FIFA produžila suspenziju Valckeu na još 45 dana (dok se čeka odluka hoće li ga na 9 godina udaljiti iz nogometa)

Sumnjiči ga se za sukob interesa, nuđenje i primanje mita te za odbijanje suradnje s istražiteljima

FIFA Secretary General Jerome Valcke speaks during a press conference to defend the football's ruling body's controversial proposal to shift the 2022 World Cup from the normal summer time slot to November/December on February 25, 2015 in Doha. Valcke said that European football clubs would not receive financial compensation for the 2022 World Cup being moved to November-December.    AFP PHOTO / KARIM JAAFAR
===QATAR OUT === / AFP / KARIM JAAFAR
FOTO: AFP

Etički odbor Fife suspendirao je bivšeg tajnika te organizacije Jeromea Valckea na dodatnih 45 dana, produživši mu tako 90-dnevnu suspenziju koja traje od listopada. Njega se sumnjiči za sukob interesa, nuđenje i primanje mita te za odbijanje suradnje s istražiteljima.

Za Valckea su britanski mediji pisali da je upleten u prodaju ulaznica za SP 2014. u Brazilu na crno, pod suspnezijom je od sredine rujna. Etički odbor FIFA-e je za 55-godišnjeg Francuza zatražilo suspenziju od devet godina. Osim devet godina isključenja iz svijeta nogometa, sudac FIFA-e je zatražio da se bivša desna ruka predsjednika svjetske nogometne federacije kazni i sa 100.000 švicarskih franaka (92.165 eura).

Podsjetimo, Valcke je maknut iz FIFA-e u prosincu 2006. zbog slučaja s karticama Visa/MasterCard, a onda vraćen i promoviran šest mjeseci kasnije zahvaljujući Blatteru, u lipnju je osumnjičen za umiješanost u transfer od 10 milijuna dolara iz Južnoafričke Republike prema računu Jacka Warnera, jednog od bivših potpredsjednika FIFA-e.

Skandal u Fifi

Fifa se u ovim trenucima nalazi u najvećem korupcijskom skandalu, a Etčka komisija, ista ona koja će možda Valckea udaljiti na 9 godina iz nogometa, 12. prosinca suspendirala je na osam godina Fifinog predsjednika na odlasku Seppa Blattera i dopredsjednika Michela Platinija.

Blatter i Platini
Blatter i Platini AFP

Navedeni dvojac dobio je zabranu obnašanja svih atkivnosti u nogometu, a glavni razlog zabrane bila je vrlo sumnjiva isplata dva milijuna švicarskih franaka 2011. godine. Oba okrivljenika u svoju su obranu rekli da s tom isplatom nema ništa sporno, ali njihova obrazloženja nisu prihvaćena.