Englezi žele smanjiti Premierligu. Misle da bi tako postali konkurentniji

Ideja je to Grega Dykea, predsjednika Engleskog nogometnog saveza

Manchester City's Belgian defender Vincent Kompany (L) vies with Aston Villa's English-born Irish defender Ciaran Clark during the English Premier League football match between Aston Villa and Manchester City at Villa Park in Birmingham, central England on November 8, 2015.     AFP PHOTO / OLI SCARFF

RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. / AFP / OLI SCARFF
FOTO: AFP

Engleski nogometni savez (FA) spreman je zatražiti Premierligu da broj klubova koji se natječu u elitnoj diviziji smanji sa dvadeset na osamnaest čime bi se vodećim klubovima omogućio odmor potreban za nastupe u europskim utakmicama, ali i pomoglo engleskoj nogometnoj reprezentaciji.

Na ideju je navodno došao Greg Dyke, predsjednik Saveza, koji traži način kako izabranu englesku vrstu vratiti u vrh svjetskog nogometa. S tom će namjerom i razgovarati s Richardom Scudamoreom, izvršnim predsjednikom Premierlige, a budući da bi realizacija te ideje utjecala i na drugi razred engleskog nogometa, Championship, te i niželigaško društvo za očekivati je da se pregovori prošire. Bude li ideja prihvaćena krajem sezona će iz engleskog prvenstva ispadati dva kluba, a ne kao što je sada slučaj tri, odnosno jednako toliko će ih u njega i ulaziti.

Zadnja promjena bila je 1995. godine

Španjolska, francuska i talijanska prvenstva, kao i englesko, broje dvadeset klubova s time da Talijani također razmišljanju o smanjenju tog broja. Njemačka Bundesliga ima ih 18 i, kao i svi navedeni osim Premierlige, zimsku stanku koju zagovaraju menadžeri klubova i igrači u Engleskoj. Jasno, protive joj se klubovi i vodstvo natjecanja svjesni novca koji pristiže dok oni igraju a ostali “hiberniraju”.

Upravo bi i na to mogao utjecati Dykeov plan jer treba znati da dogovorena prava prijenosa jamče natjecanja dvadeset klubova do 2019. godine.

Posljednju promjenu Premierliga je doživjela 1995. godine kada je broj klubova sa 22 smanjen na 20.