Dinamo za Ligu prvaka igra protiv Skenderbeua, a ovo je šest važnih činjenica o albanskim prvacima

Skenderbeu je rekorder po broji osvojenih naslova u albanskom prvenstvu

FOTO: PrtScr

Dinamo će za proboj u Ligu prvaka igrati protiv momčadi albanskog prvaka Skenderbeua iz Korcea. Odlučeno je tako ždrijebom koji je u petak točno u podne održan u Nyonu. U Maksimiru ne mogu biti tužni načinom na koji se za njih razvio ples kuglica, premda će iz redova hrvatskog prvaka sigurno stići upozoravajuće riječi o suparniku kojega ne treba podcijeniti. A ovo je šest stvari koje o Skenderbeu treba znati.

1. Nastao spajanjem klubova

Osnovan je 1909. godine, ali oblikovan spajanjem nekolicine klubova 1925. i od tada postoji u današnjem obliku. U pitanju je klub koji je do sada osvojio šest naslova albanskih prvaka, a koji za konkurenciju djeluje nedodirljivo u posljednjih pet godina. Godine 2010. na mjesto predsjednika stigao je Agim Zeqo a s njim u upravu kluba nekolicina bogatih tamošnjih biznismena. Tada je i počeo rezultatski procvat kluba.

Skenderbeu

2. Uzastopni naslovi

Prvim se naslovom klub okitio 1933. godine, a sljedećeg čekao do 2011. Od tada na ovamo radovito su prvaci Albanije. Pet uzastopnih šampionskih godina označava i rekord lige kojega je do kraja prošle sezone Skenderbeu držao izjednačenim s Dinamom iz Tirane.

3. Doigravanje Lige prvaka

Prvi su albanski klub u ovako dalekoj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka. Stigli su do playoffa pobjedama protiv Crusadersa iz Sjeverne Irske (ukupno 6-4) i protiv moldavskog Milsamija (ukupno 4-0).

4. Hamdi Salihi

U svojim redovima imaju najboljeg strijelca dosadašnjeg dijela kvalifikacija Lige prvaka. Riječ je o Hamdiju Salihiju, 31-godišnjem napadaču albanske reprezentacije. U klub je stigao prije nepunih mjesec dana i do sada zabio pet golova u ovom natjecanju.

5. Radaš i Pejić

Desni branič Marko Radaš bivši je igrač mlađih uzrasta hrvatske nogometne reprezentacije koji boje kluba nosi od 2011. godine. U prošloj je sezoni nastupio u 40 utakmica za klub i postigao tri pogotka. Za njih je od 2012. do 2014. godine bio i Pero Pejić, dugogodišnji igrač Slaven Belupa. Dva je puta bio najbolji strijelac u šampionskim godinama kluba iz kojega je otišao zbog nepodmirenih dugovanja.

6. Snježni vukovi i stadion

Snježni vukovi je ime navijačke skupine kluba osnovane 2008. godine. Domaće utakmice prate na Skenderbeu stadionu izgrađenom 1957. i obnovljenom 2010. godine. Može primiti 12.000 ljudi.