Fifa suspendirala i predsjednika Tajlandskog saveza, onog s kojim je Šuker potpisao Povelju o suradnji

Makudi je bio član Izvršnog odbora Fife 18 godina, sve do svibnja 2015.

FOTO: AFP; Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon što je Etički odbor Fife suspendirao predsjednika Seppa Blattera i potpredsjednika Michela Platinija, na red je došao i Worawi Makudi, predsjednik Tajlanskog nogomentnog saveza. Fifin odbor izrekao mu je suspenziju od 90 dana. Iako Fifa nije objavila zašto mu je izrečena suspenzija, britanski Guardian napominje da je Makudi pod istragom zbog postupanja tijekom dodjele domaćinstva za Svjestka prvenstva 2018. i 2022. godine.

Makudi je bio član Izvršnog odbora Fife 18 godina, sve do svibnja ove godine, a u srpnju je proglašen je krivim za prevaru tijekom reizbora za predsjednika Tajlandskog nogometnog saveza.

Ugostio Šukera

Ovaj dužnosnik u Hrvatskoj je postao poznat u prosincu prošle godine kada je predsjenik HNS-a Davor Šuker bio njegov gost. Podsjetimo, u to vrijeme po medijima je krenula potraga za Šukerom jer su svi željeli njegovo očitovanje zbog neodigravanja utakmice između Dinama i Hajduka.

Svi su se tada pitali gdje je Šuker, a onda se u jednom trenutku na stranicama Saveza pojavilo priopćenje da je Šuker na Tajlandu gdje će sudjelovati na projektu koji okuplja svjetske nogometne legende.

“Nakon što je u Londonu odradio nekoliko pregovora oko predstojećih prijateljskih utakmica hrvatske reprezentacije, predsjednik HNS-a Davor Šuker stigao je u Bangkok gdje će biti jedan od sudionika projekta “Global Legend Series”. Humanitarni projekt koji za cilj ima i popularizaciju nogometa u Aziji okupio je brojne osvajače svjetskih prvenstava, Lige prvaka i Zlatnih lopti, a prvi susret ove serije igrat će se 5. prosinca u Bangkoku, objavio je u to vrijeme HNS.

Povelja o suradnji

“Šuker će u danima prije utakmice biti gost Worawija Makudija, predsjednika Tajlandskog nogometnog saveza i dugogodišnjeg člana IO-a Fife te jednog od najmoćnijih ljudi azijskog nogometa. Osim o potencijalnim turnejama naše reprezentacije po Aziji, Šuker će s domaćinima razgovarati o drugim poslovnim i nogometnim prilikama koje Azija kao tržište nudi, imajući u vidu da puno vodećih svjetskih klubova i reprezentacija u Aziji vide puno poslovnih potencijala”.

Šuker je tada otkrio kako je s predsjednikom Tajlandskog nogometnog saveza i članom Izvršnog odbora Fife, Worawijem Makudijem, razgovarao o suradnji dvaju saveza već tijekom Svjetskog prvenstva u Brazilu. Uoči utakmice, dva predsjednika potpisali su Povelju o suradnji, objavio je HNS.

“U Brazilu smo razgovarali o razmjeni znanja, trenera, sudaca i svega o nogometu, svega s čim možemo pomoći. Ova Povelja će biti važna za obje zemlje.”