FIFA prolazi kroz najveći skandal u povijesti, a sada je u SAD-u objavila film o sebi (koji je navodno jako loš)

Seppa Blattera glumi Tim Roth

FOTO: AFP

Film “Ujedinjene strasti” (United Passions), romansirana verzija povijesti FIFA-e, u petak je premijerno prikazan u američkim kinima, a kritičari su ga ocrnili i ismijali ne samo zbog sadržaja, već i zbog odluke da film ipak ide u distribuciju, unatoč skandalima koji potresaju Svjetsku nogometnu federaciju.

“Čak i ako izuzmemo aktualne događaje, United Passions je sramota”, napisao je novinar The Guardiana.

Toliko je loš da mu se ne možete ni nasmijati

“United Passions je jedan od najnegledljivijih filmova iz bliske prošlosti, neiskrena korporativna kanonizacija kojoj se čak ne možete ni nasmijati…”, piše kritičar New York Timesa, dok je LA Times film istaknuo kao kandidata za “film s najloše odabranim trenutkom za prikazivanje”.

Radnja filma kojeg je većinom financirala FIFA, s procijenjenim troškovima produkcije oko 29 milijuna dolara, prati povijest Svjetske nogometne organizacije i njezina tri predsjednika: Julesa Rimeta kojeg igra Francuz Gerard, Joaoa Havelangea kojeg glumi Sam Neill, dok je Seppa Blattera utjelovio Tim Roth.

Film je režirao Frederic Auburtin, a svoju je svjetsku premijeru imao još prošle godine na festivalu u Cannesu. Već tada je doživio potpuni fijasko kod kritičara. Američka premijera bila je usklađena s nedavnim FIFA-inim izbornim kongresom i trebao se poklopiti sa slavljem Seppa Blattera na početku njegovog petog mandata na čelu FIFA-e, a poklopio se s najvećim skandalom u povijesti Svjetske nogometne organizacije.

Skandali u Fifi nemaju kraja

Podsjetimo, Fifa trenutno prolazi kroz najveći skandal u povijesti. U srijedu su objavljeni transkripti svjedočenja Chucka Blazera, bivšeg člana Fifinog Izvršnog odbora i glavni tajnik CONCACAF-a, u kojemu priznaje da su on i ostali članovi FIFA-inog Izvršnog odbora primili mito tijekom procesa kojim je na koncu Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Južnoj Africi, 2010. godine. Također, priznao je i da je posredovao u primanju mita za dodjelu Svjetskog prvenstva 1998.

Nakon njega, Jack Warner, bivši dopredsjednik FIFA-e platio je emitiranje političkog oglasa na nekim kanalima u Trinidad i Tobagu kako bi progovorio u korupciji. Ističu se dvije poruke. Prva je da distribuira dokumente koji će dokazati vezu između FIFA-e i nacionalnih izbora 2010. u Trinidadu i Tobagu, a druga da se boji za svoj život.