FIFA je danas suspendirala Blattera i Platinija, a ovo je pet stvari za znati

Izdvojili smo ključne elemente u suspenziji čelnih ljudi Fife

Blatter i Platini
FOTO: AFP

U četvrtak je Etička komisija Fife suspendirala predsjednika te organizacije Seppa Blattera, potpredsjednika Michela Platinija i glavnog tajnika Jeromea Valckea, kojemu ionako već teče otkazni rok u krovnoj svjetskoj nogometnog organizaciji, javio je BBC. Kažnjenom trojcu zabranjene su bilo kakve aktivnosti u nogometnu u navedenom razdoblju, a oni sami poriču da su bilo što skrivili. Također, bivši potpredsjednik Fife Chung Mong-joon suspendiran je na šest godina i kažnjen sa 100 tisuća švicarskih franaka.

U izjavi su iz Fife objavili da je temelj za to istraga koju vodi Etički odbor te organizacije, a povod za suspenziju je postupak švicarskih vlasti protiv Blattera. U nastavku izdvajamo pet glavnih činjenica o tom slučaju.

1. Tko je suspendiran

Fifa je suspendirala svojeg predsjednika Seppa Blattera, potpredsjednika Michela Platinija, glavnog tajnika Jeromea Valckea i bivšeg potpredsjednika Fife Chung Mong-joona. Prva trojica dobila su suspenziju u trajanju 90 dana, a Mong-joon je suspendiran na šest godina i kažnjen sa 100 tisuća švicarskih franaka.

2. Zašto su suspendirani

U izjavi su iz Fife objavili da je temelj za to istraga koju vodi Etički odbor te organizacije, a povod za suspenziju je postupak švicarskih vlasti protiv Blattera. Podsjetimo, uz Blattera se vežu brojni skandali, a nedavno je potvrđeno da su ga ispitali švicarski policajci zbog sumnjivog poslovanja Fife pod njegovim vodstvom. Pogotovo je sumniva isplata dva milijuna švicarskih franaka koje je Blatter 2011. godine dao Platiniju

3. Tko će ih mijenjati

Fifa je potvrdila da će za vrijeme 90-dnevne suspenzije Seppa Blattera dužnost predsjednika obnašati dopredsjednik Issa Hayatou, inače predsjednik Afričke nogometne konfederacije (CAF). Platinija bi na funkciji trebao zamijeniti Španjolac Angel Maria Villar.

4. Utjecaj na nadolazeće izbore

Ova suspenzija smanjila je Platinijeve izglede na izborima za novog predsjednika Fife. On i Chung Mong-joon već su podnijeli svoju kandidaturu za novog predsjednika Fife na izborima 26. veljače 2016. Uz njih još je kandidaturu službeno podnio jordanski princ Ali bin Hussein koji je u ovom trenutku jedini nesuspendirani kandidat za čelnika te organizacije.

5. Blatterovo objašnjenje

Blatter je prokomentirao odluku Etičke komisije da ga suspendira na 90 dana i poručio da se radi o neporazumu. Objavio je priopćenje koji potpisuju njegovi odvjetnici Lorenz Erni i Erni Brun Forrer, a u njemu navodi da Blatter izražava žaljenje što Etička komisija nije postupala po etičkom kodeksu i disciplinskom pravilniku. Blatter je suspendiran zato jer je dio istrage koju provodi švicarska policija, a u priopćenju je navedeno da je Etička komisija krivo shvatila što radi švicarsko odvjetništvo. Naglašava se da da istraga otvorena, ali da nije podignuta optužnica protiv Blattera te da će ona biti brzo obustavljena ako istražitelji ne pronađu dokaze.