Bale koji puno bolje izgledaju kada je sa njima na terenu dirigent Luka Modrić.

Teško je već prije prve utakmice znati tko će bolje reagirati, jedini razlog zašto ćemo prednost dati Atletico Madridu je želja za osvetom još od prošlogodišnjeg finala i to u ranijoj fazi natjecanja. Simeoneovi igrači će biti puno svježiji i nastojat će iskoristiti gotovo nesavladivi Vicente Calderon, upravo tu vidimo razliku između ove utakmice i njihovog zadnjeg susreta prošle godine.

Hrvatski reprezentativci

Pretpostavljamo kako će vrlo bitni za ovaj susret biti naši reprezentativci Luka Modrić i Mario Madžukić. Modrić do sad u sezoni bilježi prosjek od 91% preciznih dodavanja, 4,8 dugih lopti i 1,2 ključnih dodavanja po utakmici, što bi se odnosilo na asistencije i predasistencije.

S druge strane, Mandžukić je ubojit u Ligi prvaka. Na gol je zapucao svega 13 puta i zabio 5 pogodaka, a po utakmici bilježi i 1,2 oduzetih lopti.

– Vježbali smo prekide i obranu prekida u čemu je Atletico vrlo opasan, ali bilo bi najlakše kada bi imali suparnike na našem treningu. Ali nismo imali Mandžukića – izjavio je Ancelotti uoči utakmice.