Eduardo kaže da je iz reprezentacije otišao čiste savjesti, a dao je i svoje mišljenje o navijačima

Progovorio je Dudu i o onoj strašnoj ozljedi dok je bio napadač Arsenala

FOTO: Šahtar Twitter

Bivši hrvatski reprezentativac Eduardo da Silva progovorio je za klupski magazin o svom povratku u Šahtar, ali i razlozima zbog kojih je napustio reprezentaciju.

“Često sam razgovarao sa Srnom, ne samo o nogometu nego i o privatnim stvarima. Jednom prilikom me pitao zašto se ne bih vratio u Ukrajinu jer me još uvijek cijene u Šahtaru te da tu poznaju moj stil igre. Naravno, kad sam dobio poziv iz kluba nisam dva puta razmišljao. Pojasnio sam situaciju supruzi. Njoj je također nedostajala Europa pa smo se vratili”, rekao je Eduardo.

Reprezentacija

Što se tiče odlaska iz reprezentacije kaže da je odlučio otići zbog zdravlja.
“Igrao sam za Hrvatsku deset godina. U jednom trenutku sam pomislio da mi je već 31 godina i da napadači ne traju dugo te da se ozljeđuju često. Pomislio sam da bi to moglo biti loše za moje zdravlje u budućnosti. Zbog toga sam odlučio da je dosta. Stekao sam puno iskustva igrajući ta reprezentaciju”, kaže napadač te dodaje kako je napuštanjem reprezentacije mogao više vremena posvetiti obitelji.

“Još jedna stvar. Promijenio se i sustav kvalifikacija za Euro. Sada će umjesto 16 nacija na njemu sudjelovati 24 pa će se Hrvatskoj biti lakše kvalificirati. Oni imaju puno dobrih igrača, tako da neće toliko osjetiti gubitak Eduarda. Zbog toga sam otišao čiste savjesti”, poručio je.

Lom noge i navijači

Progovorio je Dudu i o onoj strašnoj ozljedi dok je bio napadač Arsenala. Kaže da još uvijek ne može gledati snimku te nesreće kao niti strašne fotografije. Uz to je progovorio i o navijačima u Brazilu, Engleskoj , Ukrajini i Hrvatskoj.

“Brazilski navijači obožavaju svoje nogometaše dok pobjeđuju, ali kad gube onda ih totalno ignoriraju. Engleski i ukrajinski su slični. Oni vam nikada neće okrenuti leđa. U Hrvatskoj su navijači puno zanimljiviji. Igrao sam za najbolju momčad u Hrvatskoj i za reprezentaciju. Oni vam daju pravo samo na jednu pogrešku. Možete pobijediti u 9 od 10 utakmica, neće vam zamjeriti jedan kiks, međutim ukoliko izgubite dva puta…Što se tiče hrvatskih navijača, sve će postati još gore”, rekao je Eduardo.

Grob za igrače i posjeta na treningu

Darijo Srna jednom je izjavio da su hrvatski navijači iskopali 11 grobova za igrače nakon poraza. Jesu li zaista toliko agresivni, pitali su Ukrajinci Dudua.

“Nikada nisam čuo nešto o tome, ali mogu vam dati jedan drugi primjer iz 2005. ili 2006. godine. Moja momčad izgubila je tri utakmice zaredom. Nakon posljednje smo trenirali kao da se ništa nije dogodilo, a onda je u jednom trenutku na teren utrčalo 50 osoba, neki su imali palice i maske, te su počeli tražiti objašnjenje od nas. Bili smo prestrašeni. Naravno, opasno je hodati po gradu nakon poraza. Neće vas istući na mrtvo, ali će vas vrijeđati, zapisat će broj tablice i tako dalje”, priča Eduardo.

“Navijači su različiti od zemlje do zemlje, ali ako pričamo o Hrvatskoj i Brazilu puno stvari tamo dolazi iz medija. Novinari tamo previše zadiru u privatni život i pišu dosta loših stvari. Primjerice, kada izgubite utakmicu u novinama će pisati da je neki nogometaš kupio ovo, ili je popio. Kada se svi ti detalji skupe, onda te stvari predbacuju nogmetašima za neuspjeh. Oni jednostavno pišu što god im padne na pamet. Bilo istina ili ne”, poručio je Eduardo te je dodao da se ne može sjetiti sjetiti neke neistinite priče objavljene o njemu.

“Nikada nisam imao većih problema i nadam se da ih neću imati u budućnosti”, rekao je Eduardo za Šahtarov magazin.