Sevilla obranila naslov u Europskoj ligi, Nikola Kalinić zabio u finalu

Sevilla je postala prvi klub s četiri naslova u ovom natjecanju

Sevilla players celebrate with trophy after the UEFA Europa League final football match between FC Dnipro Dnipropetrovsk and Sevilla FC at the Narodowy stadium in Warsaw, Poland on May 27, 2015. Sevilla FC won 2-3.    AFP PHOTO / JANEK SKARZYNSKI
FOTO: AFP

Nogometaši Seville obranili su naslov pobjednika Europske lige nakon što su u finalnom dvoboju u Varšavi pobijedili Dnjipro 3-2 (2-2). Bila je to sjajna utakmica u kojoj je Dnjipro poveo već u sedmoj minuti golom našeg Nikole Kalinića. Sevilla je potom okrenula rezultat s dva gola, Dnjipro izjednačio u posljednjim trenucima prvog dijela, a Andalužani u drugom dijelu stigli do trećeg gola i velikog slavlja. Strijelci za Sevillu bili su Gregorz Krychowiak (28) i Carlos Bacca (31, 73), dok je osim Kalinića gol za Dnjipro zabio i Ruslan Rotan (44).

Finale Europske lige

Sevilla za povijest

Osim što je obranila naslov, Sevilla je postala i prvi klub u povijesti Kupa Uefa i Europske lige sa četiri titule. Andalužani su do sada bili jedan od četiri sastava uz Juventus, Inter i Liverpool koji su u ovom natjecanju slavili tri puta. Nakon večerašnjeg trijumfa usamljeni su na vrhu sa četiri pobjede. Zanimljivo, Sevilla je četiri puta stigla do finala i svaki put pobijedila (2006, 2007, 2014, 2015). Sevilla je izborila i plasman u Ligu prvaka iduće sezone što od ove sezone donosi trijumf u EL.

https://www.dailymotion.com/video/x2rqg8k_all-goals-dnipro-2-3-sevilla-27-05-2015-hd_sport

Najveći uspjeh Dnjipra

Za ukrajinski sastav ostaje utjeha kako je ulazak u finale najveći uspjeh u klupskoj povijesti kluba iz Dnjipropetrovska. Premda je Sevilla slovila kao favorit, Dnjipro je stigao do vodstva već u sedmoj minuti nakon kontre u kojoj su sudjelovali naš Nikola Kalinić i Brazilac Matheus. Kalinić je dugačku loptu glavom spustio prema Brazilcu, a ovaj je ubacio u kazneni prostor gdje je Kalinić sjajnim udarcem glavom svladao Rica i zabio svoj četvrti gol u Europskoj ligi ove sezone.

https://vine.co/v/eb1T5rLHWtd

Nakon početnog šoka Sevilla se pribrala i u 28. minuti je izjednačila. Nakon udarac iz kornera lopta je došla do Gregorza Krychowiaka, koji je s deset metara prizemnim udarcem poslao loptu u mrežu. Tri minute kasnije Sevilla je okrenula rezultat. Reyes je sjajnom asistencijom gurnuo Baccu u zicer, a sjajni Kolumbijac je zaobišao Bojka i rutinski poslao loptu u mrežu za vodstvo Seville. Tu nije bio i kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu. U samoj završnici prvog dijela Dnjipro je izjednačio nakon što je Ruslan Rotan sjajno pogodio iz slobodnog udaraca sa 20-tak metara.

Matheus se srušio na teren

Otvaranje drugog dijela donijelo je nešto oprezniju igru, no sve se ponovo razbuktalo nakon što su Andalužani u 73. minuti poveli 3-2. Strijelac je bio ponovo Bacca nakon sjajne asistencije Vitola koji je iskoristio pogrešku ukrajinskog sastava. Tri minute kasnije Dnjipro je mogao izjednačiti, no Fedecki je loše pucao. Sve je moglo biti razriješeno u 80. minuti kada se Bacca našao u sjajno prilici nakon ubačaja Vitola, no Bojko je obranio njegov udarac.

Nažalost, u 88. minuti Dnjipro je ostao s igračem manje nakon što se Matheus srušio na teren. Brazilac je nekoliko trenutaka ranije dobio udarac u glavu i očito je ostao bez svijesti. Na nosilima je iznesen s terena, a Ukrajinci su do kraja susreta imali igrača manje jer su obavili sve tri zamjene.


Dnjipro – Sevilla 2:3

VARŠAVA. Nacionalni stadion – 56,826 gledatelja, Sudac: Martin Atkinson (Engleska);

Strijelci: 1-0 Kalinić (7), 1-1 Krychowiak (28), 1-2 Bacca (31), 2-2 Rotan (44), 2-3 Bacca (73)

Žuti kartoni: Kankava, Kalinić, Bezus, Rotan, Matos / Krychowiak, Carrico

DNJIPRO: Bojko – Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Leop Matos – Matheus, Kankava (od 85. Šahov), Fedorčuk (od 69. Bezus), Konopljanka – Rotan – Kalinić (od 78. Seleznjov)

SEVILLA: Rico – Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas – Mbia, Krychowiak – Reyes (od 58. Coke), Banega (od 87. Iborra), Vitolo – Bacca (od 82. Gameiro)

Kraj. Sevilla je obranila naslov u Europskoj ligi

89. minuta – Matheus je ostao ležati nakon jednog duela pa je na nosilima iznešen iz igre.

82. minuta – igru je napsutio dvostruki strijelac Carlos Bacca, zamijenio ga je Gameiro.

78. minuta – Igru je napustio Klainić, a zamijenio ga je Seležnjov.

73. minuta – GOOOOL! Sevilla vodi 3:2, opet je strijelac Bacca. To mu je drugi gol na utakmici, a ovoga puta asistirao mu je Vitolo.

68. minuta – Izašao je Fedorčuk, a ušao Bezus

67. minuta – Bojka je još jendom sjajno reagirao nakon kornera.

58. minuta – Reyes je napustio igru, zamijenio ga je Jorge Andujar Moreno Coke.

58. minuta – Sevilla nastavlja s pritiskom, međutim Dnjiprovi nogometaši se za sada uspješno brane.

55. minuta – Probao je Konopljanka ponovno, ali je njegov dalekometni udarac otiššao visoko preko gola

49. minuta – Konopljanka je snažno pucao prema golu, ali mu je udarac blokiran.

46. minuta – Počelo je drugo poluvijeme.

Večerašnje finale je prvo europsko finale nakon 2001. godine s četiri pogotka u poluvremenu (Liverpool-Alaves 3:1).

Kraj prvog poluvremena

44. minuta – GOOL Rotan je zabio gol iz slobodnjaka.

42. minuta – Aleix Vidal je tukao s oko 20 metara malo iznad gola.

37. minuta – Konopljanka je tukao iz daleka, ali je Sevillin vratar Rico spasio gol odličnom paradom.

31. minuta – GOOL Reyes je poslao savršenu lotu kroz sredinu za Baccu, koji se našao jedan na jedan s vratarom. Uspješno ga je zaobišao i poslao loptu u mrežu.

28. minuta – GOOL Nakon ubačaja s desen strane lopta je došla do Krychowiaka. Njegov udarac u donji desni kut bio je neobranjiv za Boyku.

23. minuta – Vratar Boyka otklonio je opasnost ispred svog gola.

20. minuta – Reyes je pogodio vanjski dio mreže. Sevilla protišće cijelo vrijeme otkako su primili pogodak.

16. minuta – Kalinićev gol je najbrži pogodak u finalu Europske lige od 2012. godine kada je Falcao zabio protiv Athletica.

11. minuta – Seville je zaprijetila preko Vitola, ali je Douglas uspio blokirati u zadnji tren.

7. minuta – GOOL Kalinić je zabio glavom sa šest metara nakon što mu je centaršuts desne strane uputio Matheus.

2. minuta – Bacca je tukao s ruba 16-erca visoko preko gola.

20:45 – Utakmice je upravo počela. Sudac je Martin Atkinson.

20:21 – Ovako izgleda stsdion na kojem se igra finale.

19:53 – Sevillini navijači nadaju se obrani naslova.

Hrvatski napadač Nikola Kalinić zaigrat će od prve minute u finalu Europske lige. Kalinić se nalazi u početnom sastavu Dnjipra koji će u Varšavi protiv Seville probati doći do prve europske titule. Uz to napadač ukrajinske momčadi ima priliku postati osmi hrvatski nogometaš s naslovom pobjednika Kupa Uefe/Europske lige. Do sada su u Kupu Uefa i Europskoj ligi od hrvatskih nogometaša slavili Mladen Ramljak, Luka Peruzović, Mario Stanić, Ivica Olić, Ivica Križanac, Darijo Srna i Ivan Rakitić.